Actualitate

Mihai Craiu: „Școlile ar trebui să rămână deschise”

Publicat: 30 oct. 2020

Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală, a declarat că școlile ar trebui să rămână deschise.

Medicul prezintă câteva argumente pentru care școlile ar trebui să rămână deschise în contextul pandemiei de COVID-19 la noi în țară, apunând că închiderea şi redeschiderea şcolilor are un rol marginal în mersul pandemiei.

„Acum, când situația devine realmente gravă, a venit momentul să realizăm că închiderea și redeschiderea școlilor primare are un rol marginal in „mersul” pandemiei, într-o comunitate dată. Acest articol arată că în Italia s-au deschis in Septembrie 2020 peste 65.000 școli. O lună mai târziu erau raportate cazuri de COVID19 în doar 1212 școli – adica 1.86% din toate școlile deschise. In 93% din cazuri a fost raportat un singur caz pe focar școlar, existând doar UN SINGUR focar ce avea peste 10 cazuri”, a scris Mihai Craiu pe pagina oficială Spitalul Virtual pentru Copii.

Mihai Craiu: „Adulții ar trebui readuși la realitate prin sancțiuni severe“

Medicul de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală a precizat că în țări unde se respectă regulile, focarele apărute după deschiderea școlilor sunt foarte rare.

Mihai Craiu vorbește despre situația Italiei unde s-au deschis în septembrie peste 65.000 școli, iar o lună mai târziu erau raportate cazuri de COVID19 în doar 1212 școli – adica 1.86% din toate unităţile deschise. În 93% din cazuri a fost raportat un singur caz pe focar școlar, existând doar un singur focar cu peste 10 cazuri.

„Concluzia mea – adulții ce nu respectă regulile, la îndemnul unor iresponsabili, sunt, de departe, combusibilul ce contribuie la actuala intensificare a flagelului pandemic. Școlile ar trebui să rămână deschise iar adulții tulburați ar trebui readuși la realitate prin sancțiuni severe”, a precizat medicul Mihai Craiu.

Gabriel Firea: „Deschideți școlile!“

Gabriela Firea i-a solicită prefectului Capitalei, Traian Berbeceanu, să redeschidă școlile din București, catalogând această măsură ca fiind una „injustă”.

„Vreau să vorbesc despre această situație singulară la nivel european și aberantă, spun eu, cu privire la închiderea școlilor în Capitală. Așa cum știți, s-a luat această măsură, o măsură injustă pentru toți profesorii și elevii. În Europa doar România și Lituania țin școlile închise. Care este motivul pentru ca școlile din București în care nu au fost cazuri sau a fost un caz, două, să fie oprite cursurile? Nu există nici o justificare.

Cerem noului prefect al Capitalei să redeschisă școlile din Capitală. Ce este de făcut? Ceea ce face toată Europa, să fie testați elevii, să fie testați profesorii și doar acolo unde se constată un focar se poate închide o clasă sau mai multe, dar nu să iei o măsură atât de radicală, nedreaptă de a închide toate unitățile de învățământ dintr-un oraș așa mare cum este Bucureștiul doar pentru că așa vrea Guvernul”, a declarat Gabriela Firea.

Testarea, cea mai bună soluție

Fostul primar general, Gabriel Firea, a oferit și soluţia ce presupune aplicarea programului inițiat de ea când era primar al Capitalei.

„Să se aplice programul iniţiat de mine ca primar general şi avem totul pregătit aparatură de testare şi personal calificat să fie testaţi profesorii şi elevii şi să fie izolaţi doar după caz cei confirmaţi. Realitatea o putem afla doar prin testarea masivă a elevilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar”, a adăugat Gabriela Firea.

Adauga un comentariu