Economic Local

Mii de ieșeni vor fi afectați de această decizie. Totul se află la mâna Primăriei. Lista prețurilor pentru încălzirea locuințelor în prag de iarnă

Publicat: 18 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mii de ieșeni vor fi afectați de această decizie. Totul se află la mâna Primăriei. Lista prețurilor pentru încălzirea locuințelor în prag de iarnă

Surpriză totală pentru mii de ieșeni. Cu câteva săptămâni înainte de debutul sezonului rece, locuitorii municipiului au primit o veste legată de prețul agentului termic. Sumele derulate de municipalitate ar urma să sufere o serie de modificări după creșterea prețurilor combustibililor. Totul va ține de furnizarea agentului termic în lunile de iarnă către consumatorii din municipiu.

Decizie neașteptată pentru mii de locuitori ai municipiului Iași. Totul ține de cei care beneficiază de încălzirea locuinței prin sistemul centralizat de la autoritatea locală. Decizia finală ar urma să fie luată de către Consiliul Local al municipiului Iași în cadrul unei ședințe a plenului instituției din săptămânile următoare. O decizie luată de Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) poate schimba din temelii lucrurile și la nivelul municipiului Iași. Au fost luate în calcul mai multe majorări de prețuri în urma deciziei ANRE, majorări care vor afecta o parte a consumatorilor din municipiu.

Primăria a inițiat o hotărâre de Consiliu prin care a stabilit o serie de prețuri în ceea ce privește furnizarea agentului termic. De exemplu, prețul pentru energia termică produsă în cogenerare este de 202,24 lei/Gcal fără TVA, respectiv 240,67 lei/Gcal cu TVA. Prețul energiei termice pentru utilizatorii serviciului public de alimentare cu energie termică racordați la rețeaua de transport este de 299,61 lei/Gcal cu TVA. Pentru cei racordați la rețeaua de distribuție, prețul este de 384,99 lei/Gcal cu TVA. O situație aparte ține de agentul termic furnizat populației simple.

Subvenție de peste 100 de lei

Ieșenii care locuiesc în apartamentele racordate la rețeaua de distribuție a agentului termic ar urma să scoată din buzunar o sumă asemănătoare cu cea din iarna trecută. Ieșenii vor plăti 245,39 lei pe gicacalorie, sumă care s-a stabilit și în urma subvenției suportate de municipalitate. Pentru ca ieșenii din cele circa 20 de mii de apartamente racordate la sistemul public să plătească acești bani, Primăria va suporta o subvenție de peste 100 de lei pe gigacalorie. Anul trecut, subvenția era de 77 de lei. Practic, deși ieșenii vor plăti la fel gigacaloria, Primăria va scoate mai mulți bani din buzunar pentru a acorda subvențiile respective. „Pentru populație, subvenția acordată (diferența dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației) de municipiul Iași va fi de 117,31 lei/Gcal fără TVA.

La momentul actual există în dezbatere la Camera Deputaților un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică. Este vorba despre o lege care vizează modificarea cotei TVA pentru energia termică destinată populației de la nivelul de 19 la sută la procentul de 5 la sută. Acest fapt s-ar materializa într-o scădere a prețului local propus pentru utilizatorii racordați la rețeaua de distribuție, de la valoarea de 384,99 lei/Gcal cu TVA inclus , la valoarea de 339,7 lei/Gcal cu TVA inclus”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Decizie luată în câteva săptămâni

Decizia finală va fi luată de plenul CL Iași. „În urma creșterii prețurilor combustibililor și a certificatelor de CO2, SC Veolia Energie Iași SA a transmis către ANRE documentația prin care solicită avizarea prețurilor de producere a energiei termice livrate din centralele de cogenerare. Drept urmare, Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei a emis Avizul nr. 53/25.07.2019 privind prețurile pentru energia termică produsă în cogenerare și livrată în rețelele de transport al energiei termice de societatea Veolia Energie Iași SA”, se arată în proiectul inițiat de municipalitatea ieșeană.

Adauga un comentariu