International

Mii de oameni protestează în capitala Franţei împotriva creşterii preţurilor

Publicat: 17 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mii de oameni protestează în capitala Franţei împotriva creşterii preţurilor
Mii de oameni nemulțumiți au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva costurilor ridicate

Mii de oameni nemulțumiți au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva costurilor ridicate. Oamenii au fost sprijiniți de formațiunea de opoziție de stânga LFI (La France Insoumise, Franța nesupusă), dar și de Annie Emaux, laureata Premiului Nobel pentru Literatură. Autorităţile franceze se tem că ar mai putea urma şi alte demonstraţii similare.

Protestul a fost sprijinit de LFI (La France Insoumise), formațiunea de opoziție de stânga, a lui Jean-Luc Melenchon. Manifestația a fost organizată în semn de protest împotriva creșterii prețurilor și a guvernului francez care nu ia nici o măsură în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice. Marșul a adunat peste 140.000 de oameni, deși poliția locală susţine că s-ar fi adunat doar 30.000 de persoane.

Mii de oameni protestează în capitala Franței. Annie Emaux şi Jean-Luc Melenchon, printre manifestanți

Francezii au mărșăluit alături de Annie Emaux, laureata Premiului Nobel, și Jean-Luc Malenchon, liderul partidului de stânga Franta Nesupusă. Manifestaţia a încercat să arate unitatea partidului de stânga „Franța „Nesupusă” împotriva guvernului, după ce au fost acuzaţi de violenţă împotriva femeilor.

În acelaşi timp, doi oficial din Partidul de Stânga şi ai Verzilor au demisionat. La acest marș au fost mobilizați peste 2000 de poliţişti. Sursele din poliţia franceză au spus că protestatantii au încercat să deterioreze panourile comerciale şi unităţile bancare, dar și să vandalizeze vitrinele magazinelor. În acelaşi timp, liderul Jean-Luc Melenchon a convocat o grevă generală pentru marţi, afirmând că urmează o săptămână grea în țara lor.

„Veți trăi o săptămână fără precedent, noi suntem cei care am început-o cu acest marș”, a spus liderul de stânga, Jean-Luc Melenchon, potrivit Reuters.

Atmosferă tensionată în capitala Franţei

Atmosfera este foarte tensionată pe străzile din Paris. O grevă lansată de lucrătorii din rafinării pentru majorări salariale a adus întreruperi în livrări, prețul combustibilului ajungând la trei euro per litru.

Autoritale franceze se tem că acest protest ar putea genera şi alte demonstraţii similare cu protestele „vestelor galbene” din 2018 şi 2019, care au fost declanşate odată cu creşterea taxelor pe combustibil. Atunci, sute de arestări au fost făcute la Paris. Poliţia a folosit şi gaze lacrimogene în rândul membrilor vestelor galbene. Protestanţii au încercat să ajungă în centrul oraşului Nantes. Protestele „vestelor galbene” au fost reluate și în 2020, fiind primul protest de la declanșarea pandemiei. Poliția franceză a arestat 154 de persoane și au descoperit mai multe arme albe și obiecte contondente. Tot atunci, forțele de ordine au folosit gazele lacrimogene asupra protestatanților pe bulevardul Wagram din Paris, în timp ce un alt marș se petrecea în apropierea bursei de capital.

Un alt protest violent a fost și după victoria lui Emmanuel Macron în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. După închiderea urnelor şi anunţarea primelor estimări privind votul, mii de franzezi au ieşit în stradă. Manifestarea a avut loc în apropierea Pont Neuf, în centrul capitalei franceze. Atunci, două persoane au fost împuşcate mortal, iar a treia a fost rănită. Protestatanții au ieșit în stradă la Paris, dar și în alte orașe, precum Lyon. În ambele cazuri, au avut loc ciocniri cu forțele de ordine.

Se va vedea dacă guvernul francez va reacționa la cererile oamenilor care protestează în capitala Franței împotriva prețurilor ridicate.

Adauga un comentariu