Prima pagină » National » Mii se soiuri românești din legumicultura României au dispărut în ultimii ani
Mii se soiuri românești din legumicultura României au dispărut în ultimii ani

Mii se soiuri românești din legumicultura României au dispărut în ultimii ani

03 iun. 2022, 14:23,
în National

Românii mănâncă din ce în ce mai prost, iar ca argument este și faptul că sunt mii de soiuri românești din legumicultura noastră care au dispărut în ultimii ani. Pare că totul să fi fost la comanda unor forțe nevăzute.

În ultimii ani pare că sunt câteva semnale precum că tinerii se întorc la agricultură şi cultivă soiuri românești care sunt mult mai gustoase decât cele din afară. Este şi cazul ieșeanului Costel Dascălu care se încăpăţânează să cultive autohton.

Mii de soiuri românești din legumicultură au dispărut din România

În cadrul unui interviu acordat unui post online, Costel Vânătoru, cercetător la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău a afirmat faptul că România se confruntă cu o mare problemă pentru că mii de soiuri românești din legumicultură au dispărut. Cifra este una uluitoare, și vorbim despre 2.6000 de soiuri tradiționale şi gustoase:

„Așa este. Am pierdut foarte mult în zona aceasta a resurselor genetice vegetale și în special în legumicultură, un domeniu pe care zic eu că îl cunosc, pentru că activez în cercetare de peste 36 de ani. Am făcut un studiu, am avut la dispoziție câteva cataloage oficiale inaugurate de Ministerul Agriculturii, iar în urma acestui studiu a reieșit că peste 2.600 de soiuri au dispărut, practic le-am pierdut.”

Cercetătorul precizează că studiul nu a fost făcut în profunzime și că în acesta nu au fost incluse toate cataloagele elaborate de Ministerul Agriculturii după 1990. Situația s-ar părea că este mai tragică pentru că cercetătorul consideră că numărul soiurilor dispărute este mult mai mare. Vânătoru consideră că acest lucru reprezintă un tezaur inestimabil care nu poate fi cuantificat în bani.

” Strămoșii noştri le-au iubit, le-au șlefuit, le-au cultivat și sigur că acest tezaur a fost lăsat de izbeliște. De aceea, iată că eu am identificat 2.600 de soiuri, dar numărul lor este mult mai mare.“, a spus Costel Vânătoru pentru dcnews.ro.

Sunt unele povești de succes cu tinerii fermieri din România

Cu toate că lucrurile din agricultură românească stau foarte prost, mai ales la capitolul investiţii, sunt totuşi tineri care au unele povești de succes. De exemplu, visul de a avea o afacere cu legume ecologice i-a readus pe 2 tineri care munceau în București, în satul bunicilor, din Iași. Laura și Antim Nechifor au economisit ani de zile bani pe care i-au investit în legumele ecologice:

Noi aveam visul, planurile, economiile, însă nu găseam momentul când să renunțăm la București și să venim aici, la casa bunicilor soției mele. Voiam să facem o fermă ecologică pentru că noi în acest domeniu munceam în Capitală. Făceam grădini urbane comunitare, permacultură, adică agricultură ecologică. Știam tot ce presupune o astfel de investiție, făceam și consultanță pe proiecte, ceea ce facem și acum. La noi în România se face agricultură ecologică, dar nu e foarte promovată”, susține Antim Nechifor.

Revenind la faptul că mii de soiuri ale agriculturii românești au dispărut din țară, vom urmări ce vor face guvernanții pentru a putea să mai salveze ce a mai rămas de salvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`