Titlurile zilei

Milioanele zboară din bugetele comunelor din Iași! Firma lui Ioan Cojocaru elaborează documentații și studii de fezabilitate pe sume uriașe

Publicat: 25 nov. 2022
Milioanele zboară din bugetele comunelor din Iași Firma lui Ioan Cojocaru elaborează documentații și studii de fezabilitate pe sume uriașe
La primăria comunei ieșene Oțeleni, angajații fac ore suplimentare fără să fie plătiți

Milioanele zboară din bugetele comunelor ieșene, o societate cu vechime fiind principala beneficiară. S.C. Conalid S.R.L., condusă de Ioan Cojocaru, are succes printre primăriile comunelor din Iași. Patronul încasează sume mari pentru elaborarea documentațiilor privind avizarea lucrărilor și pentru elaborarea unor studii de fezabilitate. Milioanele zboară din bugetele comunelor din Iași, iar ofertele sunt acceptate imediat după depunerea lor pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Până acum, în conturile firmei au intrat peste 4 milioane de lei, fără TVA

Firma condusă de Ioan Cojocaru a tras lozul cel mare printre primăriile din Iași. Acesta primește acceptul ofertelor la orice oră din zi și din noapte. Anul acesta, S.C. Conalid S.R.L. are deja acceptate 50 de oferte, prin platforma SEAP, de către primăriile din județ și din țară. Contractele din acest an au o valoare de peste 3 milioane de lei, fără TVA. Primăria Oțeleni este una dintre abonatele la serviciile pe care le prestează firma deținută de Ioan Cojocaru. La aceeași adresă unde figurează sediul social al firmei S.C. Conalid S.R.L. mai este înregistrată o firmă, Alicon Company S.R.L., administrată de Dragoș Cojocaru.

Fostul edil al comunei Oteleni, Felician Gherăescu
Fostul edil, Felician Gherăescu accepta ofertele Conalid S.R.L la câteva minute de la depunerea lor pe platforma SEAP

Milioanele zboară din bugetele comunelor din Iași, iar Conalid S.R.L. își rotunjește profiturile

Captura de ecran de pe platforma SEAP cu doua dintre ofertele acceptate de primaria Oteleni in favoarea Conalid S.R.L
Ofertele depuse de firma condusă de Ioan Cojocaru a primit acceptul pe SEAP în apropierea orei 21:00

S.C. Conalid S.R.L. este o societate înființată de Ioan Cojocaru, care se ocupă cu activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea. În 2019, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei și un profit de aproape 900 de mii de lei. În acel an, Conalid S.R.L. a câștigat, prin SEAP, zece contracte, cu o valoare totală de 842.000 de lei, fără TVA. Dintre acestea, cinci au fost semnate pe studii de fezabilitate, valoarea totală a acestora fiind de 600.000 de lei, fără TVA.

Anul 2020 i-a adus lui Ioan Cojocaru 25 de contracte cu primăriile din județ și din țară, cu o valoare totală de peste 750.000 de lei, fără TVA. Doar din studii de fezabilitate, Conalid S.R.L. a încasat 540.000 de lei, fără TVA. Societatea condusă de Ioan Cojocaru a înregistrat, în 2020, o cifră de afaceri de peste 1,6 milioane de lei și un profit de peste 1 milion de lei. Pentru Conalid S.R.L., anul 2021 i-a adus, prin platforma SEAP, 56 de contracte, cu o valoare totală de 2,7 milioane de lei, fără TVA, din bugetele locale.

Studiile de fezabilitate au băgat în conturile lui Ioan Cojocaru peste 2 milioane de lei, iar elaborarea documentațiilor – 175.000 de lei, fără TVA. Milioanele zboară din bugetele comunelor din Iași pe documente „elaborate“ cu un simplu copy/paste. Cel mai mare contract a fost semnat cu comuna Oțeleni din județul Iași, pentru elaborarea unor studii de fezabilitate, cu o valoare de 130.000 de lei, fără TVA.

O femeie la birou tastand pe un calculator de birou
Contabila prim[riei Oțeleni face ore suplimentare „de dragul muncii”

În Primăria comunei Oțeleni se acceptă oferte la orice oră

Captura de ecran de pe platforma SEAP cu situatia financiara a societatii S.C. Conalid S.R.L
De la un an la altul, cifra de afaceri a societății Conalid S.R.L se rotunjește substanțial

În 2021, când încă era în funcție, Felician Gherăescu a acceptat din partea Conalid S.R.L., în aceeași zi, pe 22 decembrie, două oferte ce aveau ca obiect elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru obiectivul „Extindere rețea de alimentare cu apă“, cu o valoare de 50.000 de lei, fără TVA, și o alta tot pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru canalizare, cu o valoare de 130.000 de lei, fără TVA.

Interesant este faptul că aceste oferte au fost depuse pe SEAP, în apropierea sărbătorilor, pe 22 decembrie, la ora 20:41, și au fost acceptate de Primăria comunei Oțeleni în aceeași seară, la 10 minute după. Astfel, în primăria ce era pe atunci condusă de Felician Gherăescu, angajații din subordine munceau și noaptea pentru a accepta ofertele colaboratorilor săi. Interesant este faptul că nicio altă societate, în ultimii 5 ani, nu a beneficiat de acest privilegiu din partea primăriei, toate ofertele depuse fiind acceptate până în ora 18:00.

Firma condusă de Ioan Cojocaru a avut tratament preferențial în timpul mandatului fostului edil Felician Gherăescu. Acesta a mai semnat în 2021 două contracte cu Conalid S.R.L., pentru studii hidrologice, cu o valoare totală de 21.000 de lei, fără TVA. Ambele oferte au fost acceptate imediat după depunerea lor pe SEAP. Astfel, în 2021, au zburat din buzunarele localnicilor comunei Oțeleni peste 200.000 de lei, fără TVA. Fostul primar Felician Gherăescu a fost demis în luna iulie a acestui an, atunci când a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI).

Angajații Primăriei Oțeleni fac ore suplimentare „de dragul muncii”

Întrebat de reporterii BZI despre colaborarea cu societatea condusă de Ioan Cojocaru, dacă mai solicită oferte și din partea altor societăți, fostul edil a transmis că merge pe recomandările altor primari când vine vorba despre contractele pentru studii de fezabilitate. În ceea ce privește achizițiile de pe SEAP, contabila primăriei se ocupă.

„Prin SEAP erau făcute! Se ocupa contabila de achiziții! Da, dar am mers, se merge din vorbă în vorbă, i-am întrebat pe colegi care este mai serios, nu prea bat în ușă celor care nu se țin de treaba (n.r. – nu solicită oferte din partea altor firme). Se cam merge din vorbă în vorbă. Toți cam pe asta merg. Sunt în portofoliul de colaboratori ai comunei”, a explicat Felician Gherăescu, fostul primar al comunei Oțeleni.

Întrebat de reporterii BZI până la ce oră stau funcționarii în primărie, ținând cont de faptul că sunt oferte acceptate la ora 20:50, fostul edil a devenit confuz.

„Până la ora 16:00! Nu știu, chiar nu știu, cred că mai lucra și suplimentar contabila, dar neplătită! Făcea pro bono (n.r. – fără plată), de dragul muncii. Ea se ocupă de programul de achiziții. Nu mai știu cine se ocupă, nu îmi aduc aminte”, a declarat ușor confuz fostul primar Felician Gherăescu.

Reporterii BZI au încercat să afle un punct de vedere și din partea societății Conalid S.R.L., dar angajații firmei ne-au transmis că administratorul Ioan Cojocaru nu se află în țară.

Așadar, în comuna Oțeleni, angajații fac ore suplimentare fără a fi plătiți, acceptând ofertele colaboratorului favorizat al fostului edil Felician Gherăescu. Conalid S.R.L. oferă servicii de elaborare studii de fezabilitate și elaborează documente pe sume uriașe. Milioanele zboară din bugetele comunelor ieșene, iar societatea își rotunjește profiturile datoriră recomandărilor din „vorbă în vorbă”.

Nu este prima dată când comuna Oțeleni intră în atenția presei, astfel, în urmă cu puțin timp, DNA a cerut explicații Prefecturii Iași, în ceea ce privește situația fostului edil Felician Gherăescu.
Comentarii
  • Asta este metoda prin care se da șpagă la primari
    Dacă doriți să analizați cu atenție acest fenomen o sa aveți surpriza ca peste 40 % din SF nu sunt întocmite corespunzător, nu sunt documentate în condițiile de piață, adică nu folosesc indicii de corecție a materialelor din piață și nici nu au o predictibilitate ptr a fi implementate
    Beneficiarul final de fapt arunca niște bani din bugetul statului în buzunarele afaceriștilor agreați de acești Domni care împart cu nesimțire un bun al nostru al tuturor Romanilor pentru simplu fapt ca ei se află vremelnic într-o funcție!!
    Din păcate ne furam căciulă singuri

  • Lucrari supraevaluate, facute de mantuiala. Ce preturi sunt astea pentru niste hartoage, pana la urma??? Exact cum spunea si persoana de mai sus, este o metoda aplicate cu succes doar pentru a fura bani de la buget, bani care se impart intre primar, vreun linge clanta de prin primarie si firma care „presteaza”. Dupa primul an de mandat, mai toti primarii infloresc, le creste nivelul de trai peste noapte. Pai de unde?? Ca doar cu salariul din primarie nu prea reusesti.

  • Fenomenul „studii de fezabilitate” este o golanie sinistra, jaf organizat din care papa o gloata de animale lacome. Incapacitatea de realizare practica a multor investiții se explica prin tragerea de timp, de dragul banilor, în aceste „studii”! Baza legala a fost conceputa de hoți pentru cistig! Încă un motiv pentru care tara merge la distrugere!

Adauga un comentariu