Local

Milionarul de la Loto a devenit dușmanul Iașului: Primăria îl execută silit pentru că nu și-a plătit taxele și impozitele

Publicat: 29 ian. 2020

Mihai Cazacu, devenit celebru după ce a câștigat potul cel mare la Loto, a ajuns la fundul sacului. Cel poreclit „milionarul de la Loto” nu și-a plătit taxele și impozitele către instituțiile locale vreme de mai mulți ani. Din acest motiv, Primăria Iași l-a dat în judecată pe omul de afaceri și a cerut în instanță tragerea la răspundere pentru falimentarea unei firme pe care o administrează. Mai toate societățile controlate de Mihai Cazacu au fost falimentate rând pe rând și radiate din cauza datoriilor acumulate către autoritățile statului

Zilele de glorie ale lui Mihai Cazacu au apus. Ieșeanul care a câștigat la Loto o sumă fabuloasă de aproape 3,5 milioane de euro a ajuns la fundul sacului, iar autoritățile locale sunt pe capul acestuia pentru a recupera prejudiciile făcute în ultimii ani prin firmele pe care le controlează. Primăria Iași l-a chemat în instanță pe Mihai Cazacu, solicitând tragerea acestuia la răspundere pentru falimentarea companiei SC Stefa RO SRL. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Iași pe 27 ianuarie 2020, după ce magistrații de la Tribunalul Iași, pe data de 27 noiembrie 2019, au admis „excepția inadmisibilității, invocată din oficiu” și au respins ca inadmisibilă acțiunea în antrenarea răspunderii.

Cazacu a înființat această firmă încă din anul 2001 și a folosit-o în domeniul comerțului cu produse de morărit și panificație. Fiind singurul administrator al companiei, Mihai Cazacu a omis să achite taxele și impozitele către instituțiile locale și cele ale statului, motiv pentru care, anul trecut, firma a fost băgată în insolvență. Marea problemă a fost că firma cu sediul social într-un apartament din șoseaua Păcurari, nr. 63 din Iași nu mai avea niciun bun în patrimoniu, motiv pentru care Primăria Municipiului Iași s-a îndreptat împotriva administratorului, și anume Mihai Cazacu. În cazul Stefa RO SRL, taxele și impozitele neachitate către Primăria Iași ajung la aproape 20 de mii de euro, iar Municipiul Iași – prin primar, a solicitat atragerea răspunderii lui Mihai Cazacu pentru intrarea în insolvență a firmei.

Firmele lui Cazacu, radiate una după alta

Mihai Cazacu este singurul administrator al acestei companii, care a fost înființată în 2001, asociați fiind soția acestuia, Ionela Cazacu, împreună cu o anume Oana Corina Sticia. Stefa-Ro SRL a fost radiată din Registrul Comerțului la finalul anului 2019 după ce administratorul nu a mai depus bilanțul financiar-contabil vreme îndelungată. Compania a avut mai multe chioșcuri și spații comerciale unde se vindeau produse de panificație.

Asta se întâmplă după ce, la începutul anului 2019, magistrații de la Tribunalul Iași au hotărât ca societățile Meridian Carn SRL și SC Merival Accesorii SRL să intre în insolvență și în procedura simplificată a falimentului, din cauza datoriilor acumulate și a dărilor neachitate către bugetul statului. Aceste societăți au fost doi pioni importanți în această rețea din care făcea parte inclusiv firma SC Andrei Construct. Controlul efectuat la firmele lui Cazacu a dus la descoperirea unor afaceri evazioniste care au dus la prejudicierea bugetului statului cu sume considerabile. Cea mai mare gaură s-a înregistrat prin sustragerea de la plata Taxei pe Valoarea Adăugată. Inspecțiile fiscale au constatat că, prin intermediul acestor firme, se realizau achiziții fictive.

„Achizițiile înregistrate și contabilizate de SC Andrei Construct SRL în anul 2012, în sumă de 2.677.229 lei, de la SC Merival Accesorii SRL, sunt fictive, nereale și au fost utilizate doar pentru a reduce baza impozabilă în cazul impozitului pe profit, precum și pentru reducerea taxei pe valoare adăugată de plată”, se arată în raportul de inspecție fiscală.

Și soția milionarului la Loto este falimentară

Ionela Cazacu, soția milionarului de la Loto, a ajuns și ea falimentară în mai toate firmele pe care le administrează. Cea mai bună perioadă pentru Ionela Cazacu, administrator al firmei SC Nela-Ramon Construct SRL, a fost în anul 2016, când a înregistrat o cifră de afaceri de 851.494 lei și un profit de 387.644 lei, cu 6 angajați, dar a acumulat datorii de 190.340 lei. Din acest motiv, compania a fost băgată de asemenea în insolvență și radiată.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu