Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat luni că nu există un acord semnat cu autorităţile din Republica Populară Chineză care să permită înfiinţarea unor „secţii de poliţie ilegale”, după ce în spaţiul public au apărut informaţii pe această temă, relatează Agerpres.
Potrivit Biroului de presă al MAI, toate documentele bilaterale de cooperare existente în domeniul de competenţă al MAI, indiferent de statul cu care au fost semnate, respectă legislaţia internă a României şi pe cea internaţională.
„Vă asigurăm că Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile specializate, desfăşoară constant, conform competenţelor, activităţi pentru a se asigura că, pe teritoriul României, nu sunt desfăşurate activităţi care să aducă atingere siguranţei naţionale, ordinii publice şi drepturilor cetăţenilor”, arată sursa citată.
Beijing a negat că operează forțe ale poliției nedeclarate în afara teritoriului său
Beijingul a înființat peste 100 de așa-zise secții de poliție în străinătate, pe tot mapamondul, pentru a monitoriza, hărțui și, uneori, a repatria cetățenii chinezi aflați în exil, folosindu-se de acorduri bilaterale de securitate cu țări din Europa și Africa pentru a obține o largă prezență internațională, susține un nou raport pus la dispoziție exclusiv pentru CNN preluat de Rador.
Beijing a negat că operează forțe ale poliției nedeclarate în afara teritoriului său. Ministerul de Afaceri Externe a declarat pentru CNN în noiembrie: „Sperăm ca părțile relevante să înceteze exagerările pentru a creea tensiuni. Folosirea acesteia ca pretext pentru a defăima China este inacceptabilă”.
China susține că facilitățile sunt centre administrative stabilite pentru a ajuta chinezii expatriați
În schimb, China susține că facilitățile sunt centre administrative stabilite pentru a ajuta chinezii expatriați cu probleme precum reînnoirea permiselor de conducere. China a mai spus că birourile sunt un răspuns la pandemia de Covid-19, care a lăsat mulți cetățeni izolați în alte țări și rămași blocați în afara Chinei, neputându-și reînnoi documentele.
Atunci când a fost abordat de CNN luna trecută privind acuzațiile inițiale ale Safeguard Defenders, Ministerul de Externe a spus că în secțiile de peste mări lucrează voluntari. Însă, ultimul raport al organizației susține că o rețea examinată a poliției a angajat 135 de persoane pentru primele sale 21 de secții.
Organizația a folosit ca sursă și un contract pe trei ani pentru un lucrător angajat la o secție de peste mări în Stockholm.
Activitățile consulare nedeclarate sunt foarte neobișnuite și ilegale
Activitățile consulare nedeclarate în afara unei misiuni diplomatice oficiale din cadrul unui stat sunt foarte neobișnuite și ilegale, dacă o țară gazdă nu și-a dat consimțământul explicit, iar raportul Safeguard Defenders susține că secțiile chineze sunt de câțiva ani înaintea pandemiei.
Rapoartele au dus la declanșarea unor investigații în cel puțin 13 țări până acum și au inflamat un conflict tot mai tensionat între China și națiuni precum Canada, care este gazdă pentru o diasporă chineză considerabilă.