Eveniment-Social

Ministerul Culturii anunţă că Iaşul ar putea beneficia de un nou sediu pentru Opera Naţională Română din Iaşi

Publicat: 28 oct. 2021
Opera Națională Română din Iași organizează o conferință de presă astăzi, 15 noiembrie 2021, de la ora 11:00, în foaierul instituției

Opt obiective culturale de investiții, mai aproape de finanțare. Memorandumul privind Nota mandat de negociere a Acordului-Cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 mil. Euro pentru susținerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România a fost aprobat de Guvern, în cadrul ședinței de astăzi, 28 octombrie 2021.

‚‚De la începutul mandatului, inițierea unui nou Acord-Cadru de împrumut între România și BDCE pentru susținerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România a reprezentant o prioritate. Primul pas important a avut loc în noiembrie 2020 prin memorandumul aprobat de guvern pentru înaintarea cererii de împrumut, iar cel de-al doilea a avut loc astăzi, prin aprobarea memorandumului pentru începerea negocierii efective a acordului de împrumut, în baza aprobării Consiliului de Administrație BDCE a cererii. Investițiile în cultură sunt necesare pentru a susține antreprenoriatul Românesc și pentru a crea ecosisteme sănătoase în cadrul  comunităților locale, pentru a dezvolta și promova cât mai bine România. Este o veste bună pentru toți românii, indiferent de culoarea politică, pentru că București, Suceava, Iași, Timișoara, Cluj, Argeș și Craiova sunt județele în care aceste investiții vor atrage un număr și mai mare de vizitatori. Chiar dacă Guvernul PNL are atribuții limitate, prioritățile noastre rămân soluțiile care ajută efectiv românii.’’ a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Consiliul de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat, în iunie 2021, cererea de împrumut formulată de către statul român în cursul lunii mai 2021, ca urmare a memorandumului aprobat de Guvern în ședința din 18 noiembrie 2020.

8 obiective culturale de investiții

Propunerile Ministerului Culturii cuprinse în proiectul Acordului-Cadru sunt realizarea a 8 obiective de investiții:

A. consolidarea, restaurarea şi modernizarea a 6 clădiri monumente istorice:

• Muzeul Național de Istorie a României;

• Teatrul Național şi Opera Română – Cluj-Napoca;

• Fosta garnizoană militară a Timișoarei în scopul funcționării viitorului Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste;

• Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României;

•  Vila și domeniul „Florica” de la Ștefănești – jud. Argeș, date recent în folosința Muzeului Național „Brătianu”;

•  Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni – jud. Suceava, donat în acest an de dl. Johannes Sturdza Statului Român.

B. Refacerea și modernizarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova

C.  Construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română – Iași.

Sprijinul financiar al BDCE reprezintă 80% din suma totală necesară pentru investiții, costul total net al proiectului fiind estimat la cca. 270 mil. Euro, cu o perioadă de implementare de 7 ani.

Adauga un comentariu