International

Ministerul rus de Externe anunță prelungirea automată a acordului privind cerealele cu 120 de zile

Publicat: 17 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministerul rus de Externe anunță prelungirea automată a acordului privind cerealele cu 120 de zile
Ministerul rus de Externe anunță prelungirea automată a acordului privind cerealele cu 120 de zile

Acordul intermediat de ONU care permite Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră în timpul războiului va fi prelungit cu 120 de zile în același format, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului rus de Externe publicat joi, potrivit CNN.

„Acordul cu patru părți dintre Rusia, Turcia, Ucraina și Organizația Națiunilor Unite, semnat la Istanbul pe 22 iulie, va expira pe 18 noiembrie. Textul documentului prevede prelungirea automată a acestuia cu încă 120 de zile, în absența obiecțiilor din partea oricare dintre părți”, a spus ministerul.

„Nu au fost primite astfel de obiecții”, a adăugat acesta.

„Este un pachet de servicii și acesta rămâne neschimbat”

Potrivit ministerului, Moscova „a subliniat în mod clar și deschis că acordurile privind produsele alimentare ucrainene și punerea efectivă în aplicare a Memorandumului Ruso-ONU privind normalizarea exporturilor agricole rusești este un pachet de servicii și acesta rămâne neschimbat”.

„Am luat act de intensificarea efortului Secretariatului ONU de a-și îndeplini obligațiile în acest sens și de informațiile furnizate cu privire la rezultatele intermediare ale activității sale de a elimina obstacolele din calea exporturilor rusești de îngrășăminte și alimente. Toate aceste probleme trebuie rezolvate în termen de 120 de zile, perioadă pentru care se va prelungi pachetul”, a spus ministerul.

Ministerul a adăugat că „orice încercare de a folosi coridorul umanitar din Marea Neagră pentru provocări militare va primi un răspuns dur”.

Serghei Lavrov, îndoieli cu privire la viitorul acordului, spunând că acesta depinde de îndeplinirea condițiilor

Într-un anumit context, ministrul rus de externe Serghei Lavrov avea marți îndoieli cu privire la viitorul acordului, spunând că acesta depinde de îndeplinirea condițiilor existente. La începutul acestei luni, Rusia s-a alăturat acordului după ce a spus că se retrage.

Ucraina și Rusia reprezintă împreună aproape o treime din exporturile globale de grâu, iar acordul cu cereale a jucat un rol crucial în scăderea prețului grâului și al altor mărfuri la nivel global.

Adauga un comentariu