National

Ministerul Sănătății îi solicită lui Raed Arafat să activeze Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene

Publicat: 15 oct. 2021
Raed Arafat
Raed Arafat

În această dimineaţă, Ministerul Sănătății a trimis o solicitoare pentru Departamentul pentru Situaţii de Urgență (DSU) cu privire la activarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru a putea asigurarea tratamentului de anticorpi monoclonal neutralizanți. Așadar, ordinul trebuie semnat de Raed Arafat, șeful DSU.

Tratamentul se foloseşte în special pentru tratarea pacienţilor care au forme uşoare şi medii de COVID-19, iar tratamentul ar trebui să ajungă pentru 40.000 de persoane.

Ministerul Sănătății îi solicită lui Raed Arafat să activeze Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a declarat că a trimis către DSU, implicit lui Raed Arafat, solicitarea activării Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene. Prin demararea acestei proceduri, se va asigura tratamentul cu anticorpi monoclonali neutralizanți pentru un număr de 40.000 de pacienţi internaţi cu COVID-19

„Există promisiuni de sprijin și din partea altor state pentru acest tratament. Am discutat ieri (joi – n.r.) cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate despre intenția noastră de activare a mecanismului de protecție civilă în vederea aprovizionării cu medicamentele necesare asigurării tratamentului pacienților noștri”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății.

Marți seară a fost primită o donație de 5.206 fiole de anticorpi din partea statului italian, că recunoștință a Regiunii Lombardia pentru ajutorul pe care țara noastră l-a acordat în anul 2020, atunci când a trimis echipe de medici și asistenți medicali care au lucrat în spitale din Brescia și Lecco. Medicamentele au fost deja repartizate în 134 spitale pentru tratarea bolnavilor cu COVID-19.

Raed Arafat nu este în totalitate de acord cu introducerea cerificatului verde în magazine

Pe de altă parte, România traversează un context dificil din punct de vedere pandemic. Raed Arafat consideră că certificatul verde nu ar trebui să fie introdus în toate magazinele:

Am avut o discuţie cu dânsul (Florin Cîțu), nu ne referim la magazinele esenţiale, se poate acest lucru şi se aplică în unele ţări la magazinele care se consideră mai puţin esenţiale, la anumite tipuri de locaţii, unde într-adevăr se intră pe certificat verde. Asta va trebui să fie o decizie prin act normativ (…), în anumite zone, anumite localuri, anumite magazine să se intre cu certificatul verde, e un lucru care e aplicat şi în alte ţări.

Nu vorbim de magazinele alimentare, unde sunt lucrurile esenţiale la care trebuie să aibă oricine acces. (…) Certificatul verde înseamnă inclusiv testarea, când vorbim de aceste magazine, nu vorbim numai de vaccinarea sau trecerea prin boală, se vorbeşte inclusiv de testare, numai că ăsta este iarăşi un aspect care va fi analizat. Sunt convins că nu vorbim de limitarea accesului la ce este esenţial”, a afirmat Raed Arafat.

Florin Cîțu a anunţat că ia în considerare introducerea certificatelor verzi în toate magazinele.

Adauga un comentariu