Razboi în Ucraina

Miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei se vor întâlni în Turcia

Publicat: 09 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei se vor întâlni în Turcia
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (sp) și ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba sunt programate să se întâlnească săptămâna aceasta

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, se vor întâlni în Turcia, a confirmat Ministerul de Externe al Rusiei. Întâlnirea are ca scop negocierea unei eventuale încetări a focului. Altfel spus, nu este prima negociere dintre cele două țări, precedentele au avut loc în Belarus şi nu s-au soldat cu soluții concrete.

Pe de altă parte, lucrurile din Ucraina sunt departe de a fi normale. Sunt multe bombardamente în marile orașe ale țării. De exemplu în Kiev, armata ucraineană a declarat faptul că resping in continuare asediul rușilor care ar fi recrutat și voluntari pentru a susține ofensiva. Desigur, informația nu este una confirmată de ambele tabere.

Miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei se vor întâlni în Turcia

Cei doi miniștri de externe, din Rusia și Ucraina, vor avea o serie de negocieri în Turcia. Aceasta va reprezenta prima întâlnire dintre cei doi de la începutul invaziei ruse a Ucrainei la 24 februarie.

Lavrov va zbura către un forum diplomatic internaţional din Antalya, iar „contactul” lui cu Kuleba este planificat să aibă loc acolo, a declarat miercuri dimineaţă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, citat de instituţia de ştiri de stat rusă RIA Novosti. Întâlnirea a fost propusă de ministrul de externe al Turciei Mevlut Cavusoglu, care propusese să o țină în format trilateral cu el, Kuleba și Lavrov la masă.

Până acum, s-a raportat că întâlnirea va avea loc pe 10 martie, în timp ce forumul diplomatic este programat să aibă loc pe 11 martie. Discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina s-au dovedit până acum dificile, fără a s-a ajuns încă la un acord concret.

În spațiul public au fost lansate mai multe știri prin care se susține că Rusia impune mai multe condiții pentru încetarea focului. Principalele condiții sunt recunoașterea independenței celor două regiuni, Donbas și Lugansk, recunoașterea apartinenței Crimeii către Federația Rusă dar și ”dezarmarea completă” a țării.

Rusia a anunțat o încetare a focului pentru coridoarele umanitare

În schimb Rusia a anunțat că va înceta focul în mai multe orașe din Ucraina pentru a permite crearea unor coridoase umanitare. În replică, la început, ucrainienii au fost nemulţumiţi de faptul că rușii asigură coridoare umanitare care duc doar spre Rusia și spre Belarus. Un coridor umanitar care a fost deschis marți este programat să continue miercuri, spune guvernatorul lui Sumy.

Aproximativ 5.000 de oameni au fost evacuați din orașul Sumy, din nord-estul țării, care a fost supus bombardamentelor rusești de câteva zile. Schimbând ideea este bine de menționat faptul că Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că gruparea sa de trupe de la Kiev „respinge ofensiva inamicului”, provocând daune și menținându-și ferm pozițiile.

Informația a fost publicată în cele mai recente „informații operative” ale forțelor privind evoluțiile cheie ale câmpului de luptă, efective la ora locală 06:00 (04:00 GMT) miercuri.

Declarația a adăugat că, din cauza „numeroaselor victime”, armata rusă a continuat să efectueze „mobilizare ascunsă” sub pretextul ținerii taberelor de antrenament și, de asemenea, își intensifică eforturile de „recrutare de voluntari”. Armata Rusiei nu a comentat public raportul, care nu a fost verificat independent. Președintele rus Vladimir Putin s-a angajat că nu vor fi trimiși niciun recruți în Ucraina.

Așadar, vom vedea dacă întâlnirea miniștrilor de externe din Rusia și Ucraina va duce la o concluzie clară asupra situației actuale.

Adauga un comentariu