Prima pagină » Actualitate » Ministrul Culturii a semnat ca fosta închisoare a deţinuţilor politici de la Pitești să devină monument istoric

Ministrul Culturii a semnat ca fosta închisoare a deţinuţilor politici de la Pitești să devină monument istoric

19 iul. 2023, 11:43,
în Actualitate

Ministrul Culturii, Raluca Turcan a anunţat miercuri, 19 iulie, că a semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti, fosta închisoare a deţinuţilor politici, situat în Municipiul Piteşti.

”Am semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti – Fosta închisoare a deţinuţilor politici, situat în Municipiul Piteşti. Astfel, Penitenciarul Piteşti este inclus în Lista Monumentelor Istorice şi i se conferă regimul de monument istoric de grupă A”, scrie Raluca Turcan pe Facebook.

Fosta închisoare a deţinuţilor politici de la Pitești devine monument istoric

Experimentul Pitești a fost terminat în septembrie 1951 imediat după înlăturarea din fruntea Partidului Comunist Român a comuniștilor extremiști – facțiunea moscovită, Ana Pauker, Teohari Georgescu și Vasile Luka – de către noua linie a desprinderii de Moscova sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu Dej.

Acest experiment poate fi redus la o scuză pentru administrarea unor bătăi și torturi brutale, administrate zilnic cu scopul de a „reeduca total” deținuții politici, majoritatea studenți, membri în grupări interzise de comuniști ca Partidul Național Țărănesc și Partidul Național Liberal, precum și cei inspirați de Garda de Fier sau membri sioniști ai comunității evreiești din România. Esența metodei folosite la Pitești este transformarea victimelor în călăi, tortura putând fi apreciat drept un simplu mijloc, nu un scop.

Scopul experimentului, conform principiilor leniniste în interpretarea PCR, a fost lepădarea convingerilor și ideilor politice și religioase a deținuților, și în cele din urmă alterarea personalității până la punctul obedienței absolute

Ministrul Culturii arată că închisoarea de la Piteşti este ”o amintire dureroasă, dar şi o mărturie a forţei spiritului uman de a rezista şi de a se opune opresiunii”.

”Clasarea Penitenciarului Piteşti este un moment deosebit de important în încercarea de a conştientiza şi recupera istoria recentă a României. Povestea închisorii de la Piteşti şi a Experimentului Piteşti ajută la cinstirea victimelor şi a curajului celor care au luptat împotriva nedreptăţilor regimului comunist. De asemenea, recunoaşterea Închisorii drept monument istoric îi reconfirmă poziţia ca simbol al luptei împotriva opresiunii comuniste în România şi simbol al protejării valorilor democratice”, mai spune Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`