Razboi în Ucraina

Ministrul de Externe al Ucrainei solicită o decizie privind sistemul apărare antiaeriană Patriot: „A venit timpul să luăm decizii”

Publicat: 02 dec. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ministrul de Externe al Ucrainei solicită o decizie privind sistemul apărare antiaeriană Patriot A venit timpul să luăm decizii
Ministrul de Externe al Ucrainei solicită o decizie privind sistemul apărare antiaeriană Patriot

Ministrul de externe al Ucrainei a declarat pentru CNN într-un interviu exclusiv că „a venit timpul” pentru a lua o decizie cu privire la furnizarea țării sale cu sistemul de apărare antirachetă Patriot.

„Am început conversația noastră despre Patriot chiar la începutul războiului – chiar și înainte de război”, a declarat Dmytro Kuleba pentru CNN la Kiev. „Dar acum a venit timpul să luăm decizii”, scrie CNN.

SUA ia în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina

SUA ia în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina pentru a-și sprijini capacitățile de apărare aeriană împotriva atacurilor rusești, a declarat marți un înalt oficial american în apărare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că este încă „prea devreme” pentru a face o concluzie cu privire la apelul Poloniei de a muta sistemul de apărare antiaeriană Patriot, oferit de Germania Ucrainei.

Kuleba: „Ne va permite să ne apărăm orașele și infrastructura energetică critică”

Kuleba a mai spus că nu are „o singură îndoială că vom trece peste această iarnă”.

„Întrebarea este care va fi prețul pentru a trece peste iarna aceasta. Și, cu siguranță, a avea Patriot, a avea alte sisteme avansate de apărare aeriană, a le livra în Ucraina în câteva săptămâni, nu în luni, va scădea dramatic prețul. Și ne va permite să ne apărăm orașele și infrastructura energetică critică”, a spus el.

Kuleba a spus că a vorbit cu omologii săi americani și germani despre sistemul de apărare antirachetă.

„Nu voi ascunde că ar fi de mare ajutor. Ne-ar ajuta cu adevărat să apărăm țara și să minimizăm prețul pe care îl plătim pentru supraviețuirea în timpul iernii”, a adăugat el.

Germania s-a oferit să ofere Poloniei un sistem Patriot

Kuleba a subliniat, de asemenea, că este vorba de un „sistem pur defensiv”, astfel încât transferul Patriot nu va duce la o escaladare a conflictului cu Rusia de către o ţară membră NATO precum Germania.

Germania s-a oferit să ofere Poloniei un sistem Patriot în urma unui incident în care un proiectil a lovit teritoriul polonez de frontieră pe fondul unui asalt rusesc asupra Ucrainei, provocând moartea a două persoane. Cu toate acestea, Varşovia a sugerat să transfere sistemul de apărare antirachetă direct Ucrainei. Ceilalţi aliaţi NATO sunt reticenţi în a aproba o astfel de mişcare, temându-se că Rusia ar considera livrarea ca o escaladare.

Sistemele Patriot fac parte din sistemele integrate de apărare aeriană ale NATO şi sunt destinate utilizării pe teritoriul NATO. Amplasarea unuia pe teritoriul non-NATO ar necesita discuţii cu alţi membri ai blocului.

Comentarii
  • Poate ne povestește si nouă cineva, cati bani, ce cheltuieli a făcut statul român de la începerea războiului din Ucraina, la îndemnul cui si pentru ce. In același timp în România calitatea vieții a scăzut izbitor de mult ! Aceiași situație o avem si cu Republica Moldova.

Adauga un comentariu