Actualitate

Ministrul Educației și Cercetării, Sorin Mihai Cîmpeanu: „Peste un milion de elevi români studiază Limba Franceză”

Publicat: 20 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Educației și Cercetării Sorin Mihai Cîmpeanu Peste un milion de elevi români studiază Limba Franceză
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educație

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei.

În fiecare an, pentru întregul spaţiu francofon, ziua de 20 martie prilejuieşte marea sărbătoare a Francofoniei. Dacă la începuturile sale reprezenta o dimensiune lingvistică, geografică şi culturală, acum Francofonia a devenit un simbol al unităţii în diversitate, un simbol dinamic, modern, novator şi original în peisajul politic, economic şi cultural internaţional.

Francofonia reuneşte nu numai persoanele care au în comun limba franceză, ci reprezintă o comunitate internaţională, cu un ideal de fraternitate.

Franceza, o limbă de suflet pentru români

Pentru români, limba franceză a reprezentat timp de aproape două secole nu doar o limbă internaţională, limba diplomaţiei sau a culturii, ci o limbă de suflet, România fiind adesea descrisă ca o insulă de latinitate într-o lume slavă. Apropierea lingvistică dintre cele două limbi de origine latină joacă un rol incontestabil, iar apartenenţa României la Francofonie are rădăcini istorice care explică ataşamentul ei faţă de limba franceză.

Statutul de membru al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), dublat de vocaţia francofonă de tradiţie, a permis României consolidarea dimensiunii globale a cooperării internaţionale. România a jucat mereu un rol esenţial în cadrul Francofoniei, devenind prima ţară din regiune care a găzduit Conferinţa Ministerială a Francofoniei în anul 1998 şi Summitul Francofoniei în anul 2006. Bucureştiul este, de asemenea, primul oraş din Europa care are o Piaţă a Francofoniei inaugurată în anul 2013. România găzduieşte la Bucureşti sediul regional al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), precum şi sediul Directiei Regionale a Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF) pentru Europa Centrală şi de Est, susţinând cooperarea universitară francofonă, inclusiv prin promovarea burselor doctorale şi post-doctorale „Eugen Ionesco”. În luna septembrie, Bucureştiul va fi gazda reuniunii Adunării Generale a AUF, eveniment organizat în sistem hibrid, ale cărui rezultate vor fi prezentate în cadrul Sommet-ului Francofoniei de la Djerba (Tunisia).

Un milion de elevi români studiază francofonia

În sistemul de învăţământ preuniversitar din România, peste un milion de elevi studiază limba franceză, în timp ce sistemul românesc de învăţământ universitar oferă mai mult de 100 de filiere francofone, în domenii de studiu foarte diverse, care atrag anual tineri din întreaga comunitate a Francofoniei. O sută de filiere francofone reprezintă tot atâtea căi şi posibilităţi de deschidere către oportunităţi profesionale, toate oferite prin intermediul studiului în limba franceză.

Doresc să le mulţumesc tuturor profesorilor pentru dăruirea cu care transmit tinerelor generaţii valorile universale francofone, precum respectul pentru diversitatea culturală, relevanţa multilingvismului, importanţa respectării drepturilor omului, promovarea păcii şi a dezvoltării durabile.

Ca în fiecare an, Ziua Francofoniei este sărbătorită şi în România, în pofida contextului dificil generat de pandemia de Covid-19, prin intermediul a numeroase conferinţe, dezbateri, concursuri tematice, expoziţii, ateliere, proiecţii de film francofon.

În calitate de ministru al Educației, de preşedinte al AUF, dar şi de membru al Delegaţiei Parlamentului României în Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), pentru că Francofonia se manifestă ca un sistem de valori ale educaţiei şi culturii, ale egalităţii şi solidarităţii, ale toleranţei şi respectului – valori cultivate în şcolile şi universităţile româneşti, susţin promovarea Francofoniei ca un vector al deschiderii, democraţiei, diversităţii şi multiculturalismului, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Adauga un comentariu