În România, 18 școli nu vor putea fi deschise încă din prima zi de școală din cauza problemelor de infrastructură și din cauza ratei mari de infectare din anumite localități.
Astfel că, peste 7.000 de elevi nu vor merge azi la școală. Dintre aceștia, aproximativ 4.700 dintre elevi, nu vor putea fi prezenți fizic la școală din cauza școlilor care sunt în reparații, iar 2.400 dintre ei vor face școala online din cauza restricțiilor din localitățile lor, unde rata de infectare cu noul coronavirus este foarte ridicată.
Sorin Cîmpeanu anunță că 8 școli din București nu se vor deschide
Ministrul Educației a anunțat că în prima zi de școală, 7.200 de elevi vor sta acasă. Asta înseamnă cu 18 școli nu vor fi deschise pentru primirea elevilor și profesorilor, dintre care 8 școli sunt numai din București, cu un număr de 2.723 de elevi care nu vor merge la școală, iar restul din întreaga țară.
Principalele cauze sunt infrastructura și rata mare de infectare.
„4.723 de elevi nu vor putea să meargă mâine la școală din cauza problemelor de infrastructură. La aceștia se adaugă cei 2.400 de elevi din cele 12 localități în care rata de infectare este mai mare de 6 la mie. E vorba de 6 localități din județul Satu Mare, 2 localități din Arad, o localitate din Dolj, o altă localitate din Teleorman, o localitate din Sibiu și una din Sălaj.
În total 7.200 de elevi și preșcolari nu vor putea merge la școală cu prezență fizică. Asta înseamnă 0,3%”, a declarat Ministrul Educației
Ministrul Educației a stabilit condițiile în care elevii se întorc la școală
În conferința de presă susținută la data de 1 septembrie 2021, Sorin Cîmpeanu a declarat faptul că școlile vor rămâne deschise până la 6 la mie. Cu toate astea, chiar și la rata de infectare menționată anterior, creșele, grădinițele și învățământul special vor rămâne în continuare deschise.
„Vreau să mulţumesc tuturor organismelor care s-au implicat în acţiune cu privire la stabilirea modului de funcţionare a şcolilor, creșelor şi grădiniţelor. Mă refer la toţi cei îndreptăţiţi să se pronunţe. Scenariile stabilite sunt în cea mai mare parte cunoscute, până la 6 la mia de locuitori, toate creșele grădiniţele şi şcolile vor funcţiona cu prezentă fizică. După 6 la mie rămân creșele şi grădiniţele iar toţi elevii vor intra în online, cu o singură excepţie, învăţământul special. Vor fi permise şi după depăşirea ratei de infectare de 6 la mie.
Sunt prezentate, în documentul pe care l-am pus la dispoziţia presei, toate măsurile. Documentul va fi semnat doar când cei doi miniştri vor fi abilitaţi de CNSU. Vor fi semnaţi în mod firesc după ce vom fi abilităţi. Sunt prezentate o serie de condiţii care exemplifică toate situaţiile în care apare o îmbolnăvire în clasă. Sunt prezentate toate detaliile. Credem că am acoperit, de această dată, toate detaliile”, a declarat Sorin Cîmpenau.
Purtarea măștii de protecție obligatorie în școală
Tot acesta a mai afirmat faptul că măștile de protecție vor fi obligatorii chiar și în cadrul orelor de sport în cazul în care rata de infectare este mai mare de 2 la mie.
”Referitor la situația per ansamblu, în București a crescut rata de infectare în doar o lună de zile de la 0,3 la mie la 0,7 la mie. Dacă vom ajunge în situația de a avea 6 cazuri la mia de locuitori, îmi cer scuze, nu am competențe medicale, dar în acel moment rămân deschide doar creșele și grădinițele.
Am înțelels neajunsurile, am îndreptat din situațiile apărute anterior. Spre exemplu, ora de educație fizică se va desfășura fără mască până la o rată de infectare de 2 la mia de locuitori, iar la peste 2 la mie se va desfășura fără mască de protecție doar în exterior.”, a spus Sorin Cîmpeanu.