Prima pagină » National » Ministrul Educaţiei spune că învăţământul şi cercetarea se vor îmbunătăţi atunci când celor două domenii le vor fi alocate bugete mai mari
Ministrul Educaţiei spune că învăţământul şi cercetarea se vor îmbunătăţi atunci când celor două domenii le vor fi alocate bugete mai mari

Ministrul Educaţiei spune că învăţământul şi cercetarea se vor îmbunătăţi atunci când celor două domenii le vor fi alocate bugete mai mari

23 mai 2025, 23:01, 7 ,
Redacția BZI în National

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, afirmă că învăţământul şi cercetarea se vor îmbunătăţi atunci când celor două domenii le vor fi alocate bugete mai mari. David subliniază că nu este „naiv” şi nu crede că se poate poate ajunge de la un an la altul la bugete de 1% din PIB pentru cercetare şi 15% pentru educaţie, însă spune că nivelul bugetelor trebuie crescut gradual, de la un an la altul.

„Am promis sindicatelor un salariu mediu pe economie pentru profesorul debutant şi corelare, păstrând anii de studiu, cu salariile din sănătate. Înţelegem că acea promisiune trebuie onorată? Eu pot să înţeleg că poate nu acum, dar poate că în bugetul de anul viitor ar trebui să fie prinsă, fiindcă dacă nu ai un salariu adecvat, mai ales când oamenii sunt tineri, vor să-şi facă o familie, pornesc în viaţă, ca să spun aşa, noi nu reuşim să-i aducem pe cei mai buni în sistem.

 „Responsabilităţi mai mari” şi, în consecinţă, o calitate crescută a actului educaţional

Ministrul precizează că majorarea salariilor şi intrarea mai uşoară în sistemul de învăţământ a cadrelor didactice trebuie să implice „responsabilităţi mai mari” din partea acestora şi, în consecinţă, o calitate crescută a actului educaţional.

„Înţelegem că reforma înseamnă un buget mai mare? Acuma, eu nu sunt naiv, condiţiile economico-financiare nu arată bine, nu vin să spun „Aştept din iarnă să discutăm pe anul viitor un buget de 1% din PIB pentru cercetare şi de 15% din bugetul naţional consolidat pe educaţie”. Nu! Dar peste patru ani putem să gândim un buget apropiat de aceste valori cu creşteri intermediare de la an la an? Fiindcă altfel nu reuşim să schimbăm lucrurile în educaţie”, a declarat Daniel David vineri după amiază, într-o emisiune la Prima News, scrie news.ro.

 

Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
a1.ro
Neurochirurgul Leon Dănăilă, prima declarație după ce s-a scris că a murit. Cum a apărut știrea falsă despre decesul său
Playtech.ro
Metoda japoneză care răcește mașina în mai puțin de un minut. Trucul perfect ca să scapi de căldura sufocantă din mașină
observatornews.ro
Domeniul care a luat amploare în România. Se câştigă 3.000-4.000 de euro
Playsport.ro
Americanii au păcălit Iranul: Bombardierele invizibile au zburat 18 ore neîntrerupt și au...
Evz.ro
Româncele gravide, mari probleme în vacanță. Necazul ține de asigurare
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ce sunt fluturii Buha gamma și de ce au apărut în număr mare în București. Pot distruge grădinile și culturile. Cum scapi de ei
Dailybusiness.ro
Pescobar umblă cu caracatița vopsită prin Londra. Britanicii s-au arătat dezgustați de preparatele afaceristului: „Prima mușcătură a fost îngrozitoare. Are un gust oribil”
RomaniaTV
Zile libere de care nu ştiai: Cum poţi să iei bani fără să mergi la job două zile. Alte concedii pe care poţi să le ceri oricând
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii
  • Uau, no shit?! Nimănui nu i a trecut prin cap asta. :))))))))

  • Si banii ajuta, dar nimic nu poate inlocui un ministru cu scaun la cap si cu simtul masurii. Scoala, invatamantul, ar putea merge mai bine si cu banii putini de acum. Nu merg pentru ca ordinele care vin de la minister sunt daunatoare, chiar tampite uneori, si intotdeauna rupte de realitate.

    • un parinte care vede cum scoala se duce de rapa

      Respect, domnule profesor!

    • Scoala va merge bine cand profesori ca voi nu ne vor mai forta sa invatam istoria mincinoasa a ovreilor, vor instala camere de luat vedeti in scoli ca sa e vada clar cine produce probleme si veti exmatricula pe cei care produc probleme in loc sa-i trimiteti la psiholog ca sa le sufle in c*r.
      Problema in invatamant vine de la VOI. Nu vreti sa impuneti ordine si disciplina si i-ati lasat pe ovrei si pe toate nef*tutele ca Deca sa preia conducerea. Nu aveti de ce sa primiti salarii bune pentru ca nu faceti munca buna.

      • Nu stii cum functioneaza scoala. Esti tanar, nu te condamn. Sa punem lucrurile la locul lor si sa le spunem pe nume:
        1. Profesorul este un functionar public. Angajatorul este Ministerul. Profesorul este obligat sa execute ce-i ordona angajatorul. Intructiunile de lucru emise de Minister se numesc Ordine de Ministru si se publica in Monitorul Oficial.
        2. Ministrul invatamantului (corect este invatamant, nu educatie) este cel care decide politicile in invatamant. Ministrul este numit politic de catre partide. Profesorii nu au niciun cuvant de spus.
        3. De acord, multi elevi ar trebui exmatriculati. Nu se poate pentru profesorii sunt obligati sa respecte ordinele ministerului. Iar acesta a decis ca :
        A. Elevul este minor, deci iresponsabil, deci nu poate fi tras la raspundere pentru faptele sale. Gresit! Elevul nu raspunde pentru fapte penale, dar poate si trebuie sa raspunda pentru abaterile de la disciplina scolara.
        B. „Dreptul la educatie” al elevului care nu vrea sa invete prevaleaza asupra „dreptului la educatie” a colegilor care vor sa invete.
        C. Trimiterea la psiholog este cam singura masura posibila in cazul abaterilor de gravitate medie si redusa.
        4. Materiile de studiu sunt indicate in Planul de invatamant, Plan care este elaborat de Minister. Nu profesorul decide ce materii trebuie studiate, ci Ministerul. Profesorul nu are niciun cuvant de spus. Sunt convins ca „istoria evreilor” nu are ce cauta in planul de invatamant. Dar nu profesorii au pus-o acolo.
        Sper ca acum esti lamurit cum functioneaza sistemul scolar si ca intelegi ca nu exista perspective de schimbare in bine.

        • 1. Daca profesorii refuza sa urmeze un ordin de la Minister, ordinul se anuleaza. Asa cum faceti greva pentru salarii mai mari, puteti face greva si pentru legi mai bune in invatamant dar nu vreti pt ca va doare in fund.
          2. Ce am spus mai sus.
          3. A) n-am spus ca elevii problematici sa fie arestati, doar sa fie exmatriculati; B) daca profesorii ar face greva pana se schimba regula asta, s-ar schimba. Dar nu vreti pentru ca nu va pasa ; C) copiii cu probleme de comportament nu se vor schimba doar pentru ca au stat 15 minute de vorba cu o proasta care se crede psiholog.
          4. Ce am spus la punctul 1.
          Singurul lucru de care m-am lamurit e ca voi nu faceti nimic decat sa veniti cu scuze pentru lipsa voastra de reactie.
          Daca o suta de mii de profesori ar face greva si ar protesta impotriva istoriei kazarilor si pentru impunerea ordinii in scoli, lucrurile s-ar schimba intr-o saptamana.

        • Inainte sa-i ataci pe altii pentru presupusele lor greseli de scriere, ai face bine sa-ti corectezi greselile tale de punctuatie si sa inveti ca dupa punct NU incepi o propozitie noua cu conjunctii coordonatoare de tipul DAR si IAR.
          Ce va mai place sa faceti pe smecherii din spatele catedrei. Meritati sa fiti injurati pe strada de fostii elevi pentru dezastrul pe care VOI l-ati provocat prin complicitate si lipsa de reactie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`