Actualitate

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, anunț important despre pensii

Publicat: 11 iul. 2020
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, anunț important despre pensii
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, a făcut un anunț important despre pensii. Ministrul a declarat că pensiile vor fi majorate în acest an, în ciuda crizei COVID-19 și a crizei economice globale.

Invitat la TVR, ministrul Finanțelor Publice a admis că pensiile vor fi majorate în acest an cu 10 procente și a explicat că această majorare este propunerea făcută de PNL în contextul crizei globale.

Interpelat dcă rămâne stabilit faptul că pensiile vor crește cu 10% în acest an, Florin Cîțu a declarat că ‘este o propunere pe care o facem noi’.

Pensii majorate cu 10% în 2020, propunerea făcută de Florin Cîțu

„Este o propunere pe care o facem noi în contextul acesta, cu criză la nivel global, cu deficit de 24% în SUA, economii care se prăbușesc cu 11 procente în toate Europa, șomaj în creștere. În tot acest context noi venim și facem un efort uriaș pentru a crește, totuși, pensiile în acest an cu cât se poate. Riscurile sunt foarte mari, e foarte ușor să cădem, să pierdem tot ce am construit”, a precizat Cîțu.

Ministrul a mai spus că dacă se va merge pe panta populismului „vom pierde totul foarte rapid și nu numai că nu vom avea bani de pensii și salarii anul viitor. Va fi mult mai greu decât în 2008, 2009, 2010”.

Ministrul Florin Cîțu dă vina pe Guvernul PSD pentru împrumuturile făcute

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că liberalii se împrumută pentru a acoperi deficitul bugetar și împrumuturile făcute de Guvernul PSD. Cîțu arată că actualul Executiv se împrumută la dobânzi mai mici, ceea ce arată încrederea instituțiilor financiare în Guvern.

”România se împrumută astăzi pentru a acoperi deficitul bugetar și să plătească împrumuturile luate în trecut de socialiști.

Am reușit să câștigam încrederea investitorilor internaționali și locali și ne împrumutăm la dobânzi mai mici de la o zi la alta.

Diferențe la nivelul dobânzilor

Totuși, există diferențe în nivelul dobânzilor și acestea vin de la conduita, independenta, a politicii monetare. Astfel, după cum se vede în tabel, diferențele apar de la modul în care politica monetară din fiecare țară decide să-și atingă obiectivul.

Am spus din primul moment că politica fiscală nu o să mai fie o sursă de instabilitate în economie și m-am ținut de cuvânt. Toate măsurile pe care le luăm, premiate deja cu dobânzi mai mici de investitorii internaționali, au acest obiectiv.

Revenind la împrumuturi. Vă rog atenție mare.

În primele 6 luni am împrumutat 38 miliarde lei pentru a plăti împrumuturi și dobânzi care vin trecut.

Că să înțelegeți această cifră, deficitul bugetar de finanțat pentru 5 luni (fară dobânzile aferente împrumuturilor luate în trecut) a fost mai mic, 31 miliarde lei.

Pe scurt, ne împrumutam să acoperim dezastrul făcut de socialiști în ultimii 8 ani de guvernare.

Dacă socialiștii nu ar fi subminat economia națională, ar fi avut surplus bugetar în perioada de creștere economică peste potențial, atunci astăzi ne împrumutam DOAR să acoperim deficitul bugetar. Dar socialiștii au furat 8 ani de zile și acum au tupeul să întrebe despre destinația împrumuturilor pe care le facem.

Totuși, și în aceste condiții, este foarte clar pentru TOATĂ LUMEA că suntem un guvern responsabil și nu ne batem joc de banul public. De aceea SCADE rata inflației și urmează SĂ SCADĂ și dobânzile.”, scrie Florin Cîțu.

Comentarii
  • Catule esti un nemernic, un mincinos,Alocatii nu,pensii nu.Numai ca tu nu respecti legea,pentru ca, nu dai din vointa ta, a lui Iohanis,Turcan,Orban,grinda ,lift. Ceea ce spui tu,nu stiu daca acopera inflatia,deci nu este nici o crestere. Cresterea este prevazuta in legea pensiilor si in buget.Nu mai vorbi de crestere,pe care nu o stabilesti tu.Am inteles ca pensiile speciale le-ai indexat de la inceputul anului 2020.Este adevarat?Poate un pic de miscare in strada a pensionarilor iti va face bine,sa va racoriti dupa betia de puiere.

  • Asta nu stiu daca pricepe el, ce spune.Vorbeste de subminarea economiei nationle.Pai atunci sa se duca la organele abilitate si sa faca denunt cu probele existente.Chiar nu se sesizeaza nimeni ce lucruri grave spune? mai vorbea el si de spioni rusi,care-l ataca.Unii indeamna la nerespectarea hotararilor CCR,a Constitutiei,si nu-i da nimeni nici o replica.Atunci ori acesta este nebun si este lasat sa faca ce vrea pe banii tarii,ori toti se tem de el,din diferite motive.Asta nu este stat de drept.

  • Mi se pare aberant ce spune acest om.Raporteaza cresterea de pensii cu deficit de 24%din SUA,economii care se prabusesc cu 11% in toata Europa.Catule poate esti premier pe toata planeta si noi nu stim.Asta nu seamana de loc cu un economist,nici la limbaj,nici viziune.Mai degraba cred ca este un gropar al economiei.Rusine!

  • Am impresia ca acest guvern este o pandemie mai mare decat cea reala.Catu numai prin gestul care l-a facut de a lua propriul dosar cu cele 75 ha,pentru a si-l rezolva,inseamna ca are ceva de ascuns.Daca era un stat normal,Catu trebuia dat afara imediat si cercetat pentru acest abuz.Asta inseamna ca acolo exista o cloaca pandemica o incrangatura periculoasa pentru societate.Sa ne aducem aminte ca si-n criza din 2009,s-au taiat salarii si pensii,s-au facut imprumuturi,dar acei bani s-au folosit pentru retrocedari indoielnice de tipul cum are Catu 75 ha.Acesti indivizi incep sa se imbogateasca cu mai multi bani ,decat investesc in combaterea pandemiei.Un guvern ilegitim,la fel ca si guvernul Boc sau Ciolos,toate avand aceeasi caracteristica,praduirea tarii,urmarirea in exclusivitate a intereselor personale,fara a tine cont de intersele tarii si chiar a partidelor din care faceau parte.Toate aceste partide ca un factor comun au fost sustinute cu multa indarjire de niste presedinti indoielnici,cu multe bube,Basescu-Petrov,Iohanis de la vremea respectiva.

  • Pentru Anonim,
    Esti asa cum te numesti,nu poti gandi,deocamdata nimic.Dragnea sau Dancila luati individual, sunt net superiori fata de gruparea somer Orban,Turcana,lift,grinda,Anisie,unii pensionari care se chinuie sa dea bacalaureatul,unii chelneri,gropari,anonimi, etc.,luati la un loc.Pensiile se dau conform legii,si nu dupa cum doresc unii anonimi scartari,neputiinciosi,betivani.Cred ca pensionarii nu asteapta nimic de la niste betivani,care pentru o cinzeaca,sunt in stare sa-si vanda tot.

Adauga un comentariu