National

Ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, va avea o vizită oficială în România

Publicat: 02 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul francez al forțelor armate Sébastien Lecornu va avea o vizită oficială în România
Ministrul francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu, va avea o vizită oficială în România

Ministrul francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu, va avea joi, 3 noiembrie 2022, o vizită oficială în România. În timpul vizitei, acesta va aborda mai multe subiecte de actualitate în discuţiile pe care le va avea cu oficialităţile române. Anterior, în România au ajuns două convoaie cu tehnică militară.

Oficialul francez va efectua vizita în contextul în care Franța conduce Grupul de Luptă al NATO din România, ceea ce va amplifica prezenta militară, dar şi în condiţiile în care unul dintre cele mai importante contracte de achiziţie militară, cel al covertelor de la Naval Group, este suspendat de mai bine de un an.

Ministru francez al forțelor armate, vizită oficială în România

Sebastien Lecornu, ministrul forţelor armate franceze, conform agendei delegaţiei franceze, va vea o vizită în Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, judeţul Braşov și la o ceremonie de depuneri de coroane de flori (de la ora 14.00) la Monumentul Eroilor Francezi, situal în Parcul Cişmigiu din Bucureşti. Totodată, ministrul francez va avea o vizită la Palatul Cotroceni, unde va discuta cu Președintele României, Klaus Iohannis și la Palatul Victoriei, unde va avea o întrevedere cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

De asemenea, ministrul francez Sebastien Lecornu va avea o întrevedere cu noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, la sediul MApN, de la ora 17.30, care va fi urmată de declaraţii de presă comune.

Vizita acestuia va amplifica prezenta militară. Grupul de Luptă al NATO din România a fost construit în luna mai 2022, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO discolate în România. În urma războiului declanşat în Ucraina, NATO a adoptat un set de măsuri de securitate prin constituirea grupurilor de luptă (Bulgaria, Slovacia, România, Ungaria).

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează, în prezent, Collective Defence Battle Group (CDBG) pe teritoriul național integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos. Forțele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu unde execută misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României.

Convoaie cu tehnică militară franceză au ajuns în România

Vă aducem aminte că în octombrie 2022, două convoaie cu tehnică militară franceză au intrat în România, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac din judeţul Arad. Cele 34 de camioane au ajuns în etape la bază militară de la Cincu, judeţul Braşov.

Convoaiele franceze au fost trimise cu scopul de a spori prezența armatei franceze în Grupul de Luptă NATO, care apară flancul de sud-est al alianţei. Decizia a fost luată de preşedintele armatei franceze Emanuel Macron, care a mai propus şi discolarea pe teritoriul României a unui escadron de tancuti „Leclerc”. Un al doilea convoi constituit dintr-o companie de tancuri Leclerc urmează să intre în România în luna noiembrie.

Totuși, România încă n-a semnat contractul pentru noi corvete multifuncționale, deși un câștigător s-a ales din 2019, iar de aproape un an și jumătate nu mai există contestații. Naval Group încă nu a venit pentru a semna contractul, făcând referire la problema costurilor foarte mari.

În cadrul vizitei oficiale în România, vor avea loc discuții  în domeniul militar, în domeniul apărării şi în cadrul parteneriatului strategic dintre cele două state.
Adauga un comentariu