Actualitate

Ministrul Nelu Tătaru a făcut un apel la români. Numărul cadrelor medicale infectate cu coronavirus a ajuns la peste 3.200

Publicat: 07 oct. 2020
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății despre infectările cadrelor medicale din România
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Vin cifre alarmante din spitale. De la începutul pandemiei şi până acum, 3.277 de cadre medicale s-au infectat cu coronavirus. Iar starea cadrelor medicale este tot mai îngrijorătoare, având în vedere că majoritatea acestora spun că sunt în pragul epuizării.

Numărul cadrelor medicale infectate cu coronavirus

Nelu Tătaru a făcut apel la români să respecte regulile anti-COVID pentru a nu mai aglomera spitalele aflate deja la capacitate maximă. Ministrul sănătății spune că oamenii trebuie să înțeleagă că ‘pandemia se tranșează în prespital’.

„De la începutul acestei pandemii, în aceste 7 luni, suntem aceleași cadre medicale. Aceleași cadre medicale care ne-am detașat de la un spital în altul, de la început, când erau 100-200 de cazuri noi pe zi, până acum, la aproape 3.000 de cazuri pe zi.Am repetat și o să repet: această pandemie nu se tranșează în spital. Noi vom primi și 200 – 1.000 – 3.000 de cazuri pe zi, dar suntem aceiași oameni. Pandemia se tranșează în prespital, acolo unde avem niște reguli. Haideți să le respectăm pentru că vor duce la o scădere a transmiterii comunitare și efectiv a scăderii numărului de cazuri noi”, a spuns Nelu Tătaru.

Ministrul Nelu Tătaru a subliniat că medicii din spitale sunt niște eroi.

Testarea în masă nu mai este soluția

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a făcut noi declarații în contextul în care cazurile COVID au explodat, în ultimele 24 de ore, atingând un număr record de 2958 de români infectați cu coronavirus.

„Urmăriți ce înseamnă Italia şi Spania şi o să vedeți că testarea în masă nu mai este soluţia. Testul nu este o măsură de prevenţie. Testarea se face într-un context în care suntem siguri că avem acea replicaţie virală. În primele 72 de ore, un test poate ieşi negativ, deşi suntem infectaţi, dar nu avem acea replicare care să ne dea un rezultat pozitiv. Dăm o falsă siguranţă. Pentru un personal medical care lucrează zi de zi, testăm astăzi, a doua zi este în contact, testăm mâine.

Avem testări care se fac în cadrul unui protocol, în cadrul unor anchete epidemiologice. Relaţia unei anchete cu mecanisme de identificare, testare, izolare, carantinare sunt acele complexe care pot da şi aduc resursele pentru a putea scădea transmiterea în comunitate şi izola acele focare. Un test nu este o metodă prevenţie. Un test poate fi uneori o falsă siguranţă”, a declarat Nelu Tătaru.

Infectarea masivă se face în transportul în comun

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat miercuri că „transportul în comun” și stațiile în care așteaptă călătorii, „dau cele mai mari rate de infectare”. „Acolo se face infectarea masiv”, a adăugat el, cu referire în special la stațiile de metrou.

„Suntem în situaţia să introducem controale suplimentare, jandarmi, poliţie, sau să introducem noi restricţii. Nu avem o soluţie mai la îndemâna”, a precizat Nelu Tătaru.

România a stabilit, miercuri, un nou record negativ în ceea ce priveşte numărul oamenilor care s-au infectat cu coronavirus, pacienţi care au murit infectați cu acest virus, dar şi de persoane internate pe secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).

Astfel, în ultimele24 de ore, 2.958 de români s-au infectat cu coronavirus, 82 au murit și 612 sunt internați la ATI.

Adauga un comentariu