Prima pagină » Actualitate » Ministrul Sănătăţii a amânat distribuirea pastilelor de iod până când toată lumea înţelege despre ce e vorba

Ministrul Sănătăţii a amânat distribuirea pastilelor de iod până când toată lumea înţelege despre ce e vorba

04 apr. 2022, 16:35,
în Actualitate

Ministrul Sănătății a amânat distribuirea pastilelor de iod. Alexandru Rafila, a declarat, luni, 4 aprilie, că nu vor fi distribuite pastilele de iod fără o campanie de informare, astfel încât să existe convingerea că toată lumea a înțeles despre ce e vorba.

Campania de informarea ar trebui să aibă loc la începutul acestei săptămâni.

a amânat distribuirea pastilelor de iod, pastile de iodura de potasiu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, din nou, despre pastilele de iod, ce trebuia să ajungă la populație zilele acestea

Ministrul Sănătăţii a amânat distribuirea pastilelor de iod

Ministrul Sănătăţii a amânat distribuirea pastilelor de iod. Alexandru Rafila a declarat într-o conferință la Bacău, că doar după campania de informare vor fi distribuite pastilele de iod.

„Nu putem face distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare. (…) E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme. (…)”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii şi-a exprimat totodată speranţa că medicii de familie vor participa la campania de distribuire a pastilelor către populaţie.

„Cred că mulţi dintre medicii de familie vor reflecta şi vor deveni parteneri ai pacienţilor de pe listele lor în a-i ajuta să înţeleagă care este scopul acestei distribuiri”, a spus ministrul.

Duminică, 3 aprilie, Ministerul Sănătăţii a informat asupra faptului că împreună cu Guvernul, va fi demarată, la începutul acestei săptămâni, o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de administrare şi de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu.

„Menţionăm că, în momentul de faţă, nu există nici un pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile. Campania de informare publică, distribuţia şi dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populaţiei sunt în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

a amânat distribuirea pastilelor de iod, ministrul sanatatii Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii şi-a exprimat totodată speranţa că medicii de familie vor participa la campania de distribuire a pastilelor către populaţie

Alexandru Rafila, avertisment privind consumul pastilelor de iod

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, din nou, despre pastilele de iod, ce trebuiau să ajungă la populație zilele acestea. Așadar, oficialul a declarat că aceste tablete nu se iau preventiv, ci acestea trebuie administrate în primele ore de la un posibil incident, nu accident nuclear. Astfel că, dacă într-o țară vecină României va apărea o astfel de situație, în fucție de sesizările autorităților pe care le fac privind un posibil nor radioactiv, medicamentele trebuie administrate într-un interval cât mai scurt de timp.

Mai mult decât atât, ministrul Sănătății a mai explicat că aceste pastile se iau în cantități de la un sfert sau jumătate de pastilă la copii, până la o pastilă sau două la adulți. Mai exact, aceste tablete blochează încorporarea potențialului iod radioactiv din atmosferă, astfel că se administrează mai rapid pentru a bloca tiroida, care nu mai încorporează iod radioactiv.

a amânat distribuirea pastilelor de iod

Ministrul Sănătății a mai explicat că aceste pastile se iau în cantități de la un sfert sau jumătate de pastilă la copii, până la o pastilă sau două la adulți

De asemenea, acest produs este recomandat persoanelor de până în 40 de ani, care au o activitate metabolică mai intensă.

„Pastilele de iod nu se iau preventiv. Nu se iau decât în primele ore de la un posibil incident, nu accident nuclear. Dacă într-o ţară vecină României apare o astfel de situaţie, în funcţie de observaţiile pe care autorităţile le fac în ceea ce priveşte un eventual nor radioactiv, trebuie administrate într-un interval cât mai scurt de timp. Se iau în cantităţi de la un sfert sau jumătate de pastilă la copii, până la o pastilă sau două la adulţi.

E un produs care blochează practic încorporarea potenţialului iod radioactiv din atmosferă, în sensul că este mai rapid. Îl administrezi mai rapid ca să blochezi tiroida, care nu mai încorporează iod radioactiv. Se indică persoanelor de până în 40 de ani, care au o activitate metabolică mai intensă. Peste această vârstă, doar în cazul unei expuneri foarte mari la o cantitate de iod radioactiv, ceea ce nu este cazul pentru ţara noastră”, a spus Alexandru Rafila.

Totodată, reamintim faptul că Ministrul Sănătății a amânat distribuirea pastilelor de iod până când întreaga populație nu va fi informată asupra modului de administrare, cât și a efectelor adverse a acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024