National

Ministrul Sănătății, despre pandemia de COVID-19: „Noi nu suntem dumnezei! Pandemia nu se tranșează în spital”

Publicat: 10 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Sănătății despre pandemia de COVID-19 Noi nu suntem dumnezei Pandemia nu se tranșează în spital
Românii au uitat că au la dispoziție vaccinul anti-Covid-19, spune Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat referitor la pandemia de COVID-19, că medici nu sunt „dumnezei“ și că pandemia nu se tranșează în spitale, ci în societate.

„Noi nu suntem dumnezei. Lupta o ducem până la capăt. Lumea ce ar trebui să înțeleagă din acest moment: această pandemie nu se tranșează în spital, această pandemie se tranșează în prespital”, adică în societate, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății, despre pandemia de COVID-19: „Dacă regulile din societate sunt respectate, vom avea o scădere a transmiterii comunitare“

Ministrul Sănătății a precizat că în cazul în care regulile din societate sunt respectate, vom avea o scădere a transmiterii comunitare.

„Dacă regulile din societate sunt respectate, vom avea o scădere a transmiterii comunitare și efectiv o scădere a numărului de cazuri noi Recomand prezentarea rapidă la un medic sau menținerea sau regăsirea legăturii cu cel mai bun prieten al nostru, medicul de familie”, a menționat Nelu Tătaru.

Prima tranşă de vaccin anti-COVID-19 ar urma să ajungă în România în luna decembrie

Altfel, Nelu Tătaru a afirmat că prima tranşă de vaccin anti-COVID-19 ar urma să ajungă în luna decembrie, România urmând să primească, în acea primă fază, 1.290.000 de doze.

„Se preconiza ca în decembrie să vină prima tranşă şi în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziţionate de Comisia Europeană, cu un posibil plus de încă 100 de milioane, să vină în decembrie, o primă tranşă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele (…) Se preconiza ca în decembrie să vină prima tranşă şi în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Tranşa care trebuia să vină pentru România era de 1.290.000 de doze, dar în măsura în care acest vaccin va fi sigur, vom şti şi noi şi-l vom găsi şi pe piaţa europeană.

Prioritate vor avea vârstele extreme, comorbidităţi, persoanele care lucrează în sectorul sanitar, precum şi cel didactic”, a spus Nelu Tătaru.

Un al doilea val de COVID ar putea avea urmări grave în România

Nelu Tătaru a menţionat faptul că orice pandemie a ţinut, în istoria umanităţii, maximum doi ani. Totuşi, în cazul gripei spaniole, al doilea val a fost mult mai agresiv decât primul. Nelu Tătaru considera faptul că, în România se va produce cel de-al doilea val şi ca şi gripă sezoniera va avea un rol important în contextul pandemic din lume. Ministerul Sănătății a pregătit deja 500.000 de vaccinuri din necesarul de 3 milioane:

„Haideți să terminăm valul unu. În general orice pandemie a mers pe durata unui an sau un an și jumătate spre doi. Dacă ne amintim de gripă spaniolă au fost patru valuri, iar al doilea a fost mai important ca primul. Totuși vorbim de 100 de ani distanță și cred că am evoluat noi ca omenire și ca activitate medicală.

Ne așteptăm și la valul doi de infectări, dar el depinde foarte mult de valul unu. Gripă sezonieră va șubrezi organismul. În contextul în care pregătim această toamnă avem acele 3 milioane de vaccinuri, iar din informațiile noastre sunt cumpărate deja 500.000 de vaccinuri. Recomandarea este să ne vaccinăm, mai ales cei care sunt în grupele de risc. Măcar să facem vaccinul pentru bolile pentru care putem”, a spus ministrul Sănătății.

Adauga un comentariu