National

Ministrul Sănătății: „Sunt focare care trebuie urgentate în anchete epidemiologice”

Publicat: 20 iul. 2020
ALT=«Nelu Tătaru, ministrul Sănătății»
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a afirmat că există posibilitatea de carantinare a unei localități sau a unui cartier dacă există peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori. Acesta a menționat că în România există focare în care trebuie urgentate anchete epidemiologice. De asemenea vor fi desemnați medici sau epidemiologi care să să înceapă anchetă pentru fiecare caz în maximum 12 ore.

„Sunt focare care trebuie urgentate în anchete epidemiologice și prin ordin de ministru mâine voi decide ca orice persoană care este depistată pozitiv, în spatele ei să se desfășoare o anchetă epidemiologică, directorul DSP să nominalizeze un epidemiolog sau un medic care să înceapă acea anchetă în maximum 12 ore, să definim tot ce înseamnă contacți, în măsura în care ei trebuie izolați la domiciliu, cei care sunt simptomatici să fie testați”, a spus Nelu Tătaru.

De asemenea, Nelu Tătaru a menționat că autoritățile urmăresc creșterea numărului de cazuri în anumite zone din țară.

„De exemplu, în Vaslui, la testarea a 100 de angajați care lucrau la un abator de păsări, 59 au fost pozitivi. Sunt focare care se înâlnesc la unități medicale. Noi avem în studu foarte multe focare. În momentul în care vedem o creștere exagerată sau exponențială a numărului de cazuri într-o anumită zonă, noi avem și parametri. La 3 cazuri noi la mia de locuitori, se poate ajunge la carantinarea acelei zone, acelui cartier sau acelei localități”, a spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „Următoarele 2 săptămâni sunt cruciale”

Nelu Tătaru, a vorbit astăzi despre evoluția ultimelor zile de weekend din punctul de vedere al respectării măsurilor de prevenție pentru stoparea pandemia de coronavirus. Acesta a afirmat că s-a discutat despre izolare și carantinare în zonele unde există o cazuistică. De asemenea acesta a menționat că începând cu ziua de mâine, 21 iulie, va exista legislația necesară pentru izolare și internare.

„S-a discutat evoluția ultimelor zile de weekend, pe Valea prahovei sau litoral. Sunt focare care trebuie urgentate în anchetă. Orice persoană care este depistată pozitiv, să se facă anchetă epidemiologică. Să se identifice contacții. Datele referitoare la anchetă să fie trimise la Ministerul Sănătății. S-a discutat despre izolare și carantinare, să putem gestiona zonele care au o cazuistică, acolo unde numărul este ridicat.

Dacă avem nevoie de personal, detașăm personal, dacă sunt focare în unități non-COVID, le vom transforma în unități COVID. Avem în stidiu focare sau localități. Parametrii sunt 3 cazuri la mia de locuitori, dacă avem așa ceva ne gândim la izolare sau carantinare. Avem 1.900 de paturi în unitățile non-COVID. Gestionăm această situație, este încordată în anumite spitale, în anumite zone.

M-am raportat la o prognoză pe următoarele 7 zile. În măsura în care ne uităm la studii, vor crește cazurile. Următoarele 2 săptămâni sunt cruciale, vom vedea dacă vom avea o stagnare și vom merge pe un platou. De mâine avem legislație, putem interna, putem izola. Dacă punem în aplicare aceste pârghii, vom putea reduce numărul de infectări”, a spus Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu