În cadrul unei noi ediţii la BZI LIVE, Mirel Palada a vorbit despre colapsul în sistemul educaţional din România.
De reamintit este şi faptul că la puţin timp după preluarea mandatului, Klaus Iohannis a propus un proiect naţional „România Educată”, care a fost îmbrăţişat la început de cei din zona educaţiei, dar privit cu destul de multă rezervă de anumiţi politicieni. Acum, însă, s-a constatat faptul că învăţământul se confruntă cu o criză,
Mirel Palada la BZI LIVE
La BZI LIVE, miercuri, 18 ianuarie 2023, Mirel Palada a subliniat faptul că România a intrat în capcana mediocrităţii. Se pare că proiectul naţional iniţiat de preşedintele României Klaus Iohannis nu şi-a atins scopul.
„Principalul motiv pentru care România cade în capcana mediocrităţii este faptul că avem un nivel al educaţiei din ce în ce mai mare. Este o chestie combinată. Nu putem să dăm totalmente vina pe ăştia de acum. Acest proces se întâmplă de acum câţiva ani.
Suntem cam cu o generaţie în urmă față de media europeană. Față de ţările postcomunste, suntem cam cu jumătate de generaţie şi față de nucleul dezvoltat al ţărilor bogate, aşa cum Franța, Italia suntem cu 40 de ani.
Am făcut o analiză pe diverşi indicatori şi la unele chestii mi-a ieşit că există o convergenţă. La altele există variaţii. Singurii indicatori unde ne ducem în cap în mod constant este educaţia. În perioada comunistă am avut un proces de apropriere de medie. Din 2000 încoace curba a făcut fix în jos. Pot mediocrii ăştia de acuma să facă 23 de Românii Educate pentru că nu o să iasă.
Problema educațională este mult în spate. Ai o întreagă generaţie de cadre didactice care au ajuns în sistemul de învăţământ de baza reziduală. Au ajuns în educaţie din ăia care nu erau în stare să ajungă în altă parte. Atunci, a fost această selecţie naturalăa înspre mediocritate. Au ajuns persoane mediocre, iar acum consecinţa este ca ăia care au fost educaţi în 2010 de loaze au ajuns să educe ei a doua generaţie de loaze.
După aceste două schimbări, din plata proastă, profesorii şi ăia buni care au ajuns să fie sufocaţi de birocraţie, de schimbări continue, de programe, strategie. Profesorii s-au demoralizat, nu le mai pasă atât de mult. Atât învăţământul primar secundar, dar şi cel terţiar s-a dus în cap. Este o prostie glorificată”, a menţionat Mirel Palada.
Mirel Palada: „Avem un exod al creierului din ce în ce mai rapid”
Pe de altă parte, Mirel Palada a vorbit despre exodul creierelor din România, care, de altfel, este un subiect pe care îl auzim tot mai frecvent. Pentru România, pierderea este cifrată la peste 10 miliarde de euro anual.
„Ce observăm? Un exod. Deja copiii buni pleacă să facă facultatea în străinătate. Avem un exod al creierului din ce în ce mai rapid, care este un semn al neîncrederii în educaţia din ţară, atâta timp cât tu nu vii cu criterii de performanţă.
Pe lângă aceste tâmpenii de facultăţi particulare, a scăzut calitatea şi în învăţământul superior de stat. Find în competivitate cu aceste fabrici de diplome, a scăzut exigența. Consecinţa este că o să fim o ţară de profesii de calitate scăzută şi atunci nu o să putem să-i prindem pe ăştia din urmă, atâta timp cât noi suntem în continuare mediocri. Asta e adevărata problemă. Noi nu mai avem ingineri să facă autostrăzi. Şi la nivelul învăţământului secundar, școala profesională, care este la fel de utilă, dar acum toţi vor să facă facultate. Nu mai găseşti lăcătuşi, oameni care să lucreze în lemn, nu găseşti sudori. Lumea nu mai trage. Vor să fie directori comerciali. Zguitul strategiilor face parte din boala educaţiei”, a conchis Mirel Palada.
În cadrul unei noi ediţii la BZI LIVE, Mirel Palada a vorbit şi despre alegerile prezidenţiale din România.
Dnule Palada, aveti un vocabular grobian. Cum aveti indrazneala sa glasuiți despre educație, când vă exprimați cu asemenea invective : ”căzut în cap”,”…să educe ei a doua generaţie de loaze”. , etc. Nu vă este jenă să vă adresați astfel într-o emisiune? Loazele, de care vorbiți dvs. sunt copiii cumva? Să nu ajungeți d-nule să fiți judecat de oamenii care vă plătesc salariul. Un mesaj ca al tău, nu mai pot să mă exprim cu pronume de politețe, este cel care denotă disprețul pentru copiii de astăzi și față de viitorul de mâine. Un astfel de mesaj demotivează. În loc să spui ” Să facem să fie mai bine și să punem umărul la reabilitare și să ridicăm nivelul educației”, preferi să arunci cu critici ( semn al unei profunde frustrări și al neputinței de a propune măsuri). Rușine ție pentru ceea ce spui( evident că sistemul nu funcționează bine, dar să jignești profesorii și elevii este impardonabil) și realizatorului de emisiune ( Valentin Huțanu) că permite un asemenea limbaj, într-o emisiune despre sistemul de învățământ.