Actualitate

Mirel Palada (Sociopol) la „Dezbaterea Zilei” – BZI LIVE despre anul 2023, premergător alegerilor prezidențiale: „Va fi un an extrem de interesant…PSD simte „sângele” și că ar putea câștiga după 24 de ani…” – VIDEO

Publicat: 07 dec. 2022
Mirel Palada Sociopol la Dezbaterea Zilei - BZI LIVE despre anul 2023 premergător alegerilor prezidențiale Va fi un an extrem de interesant...PSD simte sângele și că ar putea câștiga după 24 de ani... - VIDEO
Sociologul Mirel Palada

Mirel Palada a discutat în noua ediție a emisiunii „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE, despre premisele pentru anul 2023 din perspectiva pregătirii alegerilor prezidenţiale, punând accent pe jocul de culise al PSD-ului, și nu numai.

„Pe de o parte, este foarte posibil ca anul următor să fie continuarea acestei crize economice, pentru că adevărata problemă economică a Europei constă nu în 2022 şi în ce am păţit noi până acum, ci faptul că 2023 va fi un an mai greu pentru Europa.

Şi atunci, anul viitor, foarte posibil, să avem o continuare a crizei, chiar o întărire a crizei. Atunci, indiferent cine este la conducere, o să şi-o fure”, a declarat Mirel Palada la BZI LIVE.

Mirel Palada la „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE

În noua ediție a emisiunii „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE din 7 decembrie, sociologul Mirel Palada a abordat subiectul viitoarelor alegeri prezidențiale, din 2024. Invitatul a explicat ce se află cu adevărat în spatele acestor scandaluri între partidele politice, care este miza lor cu adevărat, de vreme ce lucrurile nu sunt niciodată ce par a fi.

„La PNL, lasă ceartă cu PSD-ul, dar gândiţi-vă la ceartă dintre PNL şi PD, care şi ei la rândul lor, Doamne, ce s-au bălăcărit…ce duşmani au fost şi după aceea au trebuit să pună partidele laolaltă, să se aşeze la aceeaşi masă, să împartă funcţii, putere, să desfacă strategii împreună. Ba, nici după 10 ani de zile, deşi nu sunt 10 ani, n-au reuşit. Şi încă este o fierbere şi o furie acolo.

Acelaşi lucru se întâmplă şi la UDMR. Pentru că acolo ei vin pe de o parte cu un discurs din asta revanchard ‘Transilvania, Trianonul, drepturile colective..!’, le mai dă România nişte drepturi colective. Şi ei, ‘nuu, alte drepturi colective!‘ Şi tot aşa. Şi îi tot întărâtă pe ăştia micii, o parte din electoratul lor. Ca şi în România, le-a plecat în Ungaria, este întărâtată de tipul de discurs al lui Orban şi UDMR-ul face aşa un joc, ca pe de o parte, trebuie să fie ‘înțelept şi european’, dar dacă ar fi aşa, ar trebui să îl scuipe pe Orban, că e omul rău al Europei… pe de altă parte, nu au cum că e stăpânul lor… Şi fac aşa, un joc de glezne. Şi electoratul lor simte asta.

Teoretic, ca la carte, ar trebui ca cele două partide mari care domină viaţa României, să îşi respecte înţelegerile, care până acum şi le-au respectat. Asta e o chestie interesantă, despre care puţină lume vorbeşte. S-au mai ciondănit ei, ei s-au făcut că se ceartă ca să ocupe spaţiu. Toată cearta asta dintre PSD şi PNL este mai degrabă ca să ocupe spaţiul opoziţiei şi să nu le mai lase loc să vorbească USR-ului şi AUR-ului. O chestie care relativ le-a ieşit. Şi nu ştim în ce măsură ei s-au certat sau nu. Să nu uităm că Ciolacu cu Ciucă sunt prieteni de mult timp, de pe vremea când erau amândoi la Buzău, chestie veche. De pe vremea când Ciolacu mergea la vânătoare cu Omar Haissam şi avea treburi… Alte chestii. E o prietenie foarte lungă şi care e posibil să fie trainică.

Şi atunci e posibil ca toate ciondănelile astea să fie, fie perdele de fum, fie venind dinspre actori secundari care sunt nemulţumiţi că cad printre scaune, că nu au suficient de multă de plăcintă ce s-a împărţit şi fac şi ei scandal că să obţină mai mult”, a  spus Mirel Palada.

Mirel Palada: „Ciolacu este subestimat”

Totodată, Mirel Palada a preconizat jocurile politice din 2023, unele dintre ele furându-și deja startul la prezidențialele din 2024. Sociologul atrage atenția asupra faptului că liderul PSD, Marcel Ciolacu ar putea fi candidatul cel mai viabil pentru funcția de șef de stat, de vreme ce a reușit să se afirme pe scena politicii românești într-un mod cum nu au reușit alții.

„Teoretic ar trebui ca în mai, Ciucă, retrăgându-se la şefia Senatului, Ciolacu la Palatul Victoria, premier.. Ok… Avem însă o problemă. Pe de o parte, este foarte posibil ca anul următor să fie continuarea acestei crize economice, pentru că adevărata problemă economică a Europei consta nu în 2022 şi în ce am păţit noi până acum, ci faptul că 2023 va fi un an mai greu pentru Europa, obţină cantităţi mari de gaz atâta timp cât nu mai ia de la ruşi. Resursele de hidrocarburi pe care le luăm de la ruşi vor fi mult mai scăzute. Şi nu prea avem de unde să luăm, decât de la norvegieni sau de la americani. Amândoi ne dau de 4 ori mai scump. Ca să nu avem discuţii, da?!

Şi atunci, anul viitor, foarte posibil, să avem o continuare a crizei, chiar o întărire a crizei. Atunci, indiferent cine este la conducere, o să şi-o fure. Lumea o să fie supărată pentru că el va trebui să călărească, uite aşa, ca pe sârmă, să îndeplinească promisiunile, mai ales că venind din partea PSD-ului, el se ocupă în deosebi de categoriile vulnerabile, cărora trebuie să le dai bani, n-ai ce face. Pe de altă parte nu o să ai bani… E complicat. Dar, 2023 e înainte de 2024. Iar în 2024 avem alegeri prezidenţiale, care stau sub semnul unei şanse deosebite ale PSD-ului de a sparge ghinionul după 24 de ani şi de a avea preşedinte de noi. Cu tot ce implică acestea din nou. CSAT, justiţii… mize foarte mari.

Şi atunci se joacă preşedinţiei pe 10 ani de zile, PSD-ul simte sânge, vrea acest mandat şi cine e la conducerea PSD-ului? Ciolacu! Şi cine este cel mai îndreptăţit să emită pretenţii să fie candidatul PSD-ului? Ciolacu! Pentru că e preşedintele partidului. Şi dacă vine Ciolacu premier, nu şi-o fură cum a păţit Ponta şi a păţit şi Năstase? Să încaseze tot negativul unei asemenea funcţii, să fie terfelit şi să câştige din nou Domnul Goe? Domnu Goe Băsescu, domnu Goe Iohannis, sau cine mai pun Serviciile acum? E posibil. Şi atunci, Ciolacu, în înțelepciunea lui, pentru că multă lume îl subestimează pe Ciolacu şi nu ar trebui. E un personaj politic puternic, care a reuşit să facă pentru PSD ceea ce alţi preşedinţi nu au reuşit.

Ciolacu încearcă să profite de conjunctura asta istorică şi să devină preşedintele României. Şi nu o să poată din poziţia de premier care gestionează o criză economică puternică. Şi atunci e posbil c PSD-ul să încerce să găsească cumva un pretext, o ciondăneală… Ceea ce am auzit eu e că s-a discutat ca Ciuca să rămână în continuare, şi din mai, iar PSD-ul să primească drept recompensă acele două ministere ale UDMR-ului, Dezvolatarii şi Mediului, plus ce mai gestionează UDMR-ul.. Făcându-se un mic sacrificiu, scoţându-se UDMR-ul de la guvernare, le mai să şi lor ceva să le închidă parţial gura.. şi permite şi PSD-ului să facă cumva o opoziţie la putere.

PSD-ul acum face un joc de glezne interesant. Joacă opoziţia la putere şi ei sunt percepuţi ca fiin principalul partener în chestia asta. În mod paradoxal, ei nu vin să încaseze negativul la putere”, a conchis sociologul Mirel Palada.

Mirel Palada a discutat la „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE și despre aderarea României la spațiul Schengen.
Adauga un comentariu