Titlurile zilei

Mister de neelucidat la Palatul Culturii din Iași. Câte din cele 298 de camere nu au fost deschise niciodată? În unele, nimeni nu are acces – FOTO

Publicat: 03 mai 2024
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Mister de neelucidat la Palatul Culturii din Iași. Câte din cele 298 de camere nu au fost deschise niciodată În unele nimeni nu are acces - FOTO
Legenda Palatului Culturii din Iași

Palatul Culturii din Iași este o adevărată emblemă a orașului. A fost construit peste ruinele curților domnești medievale, menționate documentar în 1434, ce au fost folosite parțial, și temeliile vechiului palat neoclasic, din vremea voievodului Alexandru Moruzi. Legenda spune că instituția culturală ar avea 365 de camere, una pentru fiecare zi din an.

Palatul Culturii din Iași a fost construit peste ruinele curților domnești medievale

Palatul Culturii din Iași a fost construit în perioada 1906-1925, peste ruinele curților domnești medievale, menționate documentar în 1434.

A fost, inițial, Palat Administrativ și de Justiție, iar destinația clădirii a fost schimbată într-una culturală în anul 1955, devenind gazda unor instituții importante din Iași.

„Palatul Culturii din Iași a fost ridicat pe locul fostei Curți Domnești. La începutul secolului al IX-lea, domnitorul fanariot Alexandru Moruzi a ridicat un palat în stil neoclasic, palatul ridicat de către Moruzi era mai mic, mai îngust și avea un singur etaj.

Acest palat a fost refăcut de trei ori și, atunci când la începutul secolului al XX-lea s-a luat hotărârea ca pe ruinele fostului palat să se construiască Palatul de Justiție și Administrativ, s-a ridicat o clădire cu două etaje”, declară dr. Senica Țurcanu, coordonatorul Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” (CMNM) Iaşi.

Legenda Palatului Culturii din Iași, desființată

Legenda spune că Palatul Culturii din Iași are 365 de camere, însă nu este adevărat. Clădirea cuprinde 298 de încăperi, având o suprafață impresionantă de 34.236 mp.

„Clădirea care este acum în picioare a apărut în peisajul urban, probabil că atunci a apărut și legenda cum că ar exista 365 de camere, una pentru fiecare zi din an. Palatul nu a avut niciodată atâtea camere, nu a fost niciodată proiectat cu ideea de a se ajunge la un număr așa mare de camere. Palatul Culturii din Iași, cum a fost proiectat la începutul secolului al XX-lea, el a suferit oricum mai multe modificări în sensul compartimentărilor interioare. Această legendă este relativ nouă, probabil că are un secol.

Nu știu să spun câte camere are palatul, dar cred că undeva la 200, iar dintre acestea sunt deschise mai bine de jumătate. Vizitatorii pot intra în mai bine de 100 de camere, tot ce este la parter, pe fațada nordică și pe fațada sudică este deschis publicului, la etajul unu, la fel, însă etajul doi nu este deschis”, adaugă dr. Senica Țurcanu, coordonatorul Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” (CMNM) Iaşi.

În prezent, Palatul Culturii cuprinde Complexul Muzeal Național „Moldova”, ce include Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural. Toate acestea au fost incluse în incinta palatului, începând cu perioada de după 1955.

Comentarii
  • Denumirea ciudată de ” palatul culturii ” a fost dată de comuniști în 1955 ! Comuniștii urau tot ce ține de prinți,regi,etc .
    Trebuie revenit la numele original: Palatul DOMNESC (VOIEVOZILOR) !

    Important
    Această construcție fabuloasă nu a fost construită de la zero ! Recent, doi cercetători ieșeni au demonstrat, cu documente și fotografii, că palatul a fost doar restaurat de mai multe ori de-a lungul istoriei, de fiecare dată însă după aceleași schițe inițiale.

    P.s: Palatul Domnesc (Culturii) din Iași, cea mai impunătoare clădire din capitala Moldovei, a fost desemnat al treilea cel mai frumos din lume, devansând Palatul Versailles, într-un clasament al agenției de turism Rolandia din luna mai a anului 2019.

  • Palatul Voievozilor! Interesant. Exista acolo și Sala Voievozilor! Unde putem găsi studiile celor doi istorici ieșeni și, desigur, numele lor. Sunt doar interesat de istoria Iasiului! Mulțumesc anticipat!

  • Inca din stramosi, curtea domneasca din Iasi era in paragina. Si va mai mirati acum de drumurile din Iasi?!

Adauga un comentariu