National

Mistreţ alb, surprins de camerele de supraveghere. Apariţie rară în Caraș Severin – VIDEO

Publicat: 26 nov. 2020
turmă de mistreți mâncând împreună
Apariție arară în pădurile din Caraș Severin

Camerele de supraveghere au suprins un mistreţ alb. Apariţia rară a fost observată în pădurile din judeţul Caras Severin, într-o zonă protejată de lege. Această specie de mistreţ alb este întâlnită extrem de arar în România.

În imagini se poate observa cum mistrețul alb mănâncă împreună cu ceilalți mistreți, semn că nu este străin de grup.

Specialiștii din domeniu susţin că această rasă a apărut în urma încrucișării porcului domestic cu cel mistreț și că astfel de cazuri au fost semnalate cu precădere în vestul Ungariei. Biologii nu exclud posibilitatea unei migrații din țara vecină.

Mai mulți mistreţi au fost văzuți în Iași

În data de 5 octombrie 2020, în municipiul Iaşi trecătorii au putut observa o turmă de mistreţi. Deşi mediul nu este tocmai prielnic, câțiva mistreți se plimbau prin parcările din zona Ciric a municipiului Iași. Primarul Mihai Chirica a transmis un mesaj pe pagina sa de socializare Facebook prin care îşi arăta uimirea.

„Chiar dacă pare de necrezut, astăzi o turmă de mistreți a apărut prin parcările de la Ciric. Știu și eu ce să zic?! Dacă trăiesc, înseamnă că au cu ce se hrăni într-un mediu prielnic, netoxic, deși pare cam greu de adaptat la regimul urban. Am sesizat totuși Ocolul Silvic Iași pentru a lua măsurile necesare”, se arată în mesajul publicat de Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

O căprioară din pădurea Breazu se plimba pe străzile din Copou!

Unul dintre trecătorii din zona Copou a municipiului a imortalizat momentul în care o căprioară se plimba pe străzi. Aceasta a anunțat de urgență autoritățile pentru a veni să o relocheze, ultima dată fiind văzută în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași.

„Am fost sesizați de un cetățean că este o căprioară în Copou. Au fost echipele de la Salubris și de la noi pentru a o prinde, a o tranchiliza și apoi pentru a o reloca. Echipele nu au reușit să o prindă. Ultima dată a fost văzută în Grădina Botanică, alergând pe câmp. Am mai primit sesizări în trecut că acolo ar mai fi fost niște căprioare. Cel mai probabil a venit din pădurea Breazu”, a declarat Gabriel Ciobanu, director executiv în cadrul DSVSA Iași.

„Cel mai elegant este ca, în aceste situații cetățeanul să direcționeze și să îndrume animalul către zona sa de confort pentru că, ce mai probabil, el s-a speriat și a ajuns în oraș din greșeală”, spune Gabi Surdu, președinte Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Iași.

Câte căprioare trăiesc în pădurile ieșene

În ultimii ani, animalele sălbatice, precum urșii, vulpile sau căprioarele, care erau văzute în mod frecvent în zonele montane, au început să-și facă apariția și în Iași. Specialiștii susțin că animalele vin de obicei pentru a căuta hrană.

„Noi avem cerb, căprior, mistreț, iepure, vulpe, bursuc, jderi și fazani, în pădurile din Iași. Creșterea demografică a limitat arealul lor și s-au retras în zona de munte, în păduri. Probabil, din lipsa hranei, se apropie de orașe. În zona Miroslava trăiau iepuri, căprioare, fazani. Efectivele la vânat mare, la ultimele verificări făcute de noi, arătau că la vânat mare sunt 170 de exemplare de cerbi, 1.200 de căprioare. Cetățenii nu au voie să țină vânat în captivitate”, a declarat Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

Adauga un comentariu