Razboi în Ucraina

Miza vizitei lui Recep Erdogan în Ucraina. Ce speră de la întâlnirea cu Volodimir Zelenski – VIDEO

Publicat: 18 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Miza vizitei lui Recep Erdogan în Ucraina. Ce speră de la întâlnirea cu Volodimir Zelenski - VIDEO
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a început deja întâlnirea bilaterală cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Palatul Potocki din oraşul Liov

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a început deja întâlnirea bilaterală cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Palatul Potocki din oraşul Liov (Lviv), în vestul Ucrainei, a transmis joi agenţia turcă Anadolu, citată de EFE.

Erdogan s-a deplasat cu avionul de la Ankara până în oraşul polonez Rzeszow, situat la circa 80 km de graniţa cu Ucraina, iar de acolo cu maşina până la Liov, o călătorie de aproximativ 150 de km în total, potrivit agenţiei de presă turce.

Erdogan s-a întâlnit cu Zelenski cu puţin timp înainte de amiază pentru a discuta despre relaţiile bilaterale

După ce a depus o jerbă de flori la cimitirul-muzeu Lychakiv, una dintre cele mai impunătoare necropole din Europa, Erdogan s-a întâlnit cu Zelenski cu puţin timp înainte de amiază pentru a discuta despre relaţiile bilaterale.

Erdogan a sosit în Ucraina însoţit nu doar de cinci miniştri – de externe, al apărării, energiei, agriculturii şi comerţului – dar şi de Haluk Bayraktar, directorul general al companiei turce Baykar, fabricantul dronei Bayraktar TB2, una dintre armele pe care Ucraina le foloseşte cel mai eficient pentru a opune rezistenţă agresiunii ruse.

Începând cu 13:00 GMT, cei doi preşedinţi se reunesc cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a discuta despre măsuri diplomatice destinate să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina, precum şi situaţia îngrijorătoare de la centrala nucleară din Zaporojie, care în ultimul timp a fost vizată de atacuri, pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc. De asemenea, se va face o evaluare a programului privind exportul ucrainean de cereale, conform acordului semnat între Kiev şi Moscova luna trecută.

Biroul lui Erdoğan a declarat că acesta va aborda modalitățile de creștere a exporturilor de cereale și măsurile care ar putea fi luate pentru a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia prin mijloace diplomatice.

Erdogan s-a angajat într-un act de echilibru, menținând relații bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina

Turcia a criticat invazia Moscovei și a furnizat Ucrainei arme, inclusiv drone, care au jucat un rol semnificativ în descurajarea unui avans rusesc la începutul conflictului, refuzând în același timp să se alăture Occidentului în impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei – o poziție despre care spune că a ajutat eforturile sale de mediere să dea rezultate.

Turcia se bazează din ce în ce mai mult pe Rusia pentru comerț și turism. Gazul rusesc acoperă 45% din nevoile energetice ale Turciei, iar agenția atomică rusă construiește prima centrală nucleară din Turcia.

Erdogan s-a angajat într-un act de echilibru, menținând relații bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina.

Volodimir Zelenski a vizitat joi un spital militar din Liov înaintea discuţiilor sale cu preşedintele turc

Volodimir Zelenski a vizitat joi un spital militar din Liov înaintea discuţiilor sale cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a relatat DPA.

Săptămâna trecută, Guterres le-a cerut tuturor celor implicaţi în conflictul din Ucraina să „dea dovadă de bun simţ şi raţiune şi să nu ia nicio măsură care ar putea pune în pericol integritatea fizică, securitatea sau protecţia centralei nucleare, cea mai mare de acest fel din Europa”, aminteşte agenţia de presă EFE.

Adauga un comentariu