Titlurile zilei

Modificări de trafic în zona metropolitană Iași. Reguli noi pentru șoferii din comunele aflate lângă oraș

Publicat: 19 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Modificări de trafic în zona metropolitană Iași. Reguli noi pentru șoferii din comunele aflate lângă oraș
Câteva modificări de trafic în zona metropolitană Iași se vor regăsi în bugetele comunelor din jurul orașului

O serie de modificări în traficul rutier vor avea loc în zona metropolitană Iași. Comunele din jurul Municipiului Iași au prins în proiectul de buget pe anul 2022 unele investiții în modernizarea drumurilor, noi sensuri giratorii sau limitatoare de viteză

Noi investiții în localitățile din jurul Municipiului Iași. Comunele din zona metropolitană vor implementa mai multe proiecte de trafic, investiții prinse în bugetele avizate de consiliile locale. Comunele ieșene care vor implementa noi investiții în trafic sunt Miroslava și Valea Lupului. În aceste comune vor fi implementate sensuri unice, dar și montarea unor sensuri giratorii.

Schimbări de trafic în zona metropolitană Iași

Comuna Miroslava din Iași a avizat recent proiectul de buget pe anul în curs. Propunerea de buget cuprinde investiții de 25 de milioane de lei. În calcul intră alocarea a 500 mii de lei pentru modernizarea DC 27 între calea ferată și DN 28 (Metro), șosea ca variantă de legătură între Parcul Industrial 1 și fabrica ”Borg Warner” către DN28, drum de trafic greu. În plus, comuna Miroslava va aloca 535 de mii de lei pentru plombarea unor drumuri din localitate, dar și alți 25 de mii de lei pentru proiectarea unor alei pietonale din satul Horpaz.

Proiecte de trafic noi în comuna Miroslava

Cea mai bogată comună din județul Iași va mai investi 14,4 milioane de lei pentru alte proiecte de dezvoltare publică. Printre acestea se numără alocarea a 430 mii de lei pentru modernizarea străzii Debarcaderului din satul Valea Adâncă, dar și 1,5 milioane de lei pentru modernizarea străzii Arțarului din zona Valea Ursului. Primăria va aloca 53.550 de lei pentru un proiect legat de asfaltarea unor străzi echipate cu rețea de canalizate. De asemenea, se vor aloca 40 de mii de lei pentru modernizarea unor străzi din satul Cornești. Alte 95 de mii de lei se vor aloca pentru servicii de proiectare pentru modernizarea altor străzi din Municipiul Iași.

Sensuri giratorii în comuna Miroslava

Primăria va mai aloca 721 de mii de lei pentru construirea unui pod peste râul Bahlui pe DC 25, cale de acces la Parcul Industrial II. Alți 60 de mii de lei se vor aloca pentru proiectarea unei documentații tehnice privind montarea de limitatoare de viteză pe străzile din comună. Alți 23.800 de lei vor fi alocați pentru unele semnalizatoare rutiere. Primăria va implementa și un proiect privind construirea a două sensuri giratorii în zonele Valea Adâncă și Vorovești.

Sensuri unice în comuna Valea Lupului

Și localitatea Valea Lupului a avizat proiectul de buget pe anul 2022. Conform propunerii de buget, primăria va aloca 2,5 milioane de lei pentru o grădiniță nouă, dar și 4,2 milioane de lei pentru construirea unei școli gimnaziale. Prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale se vor aloca 97 de mii de lei pentru un teren de sport. Comuna va aloca și câteva milioane de lei pentru modernizarea mai multor artere. De asemenea, Primăria va demara și achiziția unor indicatoare rutiere pentru a duce la capăt transformarea străzilor din comună în sensuri unice.

Proiecte noi în orașul Podu Iloaiei

Orașul Podu Iloaiei a prins în bugetul pe anul 2022 investiții de 10,2 milioane de lei. Conform propunerii de buget aprobată de Consiliul Local din Podu Iloaiei, Primăria va aloca 120 de mii de lei pentru un sistem de securitate și supraveghere la sediul propriu. O altă investiție prinsă în buget este legată de alocarea a 30 de mii de lei pentru elaborarea strategiei de dezvoltare locală. De asemenea, Primăria din Podu Iloaiei va aloca 60 de mii de lei pentru eficientizarea energetică a Școlii ”Al.I.Cuza” din oraș. În buget apare și alocarea a 290 de mii de lei pentru studii privind construirea unei grădinițe.

Parcări noi în centrul orașului Podu Iloaiei

Primăria din Podu Iloaiei va mai aloca 400 de mii de lei pentru amenajarea unui teren de sport la Școala ”Al.I.Cuza”, dar și 2,9 milioane de lei pentru un proiect european privind achiziția de tablete pentru elevii din localitate. Alți 303 mii de lei vor fi alocați pentru o creșă nouă în oraș, în vreme ce alți 520 de mii de lei vor fi direcționați pentru studiile privind amenajarea a două parcări în zona centrală. Primăria va mai aloca 100 de mii de lei pentru un proiect privind extinderea sistemului de iluminat din oraș, precum și alocarea a 300 de mii de lei pentru extinderea rețelei de canalizare din satul Holm. Primăria mai alocă 1,9 milioane de lei pentru modernizarea unor străzi din localitate, precum și 1,5 milioane de lei pentru drumurile din zona Scobâlțeni.

Traficul din zona metropolitană Iași va suferi și alte schimbări în perioada următoare.

Adauga un comentariu