Oamenii care locuiesc în orașe mai sărace au un risc mai mare de a fi spitalizați dacă temperaturile se schimbă rapid pe parcursul unei zile sau într-o perioadă scurtă, potrivit unui studiu realizat în Brazilia. De ce modificările de temperatură afectează mai mult săracii decât bogații? De ce variațiile de temperatură cresc riscul de boli?
Variațiile de temperatură au crescut riscul de boli
Deși se știa că variațiile de temperatură au crescut riscul de boli și mortalitate pentru persoanele cu afecțiuni precum diabetul sau astmul, cercetătorii au dorit să înțeleagă impactul indicatorilor socioeconomici, precum venitul lunar al gospodăriei.
Paulo Saldiva, profesor superior la facultatea de medicină a Universității din São Paulo și coautor al cercetării publicate în The Lancet Planetary Health, a declarat pentru SciDev.Net: „Aceste disparități sunt pentru tot, de la COVID-19 la probleme cardiace. ”
Analizând date de la aproximativ 148 de milioane de spitalizări în 1.814 de orașe braziliene din ianuarie 2000 până în decembrie 2015, cercetătorii au descoperit că o creștere de un grad Celsius într-o zi dată, comparativ cu ziua precedentă, a crescut riscul de spitalizare cu 0,52% în medie.
În timp ce cifrele ar putea părea scăzute, riscurile reale pot fi mult mai mari, deoarece „variabilitatea temperaturii se poate schimba cu câteva grade de la o zi la alta”, spune Ben Armstrong, profesor în statistici epidemiologice la London School of Hygiene and Tropical Medicine, potrivit Medical Xpress.
Cercetătorii au descoperit disparități între municipalități. Persoanele cu vârsta sub 19 ani sau peste 60 de ani și cele cu boli infecțioase, respiratorii și endocrine din orașele cu niveluri mai mici de venituri au prezentat un risc mai mare de spitalizare din cauza schimbărilor de temperatură decât cele din orașele bogate.
Analiza s-a bazat pe statisticile socio-economice la nivel de oraș de la Institutul brazilian de geografie și statistici, datele de spitalizare din sistemul informațional al spitalului din sistemul de sănătate unificat brazilian și rapoarte zilnice despre vreme dintr-un set de date meteorologice.
Modificările de temperatură afectează mai mult săracii decât bogații
Echipa a constatat că persoanele cu boli endocrine, cum ar fi diabetul, în orașele cu venituri mai mici, au avut de patru ori mai multe șanse de a fi spitalizate decât cele cu o afecțiune similară care trăiesc în orașele cu venituri mari.
Persoanele cu boli infecțioase din orașele sărace erau de aproape trei ori mai susceptibile de a fi spitalizate din cauza schimbărilor bruște de temperatură decât omologii lor din orașele bogate.
Diabetul și bolile respiratorii nu sunt cauzate de variabilitatea temperaturii, dar pot fi afectate negativ de aceasta. Saldiva a explicat că o capacitate a vaselor de sânge de a se umfla când este cald sau de a se constrânge când este rece este o protecție importantă împotriva schimbărilor bruște de temperatură.
„Cu hipertensiune arterială necontrolată sau diabet, oamenii pot avea ateroscleroză, care rigidizează vasele de sânge. Acest lucru ii determina să facă mai greu față variațiilor de temperatură, deoarece funcțiile lor de reglare termică nu mai funcționează atât de bine”, a adăugat el.
Armstrong a declarat pentru SciDev.Net: „Aceste rezultate sunt destul de izbitoare, deoarece asocierea dintre statutul socio-economic și vulnerabilitatea devine foarte clară aici.”
Oamenii din orașele cu venituri mai mici au adesea o structură de locuințe bună și aer condiționat, „și mulți oameni din zonele rurale lucrează în aer liber, fiind expuși direct la căldură și variațiile zilnice de temperatură”, a declarat Sonja Ayeb-Karlsson, profesor la Universitatea Națiunilor Unite.
„În plus, dietele mai sărace și stresul financiar se adaugă la impactul mental care poate face oamenii care trăiesc în regiunile mai sărace și mai vulnerabili”, a adăugat ea.