Local

Moment istoric pentru sistemul medical ieșean! Marii arși vor putea fi tratați la Spitalul „Sf. Spiridon” – FOTO

Publicat: 17 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Eveniment de marcă pentru sistemul sanitar ieșean. Marii arși vor putea fi tratați la Spitalul „Sf. Spiridon”. A fost inaugurată Clinica de Arși, după numeroase demersuri care au fost făcute. Iată cu arată noua investiție de la Spitalul „Sf. Spiridon” și în ce condiții vor fi tratați pacienții.

Un eveniment extrem de important pentru sistemul medical ieșean și românesc a avut loc în cursul zilei de miercuri, la Iași. La Spitalul „Sf. Spiridon” a fost inaugurată, oficial, Clinica de Arși. Astfel, în noul compartiment vor putea fi tratați pacienți care au suferit arsuri grave, care nu puteau fi tratați la Iași până în momentul de față.

Pe paturile spitalului vor avea loc cinci pacienți cu arsuri mari și alți 20 de pacienți

Pe paturile spitalului vor avea loc cinci pacienți cu arsuri mari și alți 20 de pacienți cu arsuri de până la 20 la sută. Întreaga investiție se ridică la suma de 50.000.000 de lei, dar rezultatul merită fiecare leu, susține conducerea.
„Important este că am ajuns în acest moment. Este un moment istoric pentru noi, este cea mai modernă locație pentru îngrijirea marelui ars. Pe scurt, vorbim de 2.500 de metri pătrați dintre care 1.800 de metri pătrați suprafață desfășurată. Poate primi cinci pacienți mari arși, zece pacienți cu arsuri de până la 20 la sută din suprafața corpului și cinci pacienți post arsuri în terapie intensivă”, precizează Ioan Bârliba, manager al Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Marii arși vor putea fi salvați la Iași

Despre importanța acestui compartiment medical a vorbit și prof. dr. Teodor Stamate. Acesta a subliniat cât de importantă este îngrijirea corespunzătoare pentru marii arși.
„S-au investit peste 11 milioane de euro în dotarea acestei unități funcționale, cu sprijinul demn de toată admirația pe care l-am primit. Marele ars are nevoie de o îngrijire specială, altfel se pierd vieți. Este cea mai mare plagă din toată patologia chirurgicală. Riscul infectării este major din prima clipă și sunt doar câteva aspecte. Am beneficiat de cursuri pentru specializarea tinerilor doctori și a asistentelor medicale, astfel încât să putem prelua și să executăm aceleași protocoale ca în lumea civilizată. Astfel, vom reuși să salvăm viețile marilor arși. Iată, am reușit, cu eforturi deosebite, să punem la punct un centru pentru marii arși”, a precizat prof. dr. Teodor Stamate, șeful Clinicii de Arși de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

„Este un centru mai generos decât cel de la Timișoara”

La eveniment a fost prezentă și Sorina Pintea, care a vorbit despre investiția făcută în spitalul ieșean.
„În acest moment, avem 13 paturi pentru mari arși la București, cinci paturi la Timișoara și cinci la Iași. Avem 23 de paturi pentru adulți și zece paturi pentru copii. Acest centru este mai generos și mai spațios decât cel de la Timișoara. Dotările sunt identice, dar aici provocarea a fost mai mare, pentru că e vorba despre o clădire istorică. Se respectă toate circuitele. Există filtre de aer în saloanele pentru marii arși, există și saloane pentru arși cu un grad mai mic”, a precizat Sorina Pintea, Ministrul Sănătății.

Totodată, Sorina Pintea a vorbit și despre situația personalului de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.
„Este o unitate pentru marii arși de care aveam nevoie. Există angajați, am aprobat un număr suplimentar de posturi. Dacă este nevoie, de mâine unitatea poate fi operațională. Primul pacient poate fi primit oricând. Sperăm că nu vor exista pacienți prea mulți”, a adăugat Sorina Pintea.

Patru ani de la tragedia de la Colectiv

La eveniment a fost prezent și Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv, care s-a înființat după tragedia din clubul din capitală.
„Am văzut cum arăta clădirea înainte și mă bucur să văd cum arată acum. Săptămâna trecută s-a inaugurat la Timișoara, acum la Iași, iar această nevoie este uriașă. Această clădire are 260 de ani, a fost construită de Biserică, iar acest lucru este fantastic. Sper ca în continuare să fim ajutați să construim în continuare noi spitale. Sper să se deschidă și celelalte patru centre pentru arși. Din păcate, avem astfel de pacienți în fiecare zi în țară și avem nevoie de astfel de spații”, a precizat Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv.

La eveniment au participat și președintele Consiliului Județean Iași

La eveniment au participat și președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, prefectul Marian Șerbescu, deputatul Petru Movilă, membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților și unul dintre susținătorii investițiilor guvernamentale de la Spitalul „Sf. Spiridon”. „În sfârșit Iașul are un Centru de arși. Un proiect pentru care am fost de nenumărate ori la Ministerul Sănătății și pentru care am colaborat îndeaproape cu managerul spitalului, Ioan Bârliba, și cu prof. Theodor Stamate, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică. Apreciez eforturile celor implicați și cel mai important este faptul că ieșenii au cea mai modernă clinică de arși din țară”, a spus deputatul PMP, Petru Movilă.

Adauga un comentariu