Eveniment-Social

Moment superb, la Iași! Imagini de vis, din Grădina Botanică, de la o inedită expoziție de plante exotice și carnivore – EXCLUSIV GALERIE FOTO

Publicat: 19 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Moment superb la Iași Imagini de vis din Grădina Botanică de la o inedită expoziție de plante exotice și carnivore - EXCLUSIV GALERIE FOTO
Grădina Botanică "Anastasie Fătu" a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași organizează până pe 14 martie 2021 o nouă ediție a expoziției (on-line) de plante exotice. Și la această ediție, colecția de azalee si camelii, cu exemplare care prezintă un număr impresionant de flori, este expusă în ambianța generoasă din compartimentele de seră ce adăpostesc plante originare din munții și pădurile tropicale ale Asiei.

Imagini speciale, surprinse în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași! Acestea provin de la expoziția on-line de plante exotice, programată până pe 14 martie 2021. În prim-plan este colecția de azalee și camelii, diorame cu specii și hibrizi de plante carnivore, pereți vegetali cu motive specifice unor simboluri asiatice

Moment special, la Iași, în aceste zile! Imagini frumoase de la expoziția on-line de plante exotice, programată până pe 14 martie 2021, din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Este vorba despre colecția de azalee și camelii, diorame cu specii și hibrizi de plante carnivore, pereți vegetali cu motive specifice unor simboluri asiatice. În conformitate cu reglementările Hotârârii de Guvern (HG) nr. 35 din 10 februarie 2021, serele vor fi în continuare închise pentru vizitatori. Urmare a acestor condiții speciale în care este necesară prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, vor fi postate on-line serii de filme cu aranjamente florale din serele unde sunt amenajate standurile expoziționale.

În Grădina Botanică din Iași sunt exemplare care prezintă un număr impresionant de flori, în compartimentele de seră

Și la această ediție a expoziției, colecția de azalee și camelii, cu exemplare care prezintă un număr impresionant de flori, este expusă în ambianța generoasă din compartimentele de seră ce adăpostesc plante originare din munții și pădurile tropicale ale Asiei. Cele câteva sute de plante constituie cea mai reprezentativă colecție de azalee și camelii din țară, fiind remarcabile prin vârstă și dimensiuni. Pentru a pune în valoare calitățile decorative ale acestor plante, angajații Complexului de Sere al Grădinii Botanice contribuie cu multă pricepere la îngrijirea acestora, dar și la crearea aranjamentelor inspirate de grădinile chinezești și japoneze.

Un element de noutate este reprezentat de o zonă specială dedicată unei grădini asiatice uscate

În filmele de prezentare se vor putea remarca pe lângă aceste plante și alte elemente vegetale caracteristice, mai ales conifere și ferigi exotice. În cadrul acestor ansambluri peisagere, un loc special îl ocupă piatra. Acest element important în grădinile asiatice este utilizat fie pentru a reprezenta munții, fie potecile care duc spre locuri care așteaptă să fie descoperite. Un element de noutate este reprezentat de o zonă specială dedicată unei grădini asiatice uscate din care nu lipsesc pagoda, pietrele ce poartă amprenta ireversibilă a timpului sau nisipul, care, prin felul în care este modelat, sugerează ape liniștite și pline de mister. În cadrul standurilor expoziționale, un loc deosebit îl ocupă pereții vegetali verticali, realizați din specii exotice decorative prin frunze, utilizate pentru reprezentarea unor simboluri specifice spațiului est-asiatic: cocorul, broasca țestoasă, lotusul sau camelia.

Numeroase alte specii și varietăți horticole completează diversitatea vegetală din celelalte spații ale Complexului de Sere

Astfel, în compartimentele cu umiditate ridicată sunt cultivate plante din zone tropicale și subtropicale, cum sunt ficușii, crotonii, palmierii, dracenele, ferigile, begoniile, fucsiile, peperomiile, bromeliile, orhideele sau specii mai puțin cunoscute din genurile Aeschynanthus, Anthurium, Asparagus, Cordyline, Dyckia, Justicia, Pachystachys, Pentas. În spațiile cu valori scăzute ale umidității se găsesc colecții cu specii care provin din regiuni aride, cum sunt cactușii și plantele suculente din genurile Crassula, Euphorbia, Agave, Aloe, Sedum, Sansevieria, Gasteria, Jatropha, Orbea, Stapelia, Plectranthus, Kalanchoe, Monanthes, Pelargonium.

Într-un compartiment special sunt menținute condiții din medii de viață extreme pentru colecția de plante

Numeroasele exemplare ce rețin atenția, mai ales prin capcanele specifice cu care capturează insectele, se găsesc alături de alte specii de plante cu care împart și în condiții naturale același habitat. În dioramele special amenajate se găsesc exemplare de Drosera sau „roua cerului”, Pinguicula sau „foaie grasă”, Nepenthes sau „cupa maimuței”, Dionaea – „capcana Zeiței Venus” sau „capcana de oțel”, respectiv Sarracenia sau „planta ulcior”. De asemenea, printre miile de specii de plante se găsesc expuse o serie de elemente de decor, inspirate din lumea vie în general și a insectelor în mod special, la realizarea cărora aceiași angajați au utilizat preponderent deșeuri vegetale.

Adauga un comentariu