Momente emoționante pentru un mare profesor universitar ieșean. Prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru, omagiat la Palatul Culturii, în prezența PS Petru Gherghel, fostul episcop al Diecezei de Iași a Bisericii Romano-Catolice
Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” – CMNM Iași, a organizat marți, 28 ianuarie 2020, în Sala „Voievozilor” de la Palatul Culturii, seara muzeală „Ion H. Ciubotaru – Octogenar”, prin care a fost omagiat profesorul Ion H. Ciubotaru și activitatea dumnealui, având loc și lansarea unui nou număr al „Anuarului Muzeului Etnografic al Moldovei”. La eveniment a participat și PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași.
Activitatea științifică a profesorului Ion H. Ciubotaru, pe care academicianul Alexandru Zub îl consideră un „reper ineluctabil în lumea celor care se ocupă de creația populară, de specificul național, de conservarea sistematică a valorilor noastre, îndeosebi a celor din Moldova, a fost prezentată de prof. univ. dr. Antonio Patraș, de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Acest moment omagial a fost urmat de lansarea nr. XIX/2019 a „Anuarului Muzeului Etnografic al Moldovei”, prestigioasă publicație științifică, despre care a vorbit însuși prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru.
Volum dedicat catolicilor
Profesorul Ion H. Ciubotaru a consacrat 15 ani din cei 80 ai săi universului culturii populare din satele catolicilor moldoveni, efort materializat prin publicarea cărții „Catolicii din Moldova. Universul culturii populare”, în trei volume, aparută la Editura „Presa Bună”. După apariția volumul I, în anul 1999, care tratează despre arhitectura tradițională, textilele de interior și portul popular de sărbătoare, și a volumului II apărut în 2002, unde s-a tratat despre obiceiurile familiale și calendaristice, în volumul III, apărut în anul 2005, prof. Ion H. Ciubotaru prezintă spiritualitatea populară: poezia obiceiurilor tradiționale, literatura populară și folclorul muzical.