Local

Momentul zilei, la Iaşi! Rând uriaş pentru a asista la spectacolul „Baltagul”, cu Maia Morgenstern, în Sala Mare a Naţionalului ieşean – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

Publicat: 05 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Momentul zilei la Iaşi Rând uriaş pentru a asista la spectacolul Baltagul cu Maia Morgenstern în Sala Mare a Naţionalului ieşean - GALERIE FOTO EXCLUSIV
Rând uriaş pentru a asista la spectacolul "Baltagul", cu Maia Morgenstern, în Sala Mare a Naţionalului ieşean

Astăzi, 05.12.2021, sute de ieșeni au venit să vadă piesa de teatru „Baltagul”, cu celebra Maia Morgenstern, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Imaginile surprinse arată că oamenii sunt interesați din ce în ce mai mult de arta teatrului și a culturii. Biletele au fost puse în vânzare pe site-ul ateneuiasi.ro și la casieria Ateneului, la prețul de 50 de lei, respectiv 75 de lei – la lojă.

Punerea în vânzare a biletelor pentru reprezentația de la Teatrul Național a cauzat o blocare temporară a site-ului nostru, din cauza numărului mare de vizitatori. Dacă cererea va fi la fel de mare, luăm în considerare și alte programări pentru «Baltagul» în aceeași perioadă”, a adăugat Andrei Apreotesei.

Cadou frumos de Sfântul Nicolae, oferit publicului de Ateneul Național din Iași! Piesa de teatru „Baltagul”, cu celebra Maia Morgenstern. Creația lui Mihail Sadoveanu va fi pusă în scenă de regizorul Toma Hogea. În doar 10 minute, biletele la reprezentațiile programate pe 5 decembrie 2021, de la ora 11:00, respectiv 19:00, din Sala Mare „Radu Beligan” a instituției, au fost epuizate.

„Cererea mare pentru bilete a publicului a făcut ca acestea, pentru cele două reprezentații care vor avea loc la Ateneu, să fie achiziționate în mai puțin de 10 minute fiecare. Ne bucurăm de interesul publicului pentru teatru și suntem onorați de prezența doamnei Maia Morgenstern pe scena noastră”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului ieșean.

Din distribuția spectacolului mai fac parte: Teodor Corban – Nichifor Lipan, Alexandra Paftală – baba Maranda, Răzvan Grosu – Gheorghiță Lipan, Cezara Fântu – Minodora Lipan, Dumitru Florescu – Calistrat Bogza, Toma Macovei, Codrin Dănilă – Preotul Dănilă, Ilie Cuțui, Erica Moldovan – Maria Vasiliu, Florin Gorgos – Iorgu Vasiliu, funcționarul, hoț, Florin Gardan – subprefectul, Dani Popa – Mitrea, Neamțul Gelu Ciobotaru – moș Pricop, prefectul, Mara Lucaci – hoț, Mariana Dumitrache – Baba Dochia, Mălina Balcan – o femeie. Adaptare scenică și regie – Toma Hogea, scenografie – Alina Dincă Pușcașu, muzica – Cari Tibor, video design – Andrei Cozlac, asistent regie – Erica Moldovan.

„Baltagul” este un roman social scris de Mihail Sadoveanu și publicat pentru prima dată în noiembrie 1930

„Baltagul” este un roman social scris de Mihail Sadoveanu și publicat pentru prima dată (ca volum) în noiembrie 1930 de către Editura Cartea Românească, din București. Romanul prezintă călătoria Vitoriei Lipan pe urmele soțului ei, oierul Nechifor Lipan, pentru a afla ce s-a întâmplat cu acesta și pentru a-i pedepsi după o lege nescrisă pe cei doi tovarăși care l-au ucis și jefuit. Sursa principală de inspirație a romancierului a fost balada populară „Miorița”, din care a preluat simbolul, structura epică, conflictul între cei 3 ciobani și perseverența femeii care pornește în căutarea ciobanului ucis.

Autorul s-a inspirat și din alte două balade populare culese de Vasile Alecsandri pe la mijlocul secolului al XIX-lea: „Șalga” – din care a preluat exemplul unei curajoase ciobănițe ce pornește în căutarea unei cete de hoți și se răzbună într-un mod năpraznic pe cei care au prădat-o – și „Dolca” – de unde a preluat legătura dintre om și animalul credincios. „Baltagul” este considerat o monografie a satului tradițional românesc deoarece prezintă aspecte ale firii omului de la sat, tradițiile și obiceiurile românești: la botez, nuntă și înmormântare. Datele din roman reprezintă un prilej pentru autor de a zugrăvi atmosfera epocii și tradițiile populare românești.

 

Adauga un comentariu