Actualitate

Moțiunea de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu a ajuns la Guvern! Ludovic Orban a trimis-o de la Camera Deputaților

Publicat: 07 sept. 2021
Guvernul României, sală de ședință

În acest moment, moțiunea de cenzură a ajuns la Guvern. Moțiunea de cezură a fost trimisă de la Camera Deputaților. Anterior, Ludovic Orban declarase faptul că este inadmisibil ca Biroul Permanent Reunit să boicoteze depunerea moțiunii de cenzură. Acesta a mai declarat faptul că demersul făcut de PNL și PSD este unul neconstituțional.

Moțiunea de cenzură vine în contextul în care USR-PLUS vrea să iasă de la guvernare după un conflict pe care îl au cu premierul Florin Cîțu, cel din urmă adoptând un proiect fără să se consulte cu echipa lui Dan Barna.

Moțiunea de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu a ajuns la Guvern și va fi trimisă în Parlamentul României

Conform datelor existente până la această oră, moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR a ajung la Guvernul României. Moțiunea de cenzură se îndreaptă împotriva premierului Florin Cîțu. De altfel, după ce a ajuns la Guvern, moțiunea va fi trimisă în Parlament. Anterior, Ludovic Orban declara faptul că va face acest demers pentru a acționa constituțional:

”Eu sunt preşedintele Camerei Deputaţilor, eu am obligaţia să respect Constituţia şi legile ţării şi de asemenea deciziile CC (…) Ca atare, derularea calendarului moţiunii de cenzură este obligatorie, pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituţiei şi a principiuluii constituiţional al statului de drept. Astăzi, voi comunica Guvernului moţiunea de cenzură. De asemenea, am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original ale iniţiatorilor moţiunii de cenzură ale căror semnături fuseseră transmise online, care reprezintă o confirmare a autenticităţii acestor semnături. De asemenea, nu există nicio cerere de retragere a niciunei semnături”, a declarat Orban în cursul acestei zile.

De ce moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu nu a trecut de Biroul Permanent Reunit

Moțiunea de cenzură a fost depusă direct la Guvernul României după ce în Biroul Permanent Reunit a existat un boicot din partea celor de la PNL și PSD. Liderii opoziției, inclusiv cei din USR-PLUS au declarat faptul că acest lucru este neconstituțional și le ia dreptul garantat de Constituția României de a depune moțiuni de cenzură.

De altfel, cei din PNL au declarat faptul că moțiunea de cenzură în esența ei este neconstituțională. De exemplu, Alina Gorghiu susținea că textul moțiunii este neconstituțional pentru că face referire doar la persoana premierului Florin Cîțu.

În altă perspectivă, liderul senatorilor PNL, Daniel Fenecheiu anunța faptul că moțiunea de cenzură este ilegală pentru că, conform acestuia, ar exista semnături false pe foi. Acesta a cerut amânarea cu două săptămâni a depunerii moțiunii de cenzură pentru a putea verifica veridificatea semnăturilor.

Pe de altă parte, George Simion s-a prezentat, în fața BPR cu toți parlamentarii AUR pentru a confirma, fiecare în parte, veridicitatea semnăturilor.

Nici Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR-PLUS, nu s-a ferit să lanseze acuzații în dreptul celor de la PNL. Acesta a subliniat faptul că niciun parlamentar care a semnat moţiunea nu și-a contestat semnătura

„Este fără precedent în Parlament acest lucru. O semnătură olografă rămâne o semnătură olografă. (…) Doar semnatarul poate contesta autenticitatea acelei semnături. În momentul acesta, niciun parlamentar din cei care au semnat moțiunea nu și-a contestat semnătură. Totul este o perdea de fum prin care Florin Cîțu încearcă să se mai agațe de scaunul de la Palatul Victoria”, a spus Moșteanu.

Adauga un comentariu