Actualitate

Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros, respinsă

Publicat: 31 mart. 2021
ministrul Agriculturii, Adrian Oros

Decizie finală în ceea ce priveşte moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros. Deputații au votat moțiunea simplă depusă de nu mai puţin 101 parlamentari. Documentul se intitulează „Agricultura României este atacată de de cel mai periculos dăunător: ministrul Adrian Nechita Oros”.

Astfel, moțiunea a fost respinsă cu 166 de voturi împotrivă și 115 pentru.

Dezbaterile au avut loc în plenul de luni, 29 martie 2021, unde Adrian Oros a declarat că Partidul Social Democrat a călărit agricultura României timp de 22 de ani şi a distrus-o, iar acum se aşteaptă ca el să facă minuni în domeniu, după doar un an şi jumătate de guvernare.

„Acum, precum lupii îmbrăcaţi în blană de oaie, pentru că tot vă place subiectul, vorbiţi despre problemele agriculturii acumulate în ultimii 30 de ani, agricultură pe care PSD a pus-o pe butuci şi aşteaptă ca noi, ca eu, să facem minuni într-un an şi jumătate, an de criză sanitară, lovit de fenomene meteo nefavorabile”, a explicat ministrul Agriculturii.

Liderul Alianţei pentru Unirea Romanilor, George Simion, a anunţat că reprezentanţii partidului vor protesta în Piaţa Universităţii împotriva restricţiilor luate de Guvern care nu vor avea ca efect scăderea numărului de infectări.

Adrian Oros: „Nici acum nu înţelegeţi absolut nimic”

Deputatul PSD Daniel Suciu i-a transmis ministrului Agriculturii că este convins că „în ciuda suferinţelor, protestelor, toţi fermierii apreciază că sunteţi asortat cu mască şi batistuţă, dar batistuţa călcată în patru colţuri nu este despre agricultură şi despre ţăranii români”.

De asemenea, deputatul USR-PLUS Alin Costel Prunean a precizat că USR-PLUS va vota împotriva moţiunii simple, însă nu va acorda un cec în alt ministrului Oros şi va urmări cu deosebită atenţie activitatea Ministerului Agriculturii. Totodată, deputatul UDMR, Magyar Lóránd a menționat faptul că Uniunea va vota împotriva moţiunii simple.

La dezbaterile de luni, deputatul PNL George Şişcu l-a citat pe fostul ministru al Agriculturii Petre Daea care a spus că este „o moţiune umedă şi de râs şi de plâns când am citit-o”.

La încheierea dezbaterii de luni, ministrul Adrian Oros a precizat că social democrații nu a uînţeles absolut nimic.

„Domnilor colegi de la PSD, nu înţelegeţi nimic, nici acum nu înţelegeţi absolut nimic. Fermierii au înţeles pentru că m-am întâlnit cu ei la ei acasă şi cu fermierii mici şi cu cei mare şi cu cei de la munte şi cu cei de la şes. Am fost în fiecare judeţ al lor şi fermierii au înţeles că niciun program pe care l-aţi lansat nu a avut legătură cu ei. Toate programele pe care le-aţi lansat nu aţi fost nici măcar unul în stare să îl faceţi dumneavoastră”, a spus Oros.

Ce îi reproșează PSD ministrului Oros

Membrii Partidului Social Democrat îi reproşează ministrului Agriculturii că după nu mai puțin de 17 luni de guvernare nu a învăţat nimic, iar agricultura traversează cea mai neagră perioadă, lucru care nu a fost cauzat doar de pandemie şi secetă, ci în special de incompetenţa lui Adrian Oros.

Social-democraţii îi mai reproşează lui Adrian Oros că în campania electorală a susţinut că va plăti despăgubirile fermierilor, însă nu au fost alocaţi banii necesari, ministrul Agriculturii votând împotriva acestui amendament pentru asigurarea sumelor necesare.

Programele pentru îmbunătățirea sectorului de irigații

PSD îi mai reaminteşte ministrului Oros că toate programele pentru îmbunătăţirea sectorului de irigaţii în România au fost elaborate înaintea mandatului său şi anume:

„- Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii a fost aprobat prin Legea 269/2015, cu o alocare totală multianuală de 1,015 miliarde euro pentru perioada 2016-2020.

– Programul „Apa gratuită până la punctele de livrare” a fost aprobat prin Legea 133/2017, completată de Legea 130/2018.

– Programul de investiţii „Canal magistral Siret–Bărăgan Etapa I „cuprinzând canalul pe zona acumularea Călimăneşti – Râmna, în lungime de 51,5 km, a fost aprobată prin OUG 4/15.02.2019 preluarea acestui obiectiv de investiţii de către ANIF, pentru efectuarea lucrărilor prevăzute în etapa I. În 2018 fusese realizată o primă investiţie în staţia SRP5 Haret din Amenajarea Complexă Rugineşti-Pufeşti-Panciu, care asigură nivel de apă pentru irigaţii în această amenajare, prin preluarea apei direct din Canalul Siret-Bărăgan, fiind amplasată la Km 5+200”.

În altă ordine de idei, PSD îi mai cere ministrului Agriculturii să legifereze pentru fermierii români, nu pentru cei străini.

Nu în ultimul rând, Adrian Oros este acuzat că prin modificarea legii care vizează vânzarea terenurilor agricole în extravilan vrea să vândă bucată cu bucată terenul rămas în proprietatea românilor.

Reamintim faptul că aceasta este a treia moţiune simplă iniţiată de PSD, după moţiunile la adresa ministrului Economiei Claudiu Năsui şi ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu, ambele respinse de Parlament.
Adauga un comentariu