După ce OMS a declarat la nivel mondial pandemie de coronavirus, oamenii au început să respecte din ce în mai mult regulile de igienă, dar și de protejare în fața oricărui virus.
Astfel că, executivul francez Francois Martin, a explicat care este adevărul despre izolare – autoizolare, văzută prin ochii lor drept singura cale de a rezolva criza de sănătate.
”Pentru mulţi francezi scopul izolarii este strict sanitar. Este ceea ce li s-a spus dar, evident, nu este adevărat. În primul rând guvernul nu este terorizat de numărul mortilor. Într-adevăr, în fiecare an, numărul de decese cauzate de gripă este de 7000 până la 9000 de persoane. Până la atingerea acestei cifre probabil guvernul crede ca epidemia de coronavirus va rămâne destul de mult „în parametri”. Dacă am fi „comunicat” până acum, aşa cum face ministrul în fiecare seară, numărul de persoane infectate şi moarte din cauza gripei „clasice” nimeni nu ar îndrăzni niciodată să-si părăsească casa între decembrie şi aprilie. În sfârşit în fiecare an, bolile cardiovasculare fa în jur de 140.000 de victime, iar cancerul în jur de 150.000. Acest lucru nu împiedică pe nimeni să-si ofere din când în când un jambon (plin de colesterol …) cu o sticlă bună de vin, iar guvernul, dacă ne încurajează activitatea fizică, nu ne interzice libertatea meselor noastre. Şi dacă ne temem de cancer asta nu ne împiedică să încercăm să trăim fericiţi. Iar campaniile anti- cancer, chiar dacă le ia în serios, nu paralizează guvernul. De ce se teme guvernul?”, arată presa franceză.
Mai mult decât atât, Guverul se ”sperie” mai mult de criza mediatică, decât de criza de sănătate: ”Vârful epidemiei este mai rapid de unde şi riscul (spre deosebire de gripa clasică, unde vârful pare mai puţin brutal, sau boli cardiovasculare sau cancer, unde morţii sunt distribuiţi pe tot parcursul anului) unui spectacol dezastruos a ceea ce încearca să ascunda: delapidarea sistemului nostru spitalicesc, cu medici şi asistente copleşite, bolnavii culcaţi pe coridoare, camioanele militare care evacuează morţii etc. Mai mult decât numărul mortilor guvernul se teme de acoperirea mass-media a unui scenariu italian care scoate la iveală nepregătirea sa. Aceasta este teama lui. Şi, din păcate pentru el, asta se întâmplă”, se mai arată în presa străină, potrivit Gândul.ro.
De asemenea, în presa străină există și o teamă în fața unei viitoare crize economice. Guvernul nu ar mai fi pregătit să salveze miile de IMM-uri care riscă să intre în faliment. Dar, cum criza de sănătate este temporară, cea economică va fi permanentă. Se preconizează că ar dura până în anul 2022, când vor avea loc noi alegeri prezidențiale. În consecinţă, guvernul trebuie să se teamă mult mai mult de a doua criza decât de la prima, de unde si deciziile sale contradictorii, încurajând, pe de o parte, francezii să se izoleze cât mai bine, iar pe de altă parte, să continue să lucreze cât mai mult pe cât posibil, telelucru, dar şi în direct, când este necesar.
Izolarea are un scop principal, pe lângă protecția oamenilor. Aceasta ajută ca Guvernul să câștige timp. Dar, pe de altă parte, izolarea lărgește valul crizei economice viitoare și nu poate gestiona două strategii frontale: să salveze bolnavii și IMM-urile. ”masca este arma absolută deoarece este „gestul de barieră” perfect şi permite „izolarea individuală”. Cu masca poţi merge la muncă fără să contaminezi toată lumea. Cu măști nu mai există o contradicţie între strategia de sănătate şi strategia economică”, se scrie în continuare.