Culinar

Mucenici fierți. O rețetă inedită cu care îi vei cuceri pe cei de la masă

Publicat: 09 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mucenici fierți. O rețetă inedită cu care îi vei cuceri pe cei de la masă
Mucenicii fierți au o savoare aparte, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta tradițională, succesul culinar va fi garantat.

În fiecare an, pe 9 martie, gospodinele pregătesc niște mucenici fierți gustoși și aromați. În ziua în care se sărbătoresc cei 40 de mucenici, doamnele se întrec în tot felul de rețete de bucate, iar nelipsiți de la masă sunt mucenicii făcuți ca în vremea de odinioară. Pe lângă mucenicii clasici, făcuți cu aluat fraged și decorați cu nucă măcinată, putem face și niște mucenici fierți, ținând cont de câteva trucuri din rețeta muntenească, o rețetă inedită cu care îi vei cuceri pe cei de la masă.

Mucenici fierți

La ceas de sărbătoare, în ziua de 9 martie, domnele pregătesc niște mucenici gustoși și pufoși după rețete diverse și inedite. Mucenicii pot fi făcuți de post, dar la fel de bine pot fi pregătiți cu lapte, ou, nucă și însiropați sau unși cu miere. Mucenicii se fac foarte ușor acasă, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat.

Pe lângă tradiționalii mucenici clasici, putem face și niște mucenici fierți, de mărime mică, preparați într-o zeamă aromată. Pentru a obține la final un adevărat deliciu, avem nevoie de un aluat fraged făcut cu făină, apă și sare și de câteva esențe pentru a oferi preparatului un plus de savoare.

Putem pregăti pentru cei dragi și o plăcintă cu mere ca în vremea de odinioară, aducând la masă aromele copilăriei. Mucenicii fierți pot fi serviți ca atare sau împreună cu o cană cu lapte sau cu iaurt. Rețeta este inedită și specifică Munteniei, dar este preluată de gospodinele din toată țara.

Rețeta cu care vei pregăti cei mai buni mucenici de casă

Pentru savuroșii mucenici de casă vom avea nevoie de 500 g de făină, 200 ml de apă și 1 linguriță de sare, ingrediente necesare pentru aluat. Pentru fiert vom folosi 3 litri de apă și zahăr după gust. Pentru servit și ornat vom avea nevoie de 300 g de nucă măcinată, esență de rom, coajă rasă de portocală, coajă rasă de lămâie, esență de vanilie, 1 pliculeț de zahăr vanilat și scorțișoară după gust. Într-un vas mare se amestecă făina împreună cu apa și sarea apoi se începe frământarea pentru a obține un aluat omogen și elastic. Aluatul se întinde foarte bine apoi se decupează cu forma specială de 8. Mucenicii decupați se așază pe masă sau pe o tavă întinsă, la distanță între ei, să nu se lipească și se lasă la uscat timp de 2 ore.

Într-o oală se pun 3 litri de apă în care se adaugă sare și zahăr după gust. Când apa începe să clocotească se pun mucenicii. Ulterior se pune în apă răzătura de citrice, apoi se adaugă esențele și zahărul vanilat. Mucenicii se lasă la fiert timp de 25 de minute, apoi se scot din apă și se lasă la răcit. Cât mucenicii sunt calzi se pune deasupra nuca măcinată și puțină scorțișoară. Cu siguranță vom obține la final niște mucenici gustoși, aromați și pe placul tuturor celor de la masă.

Mucenicii fierți au o savoare aparte, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta tradițională, succesul culinar va fi garantat. Acest deliciu este nelipsit de la masă în ziua de 9 martie, iar gospodinele se întrec în tot felul de rețete inedite pentru a-i cuceri pe cei dragi.

Adauga un comentariu