Ziua de 9 martie, este marcată de sărbătoarea celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, pentru care pregătim rețeta celor mai însiropați mucenici moldovenești. Sunt niște sfințișori pufoși și glazurați cu miere și miez de nucă. Rețetele de mucenici sunt diverse, în funcție de zonele țării și de perioada în care se încadrează ziua. Pot fi perioade de post sau de frupt.
Mucenici pufoși, mucenici fierți în zeamă sau mucenici moldovenești, nicio rețetă nu lipsește de pe masa de sărbătoare din data de 9 martie de Sfinții Mucenici. Iată cum poți face și tu acasă mucenici pufoși și perfect însiropați.
Rețeta pentru mucenici însiropați, cu nucă și miere
Rețetele mucenici variază în funcție de zonele țării, iar reușita deplină a acestora depinde și de iscusința celor care îi prepară. În Muntenia, cea mai îndrăgită este rețeta de mucenici fierți sau mucenici muntenești. Aceștia se prepară dintr-un aluat simplu, modelat în forme mici, simbolizând cifra 8. Mucenicii se fierb într-un sirop aromat cu vanilie și scorțișoară și îmbogățit cu nucă măcinată.
În Moldova, se prepară mucenici moldovenești, copți în cuptor. Aceștia se prepară dintr-un aluat pufos ca de cozonac sau de pâine, dacă se optează pentru mucenici de post. După coacere, aceștia se vor scălda într-un sirop delicios și aromat și se vor glazura cu miere și multă nucă. Pentru a prepara acest tip de mucenici, sunt necesare ingrediente pentru aluatul pufos și ingrediente pentru siropul aromat.
Pentru aluat vei avea nevoie de 1 kg făină albă tip 650; 50 gr drojdie proaspătă; 150 gr zahăr; 450 ml lapte; 100 ml ulei; 3 ouă; 1/4 linguriță de sare; coajă răzuită de la 1/2 lămâie; coajă răzuită de la 1/2 portocală și 1 ou pentru uns.
Pentru sirop îți trebuie 500 ml apă; 50 gr zahăr; 50 gr miere; coaja răzuită de la 1/2 lămâie; coaja răzuită de la 1/2 portocală; 1 baton de vanilie; 300-350 gr nucă măcinată. Înainte de a prepara aluatul pentru mucenici, este necesar să aduci ingredientele la temperatura camerei. Trece făina prin sită, întru-un bolm de două ori pentru a deveni aerată.
Mod de preparare
Pune drojdia într-un bol și amestec-o bine cu o lingură de zahăr până se diluează. Adaugă și 2-3 linguri de lapte cald și o linguriță de făină și din nou amestecp ingredientele pentru omogenizare. Creează o adâncitură la mijlocul făinii din bol și adaugă acolo drojdia. Acoperă vasul cu un ștergar și lasă maiaua de drojdie să-și dubleze volumul.
În alt bol, amestecă ouăle cu sarea și restul de zahăr până devin cremoase. Adaugă cojile de portocală și lămâie, răzuite fin, apoi uleiul și amestecă bine ingredientele. Adaugă amestecul rezultat în vasul cu făină, peste maiaua de drojdie activată. Toarnă treptat, laptele cald în timp ce amesteci intens toate ingredientele din vas.
Frământă aluatul mai întâi în vas, apoi pe masa presărată cu făină. Vei obține un aluat nu foarte ferm, dar compact și nelipicios. Acoperă aluatul cu ștergarul de bucătărie și lasă-l la loc cald pentru aproximativ o oră. În acest timp, aluatul își va dubla volumul.
Se împarte aluatul în 24 de părți aproximativ egale, pe care le modelezi pe masa presărată cu făină sub formă de șnururi. Împletește câte două șnururi și lipește-le capetele presându-le. Vei obține un cerc pe care îl răsucești de la jumătate sub forma cifrei 8. Pentru a avea o formă perfectă pune partea cu capete lipite exact în mijlocul cifrei 8, dedesubt.
Așază mucenicii astfel formați în tava tapetată cu hârtie de copt. Mai lasă-i la dezvoltat 30 de minute, timp în care încălzești cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge mucenicii cu ou bătut și coace-i pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius.
Între timp, prepară siropul aromat. Pune apa într-un vas, pe flacăra aragazului și adaugă zahărul și aromele. Amestecă intens până când zahărul se topește. Lasă siropul să fiarbă la foc mic până când capătă consistență.
Lasă-l să se tempereze aproximativ 10 minute. Apoi stropește cu el mucenicii, cât încă sunt calzi. Oprește puțin sirop și amestecă-l cu mierea. Unge apoi cu acest amestec mucenicii însiropați și presară peste ei din abundență, miez de nucă tocat.