Titlurile zilei

Mulți ani i-au ajutat pe săraci! Binefăcătorii au ajuns cu mâna întinsă. Povești sfâșietoare din parohia preotului Dan Damaschin

Publicat: 30 ian. 2021
O poză cu Preotul Dan Damaschin
Peste 8 mii de suflete sunt în grija îngerului de la Maternitatea "Cuza Voda" Iași. Preotul Dan Damaschin ajută în fiecare zi sute de familii și muncește cot la cot cu voluntarii

Părintele Dan Damaschin, cunoscut și ca îngerul de la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași, ajută mii de suflete. Astăzi are în grijă 8.462 de copii. Cu ajutorul preotului, copiii sunt îmbrăcați de trei ori pe an cu haine noi. Planurile de viitor constau în menținerea de burse școlare pentru copii

Pandemia a adus la ușa părintelui Dan Damaschin peste 8.000 de suflete, care au mare nevoie de ajutor. Cu sprijinul Asociației „Glasul Vieții”, toți copiii aflați în grija părintelui sunt îmbrăcați de trei ori pe an cu haine noi: la începutul anului școlar, de Crăciun și de Paște. În pachetul cu haine se mai găsesc încălțăminte, jucării, produse de igienă și curățenie, produse alimentare. Din ce în ce mai mulți oameni au nevoie de ajutor. Familii care în timpul stării de urgență și-au pierdut locul de muncă și au avut nevoie de ajutor au apelat la bunătatea părintelui. Dacă în trecut existau persoane care donau către asociație, acum, la rândul lor, au ajuns să primească ajutor. Numărul copiilor aflați în grija Părintelui Damaschin a crescut considerabil.

„Numărul persoanelor care au venit să ne ceară ajutor a crescut vizibil în această perioadă. Am primit solicitări de la oamenii care cândva erau donatori. Unii dintre ei și-au pierdut locurile de muncă, au câte doi-trei copii de crescut, nu au avut bani de plătit chiria și multe alte greutăți. Noi i-am primit cu brațele deschise. Dacă la Crăciunul din 2019 aveam în grijă 5.000 de suflete, la Paștele din 2020 au ajuns la 7.000, iar la Crăciunul din 2020 au fost 8.500”, a declarat Preotul Dan Damaschin, de la Biserica Maternității „Cuza Vodă”

Sute de persoane vin zilnic și cer ajutor

Ieri, în mai puțin de două ore, peste 100 de persoane au trecut pragul Bisericii de la Maternitatea „Cuza Vodă”, acolo unde slujește preotul Dan Damaschin. Zilnic vin sute de cazuri noi, iar părintele le notează și le rezolvă pe toate. Pe peretele din dreapta, cum pășești în biserică, se află panoul unde părintele notează toate obiectivele pe care trebuie să le îndeplinească. Sute de femei cu copii în brațe vin și își spun oful. În apropierea preotului Damaschin sunt prezenți voluntarii. Cu ajutorul lor reușește să ducă la capăt orice situație.

„Doar așa reușesc să fac multe lucruri, pentru că puținii oameni care sunt cu angajamente serioase la noi muncesc mult peste programul de 8 ore pe zi și la fel fac și voluntarii, care își dedică timp din viața lor pentru aceste cauze. Sunt două mii și ceva de oameni în spatele acestor copii. Donatorii pot fi și ei numiți voluntari. Sunt și zeci de persoane care, săptămânal, oferă câte un transport sau care ajută copiii la teme, și asta contează mult. Mii de persoane se solidarizează cu aceste nevoi”, spune Preotul Dan Damaschin.

De 21 de ani ajută zi de zi mii de copii

Părintele Dan Damaschin este cunoscut în comunitate după ce timp de 21 de ani s-a dedicat acțiunilor de protejare a copiilor. De când se știe, a ajutat pe toată lumea. Sunt ani de muncă în spatele fiecărui caz. Pentru ceea ce a reușit să facă pentru oameni este recunoscător familiei. S-a mutat la Iași cu gândul că va avea mai multă grijă de familia lui, doar că viața l-a dus pe alte căi.

„Nu există un moment zero în lucrarea aceasta. Totul a început cu mult timp înainte și asta pentru că am crescut într-o familie cu 4 copii. Pe timpul lui Ceaușescu era o sărăcie în mod real, noi am fost niște copii privilegiați atunci. A fost greu, ne-a fost greu să răzbatem, educația era pentru unii copii inaccesibilă. Trebuia să faci eforturi mari să supraviețuiești la școală, noi am avut părinții care ne-au ajutat. Evoluția unui om în societate depinde de educație și familie, asta am învățat atunci. Am liceul, facultatea, apoi parohia unde am fost preot și acum sunt aici. Am venit la Iași cu gândul că o să am mai mult timp de familie, de a mea sănătate și de cei dragi, dar am fost înghițit de problemele astea și nu am putut să spun nu”, a declarat părintele Damaschin.

Printre obiectivele principale ale părintelui Damaschin se află construirea unui centru medico-social

Pentru anul 2021, obiectivele Asociației „Glasul Vieții” sunt: continuarea de acordare a burselor lunare pentru cei mai buni copii ajunși la licee și facultăți și continuarea proiectului de construire a caselor. Cel mai mare proiect constă în construirea Centrului medico-social „FEMCLINIC”. Centrul medico-social pentru familie va asigura asistență medicală gratuită pentru tinerele mame și copiii lor, femeilor care nu își permit „luxul” unor investigații medicale de specialitate și, mai ales, mamelor marginalizate în familie și societate. FEMCLINIC va fi construit în cartierul Tudor Vladimirescu, din Iași. Asociația „Glasul Vieții” oferă 80 de burse lunare în valoare de 1.440 de lei fiecare, iar de curând a dat în folosință 15 case pentru 101 suflete.

„Nu lăsăm nimic nefăcut din cele importante. Nici nu s-a terminat bine campania de Crăciun, în care toți copiii au fost îmbrăcați, și am dat în folosință cele 15 case. Acum, deși e iarnă, se lucrează încă la case, o căsoaie și la un centru social. Lucrăm la documentația necesară amenajării primului centru medico-social gratuit, probabil din Iași sau din Moldova, nu știm. Nu știu dacă poți să mergi undeva la medic și vei avea în totalitate gratuitate. Programul de case merge în continuare”, a adăugat preotul Dan Damaschin.

Comentarii
 • Ei hai !, nu injurati omul care vrea sa faca bine la altii !, puteti doar sai aduceti aminte ca oamenii sunt doar niste profitori oportunisti care vor sa le rezolvi toate problemele iar in secunda 2 te vor injunghia pe la spate ori te vor vinde la fel cum a patit Isus ! , ca doar tot gloatele alea erau care au fost hranite si vindecate zbierau sa fie rastignit sil bolovaneau pe cruce !, ca nor fi venit alte gloate de la 300 km sa asiste la eveniment !

 • Cred în Dumnezeu ,dar nu am nevoie de intermediari pentru așa ceva în opinia mea fără să jignesc pe nimeni majoritatea preoților sant niste bagabonți puși pe căpătuială pe seama naivității enoriașilor nu generalizez ,dar uitativă și voi ce averi a acumulat BOR și unele parohii în timp ce oamenii nu au ce mânca preoții au vile ,mașini de lux etc

 • Sa îi dea Dumnezeu sănătate, că mult bine a făcut! Anul trecut, într-un sat de la marginea județului am văzut în curtea școlii zeci de copii cu ghete călduroase din piele și haine noi. Toate de la părintele. De ani buni îi încalță și îi îmbracă pe toți copiii sărmani.

 • Multă sănătate părinte,sunteti printre putinii care fac ceva.Pacat că nu se implica mai mult autoritățile.Inca sunt șocată de acum câțiva ani când am luat scrisoarea unui copil sa o fac pe Moș Crăciun iar ce a cerut m a lăsat fără cuvinte : o portocală și o pungă de pufuleți.

 • Ăștia care înjurați ați ajutat vreodată un om în necaz? Nimeni nu te obligă sa donezi. Decât să dai la cerșetori, în spatele cărora sunt alții care îi exploatează, mai bine donezi la o asociație.

 • Bleahu, dacă ești OM comentează cu numele pe care ți l-au dat părinții, că educație văd că nu ți-au dat! Totul în societate pleacă de la educație! Dacă educație nu e, nimic nu e și „gunoaie” ca Bleahu ajung să comenteze suburban pe diverse forumuri! Stai în vizuina ta și abține-te!

 • Aveti grija, parinte ca multi profita de pe urma ajutoarelor. Le vand pentru bani de bautra si tigari si copiii lor tot necajiti umbla, nu se duc la scoala, parintii sunt in continuare neglijenti si dezinteresati de soarta copiilor. Asteapta sa vina alocatiile si ajutoarele. Munca nu le place.La unii le-ati facut case, nici dealea nu se ingrijesc.
  Va dau un exemplu . La Garbesti Tibana , ajutati familia lui Nelu Roman, un betivan care nu munceste caseda bolnav, dar alcolul intra pe gat, este violent, a fugarit-o pe Mioara cu drujba A ajuns la Politie intrebati la post la Tibana. Au 9 copii, cei mari nu mai frecventeaza scoala, Gina a fost fugita de acasa la o panarama din sat, aadus-o Protectia Copilului acasa, acum a intrat in combinatie cu niste canadieni sa se duca in Canada, va dati seama la ce activitati, ca scoala n-are, abia stie sa vorbeasca romaneste, dar vrea Canada. Mioara habar n-are la ce munca pleaca fiica-sa, daca i-au trimis canadienii pachete ea e multumita.I-ati facut casa si acolo stau 3 fete mai mari care fac petreceri, beau,fumeaza, aduc o panarama care si-a abandonat copii si se distreaza acolo, le invata la prostii, iar ceilalti copiii stau in sandramaua aia din curte. Isi bat joc de ajutorul dv, iar alte familii poate chiar au nevoie de ajutor.

 • Pentru Cornel Rotaru să știi că poți ajuta și cu achiziționarea de pachete și transportul lor și o sa vezi că nu iese nimic nimanui

 • Bai, nu fiti cretini!!! Ma pis cu bolta pe bor, pe minciunile religiei, pe manipularea lor de doi bani, pe mizerabilii de securisti in sutana, DAAAR omul asta e altfel. E OM. Ati vazut in ce biserica slujeste??? Pai pentru de-alde baniel cred ca ar fi cea mai mare pedeapsa posibila sa le dai asa parohie, o bisericuta pitita in spatele unui spital. Biserica mai mica decit cladirile din jur??? Va recomand sa mergeti o data acolo, sa intrati, sa vorbiti cu omul, poate sa ii lasati niste haine, niste jucarii, nu neaparat bani. P.S. Ca o prelungire a ceea ce ziceam mai sus, mie in biserici mi-e rau fizic. Scirba. Simt ca tre’ sa fug de acolo, e un sentiment similar cu ala pe care il am daca nimeres la o petrecere de manele. Ei bine, in bisericuta aia minuscula m-am simtit ok. Nu, sa nu exageram, nu m-a palit nici o revelatie divina si nici nu m-a palit credinta, doar spun. OMUL ASTA e ALTFEL.

Adauga un comentariu