Local

Mulți dintre bătrânii ieșeni, membri ai Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, își petrec timpul liber la Centrul Socio-Medical „Unirea” – GALERIE FOTO

Publicat: 14 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mulți dintre bătrânii ieșeni membri ai Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor își petrec timpul liber la Centrul Socio-Medical Unirea - GALERIE FOTO
Pensionarii din Iași, membri ai CARP, își petrec timpul liber în cadrul Centrului Socio-Medical "Unirea". Aceștia desfășoară activități recreative, participă la concursuri cu premii în bani, merg la ședințe de electro-fizioterapie, masaj, gimnastică, elongații sau evaluări de sănătate, realizate de medici specialiști.

Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Iași asigură protecția socială a membrilor înscriși, prin intermediul Centrului Socio-Medical „Unirea”. Bătrânii ieșeni care sunt membri ai clubului beneficiază de acțiuni de informare civică și juridică, dar și de activități de grup în vederea prevenirii și combaterii marginalizării sociale

Pensionarii ieșeni care s-au înscris în cadrul Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) au asigurată protecția socială și pot desfășura activități de grup și recreere în cadrul Centrului Socio-Medical „Unirea”. Membrii din cadrul CARP pot participa și la activitățile centrului de fitness și îngrijire corporală pentru care li se solicită o contribuție suplimentară. Bătrânii din Iași obișnuiesc să meargă zilnic la centrul socio-medical, unde socializează și leagă prietenii noi. Scopul acestor activități este de a crește în sens pozitiv dispoziția afectivă a pensionarilor, de a încuraja socializarea și dezvoltarea de relații interpersonale între vârstnici și folosirea timpului liber al beneficiarilor în mod constructiv. Pensionarii membri CARP își pot exersa abilitățile artistice și creative, precum realizarea unor obiecte decorative de sezon sau specifice anumitor sărbători. Capacitatea centrului este de 56 de persoane.

Care sunt serviciile de care beneficiază membrii CARP

Asociația CARP a deschis Centrul Socio-Medical „Unirea” în anul 2018 și, de atunci, oferă membrilor pensionari servicii de îngrijire medicală și corporală, săli special amenajate pentru desfășurara activităților de recreere și divertisment etc.

„Am achiziționat acest centru pe care l-am pus la punct după standardele existente. Suntem licențiați ca prestatori de servicii sociale, licențiați pentru centrul de zi, în vederea desfășurării activităților recreative, de socializare și petrecere a timpului liber, conform Ministerului Muncii”, susține Cornel Zbanț, coordonatorul centrului socio-medical. Pensionarii ieșeni merg la ședințe de electro-fizioterapie, masaj, gimnastică, elongații (extensie terapeutică a ligamentelor – n.r.) și pot beneficia de evaluări de sănătate, realizate de medici specialiști.
„Am avut activități care au vizat informarea membrilor CARP cu privire la problemele medicale. Doamna doctor Olimpia Guțu, un foarte bun specialist, a ținut o conferință despre nutriție și cum trebuie să se ferească membrii CARP de boli, prin remedii naturale”, adaugă Cornel Zbanț.

Potrivit reprezentanților CARP, membrii clubului pot participa la ședințele de evaluare medicală sau cele de îngrijire corporală, contra unor contribuții suplimentare, plătind prețuri cu mult sub nivelul pieței. Într-o ediție anterioară, cotidianul „BZI” a prezentat un articol despre împrumuturile pe care le fac pensionarii ieșeni la CARP.

Concursuri cu premii în bani și jocuri recreative pentru pensionarii ieșeni, membri CARP

În cadrul centrului socio-cultural „Unirea” din Iași, membrii CARP participă la concursuri cu premii în bani și fel de fel de jocuri recreative. Locul dispune de un teren de sport și o sală de activități recreative în care pensionarii ieșeni pot juca tenis de masă, table, șah, remi sau pot să participe la seri de dans. Sala de recreere are și o bibliotecă cu 600 de volume, dispune de videoproiector și instalații de sonorizare, iar bătrânele pasionate de croșetat au liber la imaginație.

„Organizăm excursii cu reduceri de 50 la sută pentru transport și diferite concursuri cu premii în bani. Dacă avem membri CARP soț și soție care ajung la 50 de ani de căsătorie, aceștia pot depune o cerere pentru a le sărbători și organiza masa festivă în cadrul centrului socio-cultural. De asemenea, pentru un astfel de eveniment, oferim premii în bani. Am mai avut concursuri la care membrii CARP au câștigat bani și s-au bucurat enorm de mult. O doamnă a plâns de bucurie, spunând că ea nu mai câștigase niciodată nimic și premiul a fost mai mare decât pensia ei”, susține Elena Ungureanu, președintele CARP.

Ce părere au membrii CARP despre centrul socio-cultural „Unirea”

Reporterii „BZI” au mers la fața locului pentru a vedea cum își petrec bătrânii din Iași timpul liber și care este părerea lor despre serviciile și activitățile de care beneficiază.

„Este amenajat foarte frumos, curat și arată minunat! Vin destul de des aici, personalul este de nota 10 plus! Cel mai des merg la terenul de tenis, joc șah pe băncuțele din curte, rummy și table. Mi-am făcut și mulți prieteni aici, însă sunt dezamăgit de dezinteresul autorităților locale! Am avut ocazia să fac un schimb de experiență, am fost la un alt centru de acest gen în Maramureș, unde am rămas profund impresionat de interesul pe care îl manifestă autoritățile pentru renovarea, amenajarea și susținerea asociației. În Iași, nu ne susține nimeni și tot ajutorul vine din partea CARP, respectiv a membrilor clubului”, a precizat Ioan Sofrone, un membru pensionar al CARP.

Potrivit reprezentanților CARP Iași, membrii înscriși în acest club au chiar și o frizerie, un coafor, unde sunt tratați și răsfățați pe deplin. Într-o ediție anterioară, cotidianul „BZI” a prezentat un articol despre un scandal iscat la Casa de Ajutor Reciproc din Iași.

Adauga un comentariu