Prima pagină » National » Mulți români nu știu asta! Ce se întâmplă cu cafeaua atunci când este reîncălzită
Mulți români nu știu asta! Ce se întâmplă cu cafeaua atunci când este reîncălzită

Mulți români nu știu asta! Ce se întâmplă cu cafeaua atunci când este reîncălzită

19 iun. 2024, 16:00,
BZI.ro, în National

Atunci când este reîncălzită, cafeaua își schimbă gustul din cauza unor modificări chimice dar și a descompunerii anumitor compuși, explică Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, USAMV Cluj-Napoca.

”Știați că reîncălzirea cafelei accentuează amăreala datorită modificărilor chimice și descompunerii anumitor compuși?

• Când cafeaua este reîncălzită, compușii volatili responsabili pentru gustul și aroma plăcută se degradează. Aceasta formează compuși care conferă amăreală, cum ar fi acidul chinic și acidul cafeic. Procesul de reîncălzire intensifică descompunerea acestor compuși, rezultând o băutură mult mai amară și mai astringentă decât cafeaua proaspăt preparată.

• Compușii volatili sunt esențiali pentru a obține un gust echilibrat și complex în cafea. Odată ce aceștia sunt distruși prin reîncălzire, rămân doar compuși amari care nu contribuie la experiența plăcută a consumului de cafea.

• Chiar și o ușoară reîncălzire provocă o descompunere semnificativă a compușilor, transformând o cafea echilibrată și savuroasă într-o băutură amară și neplăcută”, scrie profesorul pe o rețea socială.

Motivul pentru care nu este bine să bei cafea înainte de a merge la cumpărături

Dacă te gândești ca în ziua ta liberă să bei o cafea și apoi să mergi la cumpărături, faci cea mai mare greșeală. O ceașcă de cafea băută înainte unei serii de shopping poate provoca probleme nebănuite.

Potrivit unui nou studiu, doar o ceașcă de cafea cu cofeină este suficientă pentru a avea un impact semnificativ asupra obiceiurilor tale de cumpărături. Mai exact, cine bea cafea înainte de cumpărături, va fi tentat să achiziționeze unu număr mai mare de bunuri, adică va cheltui mai mulți bani.

Dacă bei o ceașcă normală de cafea în loc de apă sau cafea decofeinizată, ai putea ajunge să cheltuiești cu 50% mai mulți bani și, de asemenea, să cumperi cu 30% mai multe articole decât ai planificat inițial.

„Cofeina, ca stimul puternic, eliberează dopamină în creier, care excită corpul și mintea. Acest lucru duce la un nivel energetic mai ridicat, care la rândul său crește impulsivitatea și reduce autocontrolul.

Ca urmare, consumul de cofeină duce la achiziții impulsive, care se traduc într-un număr mai mare de produse și cheltuieli mai mari”, a comentat Dipayan Biswas, unul dintre autorii studiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *