Local

Municipiul Iași se pregătește de scenariul roșu. Lista restricțiilor impuse de explozia cazurilor de COVID-19 din oraș

Publicat: 16 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Municipiul Iași se pregătește de scenariul roșu. Lista restricțiilor impuse de explozia cazurilor de COVID-19 din oraș
Municipiul Iași va intra în scenariul roșu al cazurilor de COVID-19, după o explozie a cazurilor de coronavirus din ultimele două săptămâni. În oraș vor intra în vigoare mai multe restricții

Autoritățile se pregătesc de scenariul roșu în municipiul Iași după creșterea din ultima perioadă a cazurilor de COVID-19. În câteva zile, rata de incidență a cazurilor de coronavirus va atinge pragul de 3 la mia de locuitori, în oraș urmând a fi impuse mai multe restricții

Creșterea cazurilor de COVID-19 din ultima perioadă va duce la impunerea unor noi restricții în municipiul Iași. Rata de incidență din municipiul Iași a sărit de la 1,68 spre finalul lunii februarie 2021 la 2,77 în cursul zilei de ieri, 15 martie 2021. În aceste condiții, municipiul Iași ar urma ca în acest ritm să treacă de o incidență de 3 cazuri la mia de locuitorii, ceea ce impune intrarea în scenariul roșu. O decizie în acest sens va fi luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) în cursul acestei săptămâni. De altfel, autoritățile județene au anunțat și care sunt pașii în această privință.

„În funcție de rata incidenței dintr-o localitate se stabilește scenariul cu restricții specifice impuse conform legislației. Începând cu 26 februarie, această rată se determină luând în calcul inclusiv numărul de cazuri din focarele existente. Astfel, o localitate în care rata incidenței trece de 3 cazuri la mia de locuitori intră în scenariul roșu”, au anunțat reprezentanții CJSU Iași.

Scenariu roșu pentru municipiul Iași. Iată lista restricțiilor

Ce înseamnă faptul că municipiul Iași intră în scenariul roșu? Autoritățile vor impune în acest caz o serie de restricții în municipiu. Astfel, în momentul în care orașul atinge cifra de 3 cazuri la mia de locuitori, se va trece la interzicerea desfășurării activității unor agenți economici în spațiile închise. Este vorba despre cinematografe, săli de spectacole, restaurante, cafenele, săli de jocuri. În prezent, toate acestea funcționează după scenariul galben, adică sunt deschise la interior cu o capacitate de 30 la sută.

„În ultimele două săptămâni și jumătate, rata incidenței din municipiul Iași a crescut de la 1,68 până la 2,77 la mia de locuitori. Medicii epidemiologi arată că ne înscriem într-o tendință națională și internațională de creștere a numărului de cazuri. Având în vedere acest trend general, depășirea pragului de 3 cazuri la mia de locuitori și impunerea restricțiilor specifice scenariului roșu sunt iminente”, au mai menționat reprezentanții CJSU Iași.

Când se vor aplica restricțiile în municipiul Iași?

Prefectul Marian Grigoraș a susținut că, cel mai probabil, spre finalul săptămânii, municipiul Iași va intra în scenariul roșu. În acel moment, în baza unei hotărâri a CJSU, vor intra în vigoare restricțiile respective.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență estimează că, după toate probabilitățile, într-una din zilele viitoare municipiul Iași va atinge rata incidenței de 3 cazuri COVID-19 la mia de locuitori. Acest aspect va determina emiterea unei hotărâri privind instituirea restricțiilor specifice scenariului roșu. Informăm populația și agenții economici vizați de această situație astfel încât aceștia să se poată pregăti pentru perioada următoare”, a spus prefectul Marian Grigoraș.

Cazurile de COVID-19 au dus și la o serie de măsuri în ceea ce privește cursurile școlare din Iași.

28 de centre de vaccinare împotriva COVID-19 în județul Iași

În plus, conducerea Prefecturii Iași a făcut apel la ieșeni să respecte măsurile de limitare a răspândirii virusului și să se programeze la vaccinare la unul din centrele din județ. De ieri, 15 martie, și populația inclusă în categoria a III-a de vaccinare se poate înscrie pe platforma pusă la dispoziție de autorități.

„Recomandăm să fie respectate în continuare regulile sanitare care au scopul de a limita răspândirea acestui virus și încurajăm populația să se programeze pentru efectuarea vaccinului împotriva COVID-19 la unul dintre cele 28 de centre deschise în județul Iași”, a mai spus Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

Adauga un comentariu