Vara este în toi, iar piețele sunt pline ochi de fructe și legume de sezon. Doar că, în realitate, românii mai mult privesc decât cumpără. În acest an, unele dintre fructele „de lux” au ajuns să fie murele. Acestea au ajuns să fie la preț de caviar. Prețurile au explodat, iar produsele care cândva umpleau sacoșele sunt acum privite ca niște delicatese.
Mure, la preț de caviar!
Din cauza condițiilor climatice care au distrus numeroase culturi, dar și a scumpirilor pe bandă rulantă, fructele și legumele au ajuns să aibă prețuri care baga spaima în clienți. Dacă în alți ani cireșele deveniseră „fructe de lux”, acum se pare că murele urmează aceeași cale. Aceste fructe se vând acum la un preț care i-a îngrozit pe mulți.
Pe timp de vară cele mai căutate gustări sunt cele proaspete și ușoare. Fructele de sezon sunt preferatele tuturor, mai ales în zilele caniculare. Însă în 2025, sezonul fructelor vine cu o notă de plată usturătoare. De exemplu, murele au ajuns să coste nu mai puțin de 55 de lei kilogramul, un preț care le transformă din gustare sănătoasă într-un adevărat lux.
Motivul? Specialiștii spun că este o combinație periculoasă între condițiile meteo capricioase, care au compromis o bună parte din recolte, și scumpirile în lanț din agricultură și transport. În plus, cererea tot mai mare pentru fructe de pădure bio sau de cultură contribuie la creșterea tarifelor.
Prețul a atras și atenția Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România, care a postat în mediul online o reacție ironică și fermă la adresa acestei situații.
„Mure de cultură la 55 lei/kg! Cum vi se pare prețul?”, se arată în postare.
Postarea s-a viralizat rapid, cu mii de reacții din partea internauților, mulți dintre ei exprimându-și indignarea. Realitatea tristă este că, în multe gospodării, fructele proaspete sunt cumpărate tot mai rar. Oamenii aleg alternative mai accesibile sau se orientează către fructe congelate, care sunt adesea mai ieftine decât cele din galantare. În paralel, vânzătorii din piețe recunosc că, deși oferă marfă de calitate, puțini clienți se mai încumetă să plătească astfel de sume.
Cât costă un kilogram de zmeură în 2025
Unii producători de zmeură din Iași au început deja culesul fructelor de pădure și estimează producții bune în acest an. Deși, recoltatul a întârziat cu două săptămâni din cauza frigurilor de primăvară.
„Vremea din primăvară și din mai ne-a dat planurile peste cap, dar se anunță vreme și vremuri bune. Am început să recoltăm și vom vinde cu 40 de lei kilogramul, pentru început”, susține Mirela Neagu, producător din Iași.
Dorian Secară, producător de zmeură și mure din comuna Țibănești, Iași, susține că prețul este la fel ca anul trecut.
„Noi avem o suprafață de 1,5 hectare cu fructe de pădure. Avem soiuri foarte bune, care produc fructe mari și gustoase. Prețul va fi la fel ca anul trecut la zmeură, 35 de lei kilogramul. Din păcate, frigul a încetinit culesul cu două săptămâni”, susține producătorul din Iași care a revenit din străinătate în satul natal și a investit banii câștigați în plantațiile cu fructe de pădure.
Așadar, au ajuns să fie la preț de caviar.