Eveniment-Social

Muzeul Etnografic al Moldovei Iași, parte a unui documentar subtitrat în turcă prezentat la Istanbul – VIDEO

Publicat: 02 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Muzeul Etnografic al Moldovei Iași parte a unui documentar subtitrat în turcă prezentat la Istanbul - VIDEO
Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național "Moldova" Iași este prezent, alături de alte unsprezece muzee de profil din România, într-un nou proiect online, intitulat "Patrimoniul etnografic românesc prezentat la Istanbul"

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” este prezent, alături de alte 11 muzee de profil din România, într-un nou proiect on-line. Acesta a fost intitulat „Patrimoniul etnografic românesc prezentat la Istanbul”. El a fost inițiat de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul și dedicat publicului turc și diasporei române din Turcia

O nouă inițiativă culturală specială! Aceasta aparține Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, care este prezent, alături de alte 11 muzee de profil din România, într-un nou proiect on-line. Totul a fost intitulat „Patrimoniul etnografic românesc prezentat la Istanbul”. Momentul a fost inițiat de Institutul Cultural Român (ICR) „Dimitrie Cantemir” din Istanbul și dedicat publicului turc și diasporei române din Turcia. Muzeele sunt prezentate pe pagina de Facebook www.facebook.com/ICRIstanbul, până pe 15 decembrie 2020, într-o serie de materiale video, în Limba română, cu subtitrare în Limba turcă.

Filmele au fost realizate prin contribuția unor muzeografi dedicați activității de cercetare și recuperare a patrimoniului cultural, din cadrul muzeelor partenere în proiect

Filmele au fost realizate prin contribuția unor muzeografi dedicați activității de cercetare și recuperare a patrimoniului cultural, din cadrul muzeelor partenere în proiect. Muzeul Etnografic al Moldovei se află într-o companie selectă, alături de: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale – ASTRA din Sibiu, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, Muzeul Județean Gorj „Al. Ștefulescu” din Târgu Jiu, Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” din Râmnicu Vâlcea, Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, Muzeul Național al Bucovinei din Suceava, Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc și Muzeul de Artă Populară Constanța.

Poporul turc și diaspora română din Turcia se angajează într-o activitate complexă, precum recunoașterea și reciclarea unui patrimoniu cultural de o mie de ani în muzee

Astfel, documentarul subtitrat în turcă despre cele mai frumoase și simbolice muzee etnografice din România este prezentat pe pagina oficială de Facebook și pe contul de YouTube al Centrului Cultural Român din Istanbul.

„Poporul turc și diaspora română din Turcia se angajează într-o activitate complexă precum recunoașterea și reciclarea unui patrimoniu cultural de o mie de ani în muzee, care va fi prezentată României de către Diaspora din Turcia și care va fi implementată cu contribuțiile românești, muzee cu experiență îndelungată în această zonă. De reamintit că Muzeul Etnografic al Moldovei a fost întemeiat în anul 1943. Sarcina de organizare a colecțiilor muzeale i-a revenit conferențiarului Ion Chelcea, numit de către Rectoratul Universității «Alexandru Ioan Cuza» (UAIC) la Catedra de Etnografie. Ion Chelcea, format la Școala etnografică clujeană, era considerat, în acel moment, drept etnograful cel mai indicat pentru organizarea viitorului Muzeu Etnografic al Moldovei, instituție care lipsise până atunci Iașului”, au precizat cei de la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași .

Adauga un comentariu