Muzeul Municipal „Regina Maria” găzduiește cea mai valoroasă pictură expusă vreodată în Iași. Peste 1.000 de persoane au venit să admire capodopera în doar câteva zile – GALERIE FOTO

13 mai 2024, 02:00,
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

Muzeul Municipal „Regina Maria” găzduiește cea mai valoroasă pictură expusă vreodată în Iași. „Ecce Homo”, de Tiziano Vecellio, în română „Tițian”, a părăsit, pentru a doua oară, Muzeul Național Brukenthal pentru a fi expusă în România. În doar trei zile de când a fost deschisă expoziția, peste 1.000 de persoane au fost să admire capodopera.

„Ecce Homo”, cea mai valoroasă pictură expusă vreodată în Iași

„Ecce Homo”, de Tițian, este cea mai valoroasă lucrare de pictură expusă vreodată în Iași și a fost adusă de la Muzeul National Brukenthal din Sibiu, singura instituție din România şi din Estul Europei ce are în colecţie o lucrare realizată de artistul italian.

Până acum, pictura a fost expusă în marile muzee din Europa, însă în România, în cei 207 ani de existență a Muzeului Național Brukenthal, a fost expusă doar de 2 ori, în cadrul expoziției „Brukenthal exclusive” la Art Safari Bucharest, iar în acest an în cadrul expoziției „Tițian. Ecce Homo”.

„Lucrarea «Ecce Homo» este expusă permanent în cadrul Muzeului Național Brukenthal. A mai fost expusă în marile muzee din Europa și este pentru a doua oară când lucrarea părăsește Muzeul Național Brukenthal pentru a fi expusă în România. Lucrarea este în colecția noastră încă de la începutul muzeului, a fost cumpărată de către baronul Samuel von Brukenthal între 1874 și 1877, iar de atunci a poposit în Palatul Brukenthal”, spune Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeului Naţional Brukenthal și curator al expoziției „Tițian. Ecce Homo”.

Expoziția a fost gândită mai bine de doi ani, a fost deschisă publicului larg în data de 9 mai 2024 și va rămâne deschisă până pe 5 iunie 2024. Lucrarea valorează câteva zeci de milioane de euro și este asigurată la una dintre cele mai vechi și mari companii de asigurări din Londra.

„A existat un dialog de doi ani de zile cu Primăria Municipiului Iași, de a aduce o capodoperă în municipiul Iași. Muzeul Național Brukenthal are peste 40 de astfel de capodopere în colecție și a fost hotărât faptul ca în luna mai a acestui an să venim cu o capodoperă și am propus să venim cu lucrarea lui Tițian. Așa a fost să fie, ca opera de artă care are și această temă religioasă să coincidă cu perioada postpascală și iată că am corelat și sărbătoarea creștină cu expunerea lucrării la Iași.

Lucrarea valorează câteva milioane bune de euro, cu șapte zerouri la sfârșit. Astăzi, în casele de licitații, lucrările lui Tițian încep de la câteva milioane de euro și ajung la câteva zeci de milioane de euro. Tițian a avut o temă predilectă pentru «Ecce Homo» și a mai realizat câteva lucrări «Ecce Homo» cu acest subiect. Una este expusă în Madrid, una în Dublin, Statele Unite ale Americii, una în Florența și lucrarea pe care Muzeul Național Brukenthal o are în colecție”, adaugă Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeului Naţional Brukenthal și curator al expoziției „Tițian. Ecce Homo”.

Preoții din Iași sunt interesați să viziteze expoziția impresionantă

De la deschiderea expoziției și până ieri, 12 mai 2024, în jurul orei 13.00, 1.020 de persoane au fost să admire opera de artă. Tema lucrării „Ecce Homo”, de Tiţian, realizată în anul 1560, este una profundă, care ilustrează judecata și condamnarea la răstignire a lui Isus. Având o temă religioasă, chiar și preoții sunt interesați să o vadă.

„De la deschidere, până astăzi (n.r. – 12 mai), ora 13.00, 1.020 de persoane au vizitat expoziția. Într-o zi, am văzut chiar și doi preoți care au venit să admire pictura, deci da, vin și preoți să vadă lucrarea”, spune Aurica Ichim, director al Muzeului Municipal „Regina Maria” Iaşi.

În urmă cu 56 de ani, mai exact în data de 28 mai 1968, acest tablou a dispărut de la Muzeul Brukenthal. Opt dintre cele mai valoroase lucrări din colecția europeană a instituției au dispărut fără urmă, iar hoții nu au fost depistați niciodată. Evenimentul a rămas, până astăzi, cel mai mare furt de opere de artă din România. Doar patru dintre cele opt lucrări au putut fi recuperate, iar printre acestea se numără și celebra pictură semnată de Tițian, care a fost găsită după 30 de ani în SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *