Eveniment-Social

Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează, on-line, concursul județean literar-artistic „Pe urmele lui Mihai Codreanu…”

Publicat: 28 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează on-line concursul județean literar-artistic Pe urmele lui Mihai Codreanu
Concursul județean literar-artistic "Pe urmele lui Mihai Codreanu…", organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Invitație specială pentru copiii și elevii din Iași, la concursul județean literar-artistic „Pe urmele lui Mihai Codreanu…”, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” Iași, ajuns anul acesta la ediția a XI-a, se va desfășura exclusiv on-line. Proiectul, coordonat de Mihaela Burlea, profesor de Limba și literatura română, și Beatrice Panțîru, muzeograf, are două secțiuni: creație literară și artă plastică

Concursul județean literar-artistic „Pe urmele lui Mihai Codreanu…”, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” Iași, ajuns anul acesta la ediția a XI-a, se va desfășura exclusiv on-line. Proiectul, coordonat de Mihaela Burlea, profesor de Limba și literatura română, și Beatrice Panțîru, muzeograf, are două secțiuni: creație literară și artă plastică.

Echipa fiecărei școli participante va trebui să trimită o interpretare la un sonet anume din opera poetului Mihai Codreanu

La secțiunea de creație literară, echipa fiecărei școli participante va trebui să trimită o interpretare la un sonet anume din opera poetului Mihai Codreanu (care va fi trimis concurenților în data de 1 decembrie 2020), de maximum 30 de rânduri, tehnoredactată cu font Times New Roman, corp 12, la 1,5 rânduri. La secțiunea de creație plastică, elevii se pot înscrie cu lucrări (grafică, pictură, tehnică mixtă) inspirate tot din sonetul propus. Acestea trebuie realizate în format A3/A4, scanate și expediate în variantă electronică. Lucrările sunt așteptate în perioada 1-15 decembrie 2020, pe adresa [email protected]. Ele vor fi evaluate de două jurii de specialitate, după care, în data de 21 decembrie 2020, vor fi anunțați câștigătorii celor două secțiuni ale concursului.

Mihai Codreanu a fost director la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași (1919-1923), profesor și rector (1933-1939) al fostului Conservator de Artă Dramatică din Iași și director la Revista „Însemnări ieșene”

Mihai Codreanu s-a născut în ziua de 25 iulie 1876, Iași, în casa magistratului Mihail Codreanu. Tatăl său, judecător și profesor de latină, a murit când el avea 1 an și 7 luni. A urmat cursurile liceale la Iași, Bacău și București, manifestând de tânăr interes pentru literatură. Pentru a rezista financiar în urma decesului tatălui său, Mihai Codreanu dădea lecții de Limba română și era corector la ziarul „Evenimentul”. Dorința sa a fost aceea de a deveni actor, însă vederea îi slăbește după vârsta de 30 de ani și renunță la acest vis. În ciuda problemelor de vedere, continuă să scrie sonete, dictându-le prietenilor apropiați.

A murit în 1957, la vârsta de 81 de ani, în vila sa de pe strada Rece. A urmat cursurile Facultății de Drept, în paralel cu cele ale Facultății de Filosofie. S-a înscris și la Academia de Artă Dramatică, avându-l profesor pe actorul State Dragomir. A fost director la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași (1919-1923), profesor și rector (1933-1939) al Conservatorului de Artă Dramatică din Iași și director la Revista „Însemnări ieșene”.

Adauga un comentariu