Pe 15 și 16 aprilie 2025, Bojdeuca din Țicău se va transforma într-un loc plin de povești, emoție și istorie literară pentru a arăta legătura profundă dintre literatura română și locurile care au inspirat-o.
Zilele Bojdeucii vor fi celebrate printr-o serie de activități
Cu ocazia aniversării a 107 ani de la înființarea primului muzeu literar din România, Muzeul Național al Literaturii Române Iași va sărbători Zilele Bojdeucii.
În amfiteatrul Bojdeucii, ieșenii vor putea participa la un program special, dedicat acestui simbol al culturii românești, care a marcat destinul literar al Iașului și al întregii țări. În ziua de 15 aprilie 2025, se vor împlini 107 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România – 15 aprilie 1918 – Bojdeuca din Țicău, care l-a găzduit pe Ion Creangă din vara anului 1872 până la sfârșitul vieții.
„De aveți răbdare, că bunătate întotdeauna ați avut, veți întreba poate, unde-i bojdeuca mea? Vă voi răspunde respectuos: în mahalaua Țicău, ce-i mai zic și Valea plângerei, strada Țicăul de Sus, no. 4 (dacă se mai poate numi stradă o hudicioară dosnică, plină de noroiu păn’ la genunchi, când sunt ploi mari și îndelungate, zise și putrede, și la secetă geme colbul pe dânsa). Iar bojdeuca de căsuță în care locuiesc eu de vreo 18 ani e de vălătuci şi povârnită spre cădere pe zi ce merge, de n-ar fi răzămată în vreo 24 de furci de stejar și acelea putrede. Iarna dorm într-o odăiță toată hrentuită, iară vara într-un cerdăcel din dos, începând de pe la maiu și sfârșind pe la octomvrie, când este vremea bună cum îi acum”, spunea Ion Creangă către Titu Maiorescu, 19 septembrie 1887.
Bojdeuca lui Ion Creangă a fost restaurată de trei ori în istoria ei.
Iată calendarul evenimentelor
Intrarea la toate evenimentele, cuprinsă în program, este liberă. În data de 15 aprilie 2025, la ora 12:00, Valentin Talpalaru va prezenta lansarea antologiei „Poveștile de la Bojdeucă”, vol. XXVI, Editura Muzeelor Literare. La ora 12:30 va începe un moment artistic, iar o oră mai târziu vor fi lecturi publice din scrierile lui Ion Creangă, susținute de studenții clasei prof. univ. dr. Doru Aftanasiu, în regia asist. univ. dr. Alexandra Bandac Marian. Vor interpreta Florina Panaite, Florin Popa, Iulia Rotaru, Theodora Șchiopu, Teodor Ștefan și Ioana Rusu.
De la ora 14:00 până la 15:00 vor avea loc „Poveștile” lui Creangă, o vânătoare de comori pentru elevi de gimnaziu. Această activitate din program este coordonată de Andreea Gabor, Iunia-Maria Ștefan și Anca Vieru-Guguianu.
A doua zi în care se vor celebra cei 107 ani de la înființarea primului muzeu literar din România, programul festiv va începe la ora 10:00, cu un atelier de educație muzeală și literară, intitulat „Amintirile” lui Creangă, și coordonat de Teodora Barbu și Iunia-Maria Ștefan.
La ora 11:00 vor începe lecturi publice din scrierile lui Ion Creangă, susținute de studenții clasei prof. univ. dr. Doru Aftanasiu, în regia asist. univ. dr. Alexandra Bandac Marian. Vor interpreta Florina Panaite, Florin Popa, Iulia Rotaru, Theodora Șchiopu, Teodor Ștefan și Ioana Ursu.
Ultimul eveniment cuprins în program, în ziua de 16 aprilie 2025, va începe la ora 12:00 și va fi un spectacol susținut de Ansamblul folcloric „Ciureana”.
Pentru evenimentele „Poveștile” lui Creangă și „Amintirile” lui Creangă, înscrierile sunt închise.
Proiectul Zilele Bojdeucii este organizat în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Palatul Copiilor Iași, Centrul Medical „Sf. Nicolae”, Asociația „Patrimoniu pentru comunitate”, Liceul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Școala Gimnazială „Ion Simionescu” Iași, Centrul Cultural „Cela Neamțu” Ciurea.
Echipa de organizare este formată din Iulian Pruteanu-Isăcescu, Valentin Talpalaru, Diana-Lona Leonte, Dora Cană și George Drîmbei.
În anul 2024, Zilele Bojdeucii au adunat un număr de 2.700 de participanți.
Pe 15 și 16 aprilie sunt organizate Zilele Bojdeucii printr-o serie de evenimente ce au ca scop expunerea legăturii profunde dintre literatura română și locurile care au inspirat-o.