Sunt tensiuni la Marea Neagră unde nave din Rusia patrulează în spaţiul economic exclusiv din România. MApN transmite că nu sunt motive de îngrijorare excesivă. Cu toate că forțele NATO patrulează în fiecare zi zona Mării Negre.
Nu este prima dată când navele ruseşti crează tensiuni la Marea Neagră. În urmă cu mai multe săptămâni o navă rusească a scufundat o navă aflată sub pavilion panamez. Nava panameză era de tip comercial, lucru interzis de toate convențiile internaționale. Menționăm că Panama are cele mai multe nave sub pavilion, cu 8.000 de efective.
Nave din Rusia patrulează în spaţiul economic din România
Mai multe nave din Rusia patrulează în spaţiul economic care aparţine exclusiv României. Situaţia a fost semnalată de către compania care deţine mai multe platforme de extracţie a gazelor naturale. Compania şi-a exprimat îngrijorările către MApN care a transmis că situaţia nu este singulară şi că totul este sub control, iar România nu trebuie să ia măsuri suplimentare. Prezenta navelor militare ruseşti s-a înregistrat în special în jurul platformelor Uranul şi Ana. Prima oară când s-a întâmplat acest lucru şi au existat îngrijorări din partea companiilor s-a întâmplat vineri, 10 iunie, când două nave au fost zărite în zona platformelor Vega.
Este vorba despre navele rusești „Vasily Bykov” şi „Pavel Derzhavin” care au fost văzute la aproximativ 120 de kilometri de malul românesc. Acestea s-au apropiat la 6 mile marine nord de platforma Uranus, urmând să patruleze în întreaga zonă. În acest fel traficul a fost perturbat în zona portului Sulina.
În altă ordine de idei este bine de precizat faptul că zilnic sunt patrule pe calea maritimă și aeriană făcute de NATO și de forțele militare românești. Acestea sunt pregătite să intervină în orice moment. Din punct de vedere practic, accesul în zonele amintite ale navelor rusești nu poate fi restricționat.
Navele din Rusia nu pot staționa în porturile din România
Este bine de menţionat faptul că navele din Rusia nu pot staţiona în porturile din România în contextul în care războiul din Ucraina a declanșat mai multe sancțiuni împotriva Kremlinului. Din aceste considerente, navele rusești nu pot staționa în mai multe țări din Uniunea Europeană, printre care Italia sau Franța. Totuși sunt excepţii de la regulă. Vorbim despre transporturi umanitare, transporturi de petrol dar și situații de urgență.
Revenind la transportul de petrol, situația ar putea lua sfârșit după ce UE a impus embargo pe petrolul rusesc. Concret, și acest tip de nave ar putea fi blocat în porturi dacă UE va renunța complet la petrolul importat din Rusia. Oricum, situația tensionată de la Marea Neagră nu este de actualitate mai ales din cauza rușilor. În urmă cu ceva timp a avut loc un incident între o navă rusească și o navă britanică, iar oficialii de la Londra au negat evenimentul. În timp ce rușii susțineau că au tras mai multe focuri de avertisment.
Așadar, este de așteptat să vedem mai multe nave din Rusia în spațiul economic al României, dar și în alte zone de interes econimic în încercarea rușilor de a forța o tensiune a exporturilor de produse.
Frumoase fotografii.
Ciuca asta e cu pluta???? Cum adica practic nu au ce sa le faca??? Cum adica, patruleaza teoretic in zone interzisa si practic nu le pot scufunda, returna sau sechestra????? Ce fel de strategie aplica acest NATO???? Sa iasa public atat „mutu” cat si caporalul sa explice.