Actualitate

Ne aşteaptă o iarnă foarte grea! Gazprom este marele câștigător după ce de la începutul anului preturile au crescut cu 300%

Publicat: 11 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ne aşteaptă o iarnă foarte grea Gazprom este marele câștigător după ce de la începutul anului preturile au crescut cu 300
Gazprom, gigantul rusesc de stat din domeniul gazelor, a declarat că a continuat să aprovizioneze Europa prin Ucraina

Gazprom pare să fie mare câştigător în timp ce pe europeni şi pe români îi aşteaptă o iarnă foarte grea. Un raport arată faptul că preţurile la energie s-au majorat, de la începutul anului, cu 300%.

Veşti bune nu prea sunt mai ales din prisma faptului că marele gigant rus a anunţat faptul că prioritar este consolidarea stocurilor din Rusia iar ulterior va analiza o eventuală creștere a exporturilor de gaze către Europa.

Vine o iarnă grea, iar Gazprom este marele câştigător

Conform datelor de pe piaţa Europeană, iarnă care vine va fi una deosebit de grea pentru români şi europeni. În timp ce principalul furnizor de gaze naturale din Europa a declarat că prioritar este umplerea stocurilor din Rusia, prețul energiei a crescut cu 300%

Gazprom a majorat preţul orientativ pentru acest an al exporturilor sale de gaze naturale către Europa şi Turcia la un interval de 295 – 330 dolari per 1.000 metri cubi, a scris Ildar Davletshin, şeful diviziei de cercetare din Rusia al Wood & Co.

Preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat că exporturile de gaze ruseşti spre Europa ar putea atinge un nivel record în 2021, dar nu a specificat despre ce volume este vorba sau când vor începe.

Nu este neobişnuit ca Gazprom să ofere estimări prudente privind livrările, deoarece vânzările sale sunt extrem de dependente de vreme, atât în Rusia cât şi în străinătate. Totuşi, în ultimele zile compania a făcut tot posibilul pentru a reitera că îşi îndeplineşte toate obligaţiile contractuale şi are ca obiectiv majorarea exporturilor ori de câte ori este posibil.

Rusia ar fi de vină pentru preţurile ridicate la energie

În trecut, mai mulţi oficiali europeni printre care şi ministrul Energiei, Virgil Popescu au declarat faptul că Rusia este principalul responsabil pentru iarnă grea ce urmează să fie.

„Premierul spunea că asta e piaţa și așa e, prețurile cresc și scad. O să avem și parte de scăderi cel puțin la prețurile gazelor naturale, când va circula gaz pe Nord Stream. A spus că creșterea prețului la gaze naturale e cumva indusă de Rusia și Gazprom.

Declaraţiile ministrului vin la câteva săptămâni după un raport care a fost publicat şi care arăta faptul că România este din ce în ce mai dependentă de Gazprom. Raportul arăta o creștere considerabilă a importului de gaze naturale din Rusia.

La gaze vorbim de fluctuații dictate de piață, de restrângerea tranzitului prin Ucraina, redirecționare către Asia a unor mari cantităţi de gaze, vorbim de rezerve foarte mici în depozitele din Europa de Vest și, dacă vorbim de condițiile din piață, de o creștere abruptă a cererii de gaze și energie în economia mondială”, a declarat Virgil Popescu, pentru B1 TV.

Adauga un comentariu