În acest moment, negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia sunt oprite. Rusia dă vina pe administrația de la Kiev care s-a retras din acest proces. În acest fel, sunt șanse minime ca războiul să se oprească. Oficialul a mai transmis că ajutorul financiar acordat de Occident va duce și la prelungirea conflictului.
Vă aducem aminte faptul că au existat mai multe negocieri de pace în Turcia care au eșuat. Cele două părți nu au ajuns la niciun minim consens. Nici discuțiile cu premierul Israelului nu au avut niciun deznodământ.
Negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia sunt oprite
Ministrul adjunct de externe al Federației Ruse susține că negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia sunt oprite. De vină ar fi Kievul care s-a retras din întreg procesul. Oficialul de la Kremlin a transmis faptul că Ucraina nu a transmis în niciun mod un răspuns către proiectul de tratat de pace pe care Rusia l-a propus.
„Negocierile nu sunt în curs de desfășurare. Ucraina s-a retras de fapt din procesul de negociere”, a declarat el, citat de agenția rusă Tass.
În continuarea declarațiilor, oficialul menţionează faptul că decizia Occidentului de a aloca miliarde de dolari/euro pentru armament către Ucraina o să prelungească conflictul şi o să întârzie procesul de negocieri de pace:
„Alocarea de fonduri și furnizarea directă de arme întârzie rezolvarea acestui conflict, conducerea noastră a declarat în mod repetat acest lucru”, a spus el, răspunzând la o întrebare.
Vă aducem aminte faptul că SUA au decis alocarea a 50 de miliarde de dolari către Ucraina. În schimb, Uniunea Europeană a acordat un ajutor de 500 de milioane de euro. Totuşi, procesul de acordare a ajutorului din SUA a fost blocat de un senator republican care a propus înfiinţarea unei comisii de urmărire a traseului banilor.
Ce condiții de pace ar accepta Volodimir Zelenski
BBC l-a întrebat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski care ar fi concesiunea „minimă” din partea Rusiei în schimbul unui acord de pace. Totuși, pare că, atunci când a avut șansa, Volodimir Zelenski s-a opus păcii.
„O întoarcere a forțelor ruse acolo unde se aflau pe 23 februarie”, a spus el.
Aceasta este cu o zi înainte de începerea invaziei – și deci nu include întoarcerea Crimeei – o parte a Ucrainei anexată de Rusia în 2014.
„Dar pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să existe un dialog diplomatic. Din partea noastră, nu toate podurile diplomatice au fost arse”. a adăugat Zelenski
Rusia, la rândul ei, a descris acest proces ca fiind într-o „stare de stagnare”. Totuși, Volodimir Zelenski a refuzat propunerea premierului Israelului în momentul în care acesta a propus mai multe concesii pentru a evita pierderile de vieți omenești. Este bine de menționat că, pe lângă rundele de negocieri purtate în Turcia, au mai avut loc negocieri și în Belarus. Așadar, vom vede dacă negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia vor fi reluate și dacă se va ajunge la o concluzie pentru oprirea bombardamentelor care înseamnă pierderi omenești.